Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите пред Тараклийския район обсъдиха Илияна Йотова и Иван Паслар

Паслар се срещна и с депутати от Комисията за българите в чужбина и с парламентарната група на "Възраждане"

| обновено на 10.02.22 в 21:34
Снимка: Прессекретариат на президента

Проблемите пред населения с българи район Тараклия в Молдова са обсъдили вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на района Иван Паслар.

На срещата е бил поставен проблема с липсата на учители от България и учебници на български език.

Водеща тема в разговора на Илияна Йотова и Иван Паслар е била предстоящата административно-териториална реформа в Молдова и евентуалните последствия от нея.

Въпреки уверенията на молдовските власти, че Тараклийският район ще запази своята цялост, българите там се притесняват, че при новото райониране той ще загуби статута си на център на българщината.

Паслар проведе по-късно и среща с депутати от Комисията за българите в чужбина и с парламентарната група на "Възраждане", за да поиска подкрепа за решаване на проблемите на населението там. Пред БНР той е получил уверение, че българското Министерство на външните работи ще излезе с нота за запазване на статута на Тераклийския район: 

"Един от проблемите най-важните проблема на момента е да бъде решен статутът на район Тараклия. Неговото запазване е свързано с новото деление на Молдова - нова реформа, която предвижда да не съхрани и да не се запази Тараклийският район. Повече от 200 години българите живеят в Молдова, запазили са културата, традициите... и сега да бъде, за един момент, разкъсан районът е невъзможно и недопустимо", коментира Паслар.

Вицепрезидентът също е поела ангажимент за единна позиция на страната ни, която да бъде отстоявана пред властите в Молдова.

Йотова и Паслар са обсъдили развитието на Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак", който е единственото българско висше учебно заведение в чужбина. Водят се преговори за преобразуването му във филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев". Проблем е отказът на молдовските власти да разрешат университетът да стане филиал на Русенския: 

"Искаме подкрепа от България! Майка България да ни подкрепи, защото сме българи и ценим всичко българско", призова той.

Тема на разговора с Йотова е било и засилването на бизнес-контактите между България и населения с българи Молдовски район.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елин Пелин, 26 юли 2024 г.

Петър Пенчев, НД "Екогласност": Въздухът в Елин Пелин е опасен, затворете прозорците!

Въздухът в Елин Пелин е опасен за дишане, предупреди в интервю за БНР Петър Пенчев, заместник-председател на Национално движение "Екогласност". При висока температура се отделят диоксини и фурани , химически съединения, които са силно канцерогенни , обясни той. Огледи с дрон в Елин Пелин: Няма активно горене. Силата на взривовете..

публикувано на 26.07.24 в 09:21

Предстои тежко и продължително разследване на взривовете в Елин Пелин

" Два пъти влизахме. Първия път с бронирана техника. Да огледаме , за да знаем какво следва", разказа Валентин Радев, бивш министър на вътрешните работи, председател на сдружението на специалистите по боеприпаси, който вчера е бил на мястото на инцидента. Малка е вероятността да има останали живи хора вътре , но надеждата не ни напуска,..

публикувано на 26.07.24 в 09:08

Общинските съветници в София решават съдбата на Четвърта градска болница

Общинските съветници в София ще решават днес каква да бъде съдбата на Четвърта градска болница. Местният парламент ще заседава отново, след като в четвъртък съветниците не успяха да разгледат всички точки от дневния ред.  СОС обсъжда сливане на болници и нови мерки за разделно събиране на отпадъци Въпреки че идеята за сливане на..

публикувано на 26.07.24 в 08:48
Държавен фонд

Изтича срокът стопаните, отглеждащи картофи, черупкови плодове и култивирани гъби да подадат заявления за помощ de minimis

Днес изтича срокът, в който земеделските стопани, отглеждащи картофи, черупкови плодове и култивирани гъби могат да подадат заявления за подпомагане по помощ de minimis, напомнят от Фонд “Земеделие”. Бюджетът за тази помощ е 13 млн. лв. Помощта се отпуска за покриване на част от производствените разходи на за тази година. Бюджетът ѝ е до 13..

публикувано на 26.07.24 в 08:36
Георги Кадиев

Георги Кадиев: Нинова си представяше лявото обединение като Варшавския договор. Трябва да е като ЕС

Ако се прави обединение на лявото, то трябва да е качествено ново. Корнелия Нинова си представяше лявото като Варшавския договор – БСП в ролята на Съветския съюз и малки сателитни партии, които изпълняват, а ако не го правят – им пращат танкове. Ако ще правим нещо ново и различно, то трябва да наподобява Европейския съюз. Това заяви..

публикувано на 26.07.24 в 08:29

Пирогов: Борим се за живота на 20-годишното момиче, което пострада при взривовете

"Единият пациент загина вчера късно вечерта въпреки положените от усилията колеги. Моите съболезнования към близките. Загина мъжът, който е 48-годишен.  В момента се борим за живота на 20-годишното момиче, което за съжаление е с доста обширни изгаряния  и с инхалация на отровни газове, което прави ситуацията изключително тежка. Нещата не опират само..

публикувано на 26.07.24 в 08:27

САЩ правят логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят оръжейните доставки за Украйна

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна. Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл". Според Николай..

публикувано на 26.07.24 в 08:07