Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компенсациите за сметките за ток и зеленият сертификат отпаднаха от дневния ред на НС

ГЕРБ напуснаха залата в знак на протест

| обновено на 11.02.22 в 11:34
Снимка: Ани Петрова

Мнозинството в парламента изключи точки на опозицията от дневния ред на пленарното заседание.

Отпадна обсъждането на проекторешението на ГЕРБ-СДС за въвеждане на компенсаторен механизъм за общини, църкви, социални домове и болници заради високите цени на тока.

Беше изключен и проектът на „Възраждане“ за отпадането на зеления сертификат като вход за сградите на Народното събрание.

В знак на протест депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала. 

Депутатите трябваше да разгледат проекторешението на ГЕРБ за компенсации на сметките за ток на общини, болници, културни институти, училища, детски градини и ясли и старчески домове.

Бившите управляващи настояват 100 процента от сметките на посочените небитови крайни клиенти да бъдат поети от държавата, тъй като са от обществена полза и са на бюджетна издръжка.

Необходимите средства са в пъти по малко от компенсациите за ЕРП-тата, пресметна депутатът от ГЕРБ и бивш министър  на енергетиката Делян Добрев.

„Предлагаме по примера на Министерски съвет и на управляващото мнозинство, както се покриват 100 процента от увеличението на цената на ЕРП-тата, по същия модел да платят 100 процента от увеличението на общини, болници, културни институции, детски градини, училища и ясли и останалите общински предприятия, защото те извършват услуга от обществен интерес“.

От ГЕРБ предлагат компенсаторният механизъм да е за срок от 6 месеца и да влезе в сила от 1 януари.

Според гласуваната седмична програма депутатите трябваше да разгледат и проекторешение на „Възраждане“, което предвижда зеленият сертификат за достъп до сградите на народното събрание да бъде отменен.

В парламентарния контрол ще участват премиерът Кирил Петков и всички вицепремиери.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово. Празникът в града на хумора продължава през целия ден със забавления за всички възрасти. Довечера в 6 часа потегля пъстрото дефиле, което ще покаже на какво и на кого се смеят габровци.  Преди голямото карнавално шествие - най-дългоочакваното събитие в града на смеха, по улиците на..

публикувано на 18.05.24 в 16:44

Нов храм отвори врати в с. Крапчене

За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият Божи дом е посветен на "Св. Великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил: "Благодарим на Бога за това велико събитие и за този голям празник, защото тези хора, които са се обърнали и от сърце са..

публикувано на 18.05.24 в 16:24

Ученици от Монтана и турския град Адъяман с летни еко-лагери по съвместен проект

Кметът на турския град Адъяман Абдуррахман Тутдере посети Монтана. Съвместно с 4 ОУ "Иван Вазов" те изпълняват общ европейски проект, свързан с изменението на клима по програмата за трансгранично сътрудничество Българи – Турция "Интерег 6". Финансирането е 110 000 евро.  Направен е анализ и оценка на законодателството за опазване на околната..

публикувано на 18.05.24 в 15:59

Хилари Клинтън: България изпреварва много страни по представителство на жените в НС и бизнеса

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор. Това заяви в София бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън. Тя дойде в столицата за специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън. Форумът събира световни лидери от публичния и..

публикувано на 18.05.24 в 15:26
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Близо 10 000 души са евакуирани от домовете им в Харковска област след руските атаки

Руските власти съобщиха за един загинал при украинско нападение с дрон в Курска област. В интервю за Франс прес украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му разполага само с една четвърт от необходимите системи за противовъздушна отбрана и се нуждае също от над 120 изтребителя Ф-16. Володимир Зеленски пред АФП: Киев би..

публикувано на 18.05.24 в 14:57

Жълт код за гръмотевични бури в Англия и Уелс

Предупреждения за гръмотевични бури в Англия и Уелс  са издадени за днес от британската метеорологичната служба.  Обявеният жълт код е валиден до 20.00 часа по Гирнуич или 22.00 часа българско време за съботния ден.  На места се очакват внезапни наводнения и сериозни затруднения за всички видове транспорт.  Някои части на Англия и Уелс дори..

публикувано на 18.05.24 в 14:29

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято заради невъзможността да бъде приета наредба, която регламентира поставяне на палатки и кемпери. През 2019 година с промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се въвежда забрана за къмпингуване на места, които не са специално определени за тази цел, като тези места трябваше да бъдат..

публикувано на 18.05.24 в 14:04