Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дори родители на бебета пишат в социалните медии, че белината лекува

МЗ: Белината не е лекарство, пиенето ѝ е опасно за вашето здраве

Проф. Снежа Златева: Ще се натрупат ефектите на възпаление, което довежда до увреждане на органите

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белината като лекарство - темата се обсъжда обстойно в социалните мрежи. Нещо повече, тя набира все повече последователи. Някои от тях - родители на пеленачета, които смятат, че да лекуват децата си по този начин е правилно.

Министерството на здравеопазването обаче се самосезира и предаде информацията на МВР, защото рекламните послания в социалните мрежи, че пиенето на белина като лекарство е разрешено от ведомството са неверни.

От здравното министерство предупреждават, че това е опасно.

Група за самолечение с хлорен диоксид или както го наричаме в домакинството – белина, обсъжда и дава съвети за дози и лечение на най различни заболявания, включително и на коронавирус. Впечатляващото в случая е, че пиенето на вода с белина се нарича "протокол за лечение", който се прилага включително и на деца на една и две години. Звучи невероятно.

 "Имам няколко пациенти, които вярват, че хлорният диоксид ще ги излекува", каза за БНР д-р Евгени Крайселски,  общопрактикуващ лекар и педиатър:

"Повечето са възрастни пациенти, имам и две деца - на 12 и 16 години, които пиха, слава Богу нищо не им се случи, но не се подобри здравето им. Четат в интернет, търсят чрез познати как се прилага това "лечение". Децата бяха пили около седмица, а възрастните повече от месец, при различни оплаквания. Хората вярват в световната конспирация", поясни педиатърът.

БГНЕС

Екзема, болки в корема, температура, стомашно чревни неразположения, прочистване от ваксини, кашлица и запушен нос – родители на деца включително в кърмаческа възраст, търсят вълшебното средство за изцеление.

"Опасността от хлорните препарати, когато се приемат през устата и се вдишват, идва от това, че си взаимодействат с нашата лигавица - с водорода, с водата и се образува солна киселина. Тя раздразва лигавицата, ако се вдиша - раздразва белия дроб, ако се поглъща - на храносмилателния препарат.
Да, хлорът се използва в басейните, да,  известно е, че той убива вируси, бактерии, затова се използва за дезинфекция.
Но в големи количества, при поглъщане води до гастрити, при инхалация - води до дразнене, кашлица, ако човек има предхождащ проблем - се стига до увреждане на белите дробове, белодробен оток, може и смърт", поясни токсикологът проф. Снежа Златева от ВМА - Варна.
Приемането на белина не е безобидно, особено когато се отнася за децата и то за най-малките, защото те имат по-слаб имунитет и са по-чувствителни.

При продължително използване на белина за самолечение ще се натрупат ефектите на възпаление, което довежда до увреждане на органите, предупреждава още проф. Снежа Златева.

В социалните групи родители твърдят, че лични лекари препоръчват приемането на хлорен диоксид.

"Категорично не бих препоръчал. Това е дезинфектант, който трябва да се използва по предназначение - за басейни, за дезинфекция, но външна. Не е ясно, този, който си го доставят, дали е минал контрол и какво е съдържанието в един милилитър от разтвора, не е ясно разреждането, което правите, дали е безопасно",  заяви още д-р Евгени Крайселски.

БГНЕС

Заради тези практики Министерството на здравеопазването сезира органите на МВР. Инженер Ана Масларска, която е експерт на ведомството, коментира:

"Дезинфектантите не се използват за лечение. На много места в интернет се цитира едно разрешение на МЗ за използването на хлорен диоксид и на базата на това се рекламира продукта. Това категорично не е вярно - това е продукт за дезинфекция на повърхности и за питейна вода, но не и за това, за което го предлагат. Наблюдава се сякаш едно рекламиране в социалните мрежи на този продукт за вътрешно приложение."

Нито един от дезинфектантите, разрешен за продажба на пазара, не е предназначен за пиене, подчертават от здравното министерство.

Преди да се пуснат на пазара, дезинфектантите подлежат на задължителна токсикологична и екотоксикологична оценка.

Разрешенията се издават за конкретна област на приложение, за която предварително е извършена оценка на риска. Информация за разрешените области на приложение за всеки биоцид е публикувана в регистър на страницата на Министерството на здравеопазването.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Михалев дава брифинг -  7 юли 2024 г.

Какво означава лансираната от ДСБ идея за съставяне на "технически кабинет" с третия мандат

Партия "Демократи за силна България" предлага на партньорите си от коалиция ПП-ДБ да поискат третия мандат за съставяне на "технически кабинет" като изход от политическата криза. Междувременно в София се провежда Националният съвет на "Продължаваме промяната", който обсъжда предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат.  ДСБ предлага..

публикувано на 07.07.24 в 15:33
Руслан Трад

Руслан Трад: Скептичен съм за възобновяване на преговорите за примирие в Газа

Тепърва новият ирански президент Масуд Пезешкян ще има много проблеми. Това заяви пред БНР Руслан Трад, журналист, съосновател на военния журнал "De Re Militari". "Пезешкян го определят като реформист, само защото не е толкова краен колкото своя опонент Саид Джалили. Разбира се, има реформистки идеи. Пезешкян има идеи за връщане на масата за..

публикувано на 06.07.24 в 13:22
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Усилията за отцепване на Шотландия бяха върнати десетилетия назад

"Политически трус" - това е краткият коментар за резултатите от изборите във Великобритания. От една страна заради повече от убедителната победа на лейбъристите, които сега ще имат много по-голямо мнозинство от Борис Джонсън на предишните избори през 2019 година и ще се чувстват съвсем комфортно в Камарата на общините. Докато загубилите консерватори..

публикувано на 06.07.24 в 12:18
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03