Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната пациентска организация с кампания - „Редките болести са видими”

Наталия Маева: Държавата да приеме и финансово да обезпечи Национална стратегия за редките заболявания до 2030

Антоанета Тончева: Масово в България генетични изследвания не се поемат от държавата или касата

Наталия Маева
Снимка: Гергана Хрисчева

"Настояваме за по-бързо изработване на актуален План за редките болести, който да бъде в унисон с Общоевропйския план за редките болести, който ще бъде пирет през следваща година", посочи пред БНР Наталия Маева, заместник-председател на Националната пациентска организация и председател на секция “ Редки болести и трансплантации”.


"На 28 февруари 2022 година Национална пациентска организация за пореден път отбелязва Световния ден на редките болести.  Тази година Денят ще премине под мотото - „Редките са част от нас”. Патрон на кампанията ще бъде вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Според данни на Световната здравна организация 5% от населението в България страда от редки болести, което означава, че у нас са засегнати около 350 000 души.

От 2015 г. в страната ни има съществуващ регистър на редките болести, но за съжаление много голяма част от тези болести не фигурират в него, което прави хората, страдащи от редки заболявания, „невидими“ за обществото ни", каза още Маева.


Антоанета Тончева                Снимка: Личен архив

"Технологиите вече позволяват да се диагностицират много повече редки болести. Това е много важно, защото ранната диагностика на редките болести, като се има предвид, че 80 на сто са генетично обусловени, ще даде възможност за по-бърза терапия и адекванто лечение, включително и иновативните терапии - клетъчни, генни, таргетни терапии с антитела", коментира темата в "Хоризонт до обед" и д-р Антоанета Тончева, генетик в университетска детска болница в Германия, член на Сдружение "Мостове".

"А също в случаите на вродени грешки при обмяната на веществата и нуждата от специални медицински храни, специфични рехабилитации и проследяване, така че, държавата да подкрепи семействата и засегнатите пациенти. Така че, тези деца да порастнат пълноценни граждани, а не какво е в България - на 16 годишна вързраст държавата да произвежда " пенсионери". Дават им се ТЕЛК- решения, вместо те да бъдат работещи и да създават семейства", каза още д- р Тончева.

Наталия Маева и д-р Тончева бяха категорични, че у нас трябва да се въведе масов скринг на заболявания при новородените.

В момента има такъв скрининг само за три редки болести. Това може да стане чрез обхващане в панела - "Неонтален скрининг". В Германия се покриват 16 болести. В Тайван скринингът обхваща 21 заболявания, а в Тайван се прави скиринг от 30 години...А ние сме страна в сърцето на ЕС, повече от 16 години. Още през 2010 година можехме да въведем такъв скрининг. Имаме необходимата Национална генетична лаборатория в "Майчин дом", там има апратура, която се използва за платени генетични изследвания.

Масово в България все още генетични изследвания не се поемат от държавата или касата.


"От НПО още преди три години започнахме кореспондеция с МЗ да се въведе скрининг на новоредените за муковисцидоза. Националната генетична лаборатория прие с радост идеята, но нещата опират до финансови средства. Тогава ни трябваха 500 000 лв. И си мисля, че все още е възможно това да стане.

Национална пациентска организация и по-конкретно секцията „Редки болести и трансплантации“ настояваме пред новото ръководство на МЗ и ще проведат след месец дебат по темите:

.- актулизация на данните в Националния регистър на пациентите с редки заболявания, като се включат реалния брой пациенти

- държавата да приеме и финансово да обезпечи Национална стратегия за редките заболявания до 2030 г. Това ще даде възможност за децата с редки болести да успяват да навършват 18 години.

- за бъде обновен Планът за редките заболявания

Първата по рода си Резолюция на ООН за хората, живеещи с редки заболявания беше приета на 16 декември 2021. Европейският план за хората с редки болести е в интензивен процес на обсъждане, случващото се в областта на редките заболявания  бележи голяма динамика и ние бихме искали промяната в средата за хората с редки заболявания в България да се случва успоредно с променящата се международна среда", поясни още Наталия Маева. 

В рамките на кампанията на НПО ще се осветят емблематични сгради в 10 български града, ще се проведат различни информационни онлайн активности в социалните мрежи, както и поход на пациенти с редки болести.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шофьор загина при катастрофа, пътят Симеоновград – Харманли е затворен

Шофьор е загинал след катастрофа на пътя между Симеоновград и Харманли. Инцидентът е станал тази сутрин. Мъжът е управлявал лек автомобил и на прав участък е излязъл от пътя и е самокатастрофирал. Причината за катастрофата се изясняват. Пътят е временно затворен. Движението се осъществява по обходен маршрут по автомагистрала "Марица".

публикувано на 22.05.24 в 12:58
Радослав Димов

Освободиха апелативния прокурор на София

Прокурорската колегия на ВСС гласува оставката на апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди с "личен почетен знак - златен" и 1500 лева за "проявен висок професионализъм, безупречно изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества". По негово искане, Димов напуска и съдебната система.  Преди гласуването..

публикувано на 22.05.24 в 12:41
Кириакос Мицотакис

Атина пак предупреди Скопие за риска от международна изолация

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи поредно предупреждение към Скопие за риск от международна изолация на страната като следствие от неизпълнение на Преспанския договор. В интервю днес пред телевизия "Опен" премиерът Мицотакис за пореден път предупреди Скопие, че европейският път на страната минава през пълно изпълнение на..

публикувано на 22.05.24 в 12:35

Голяма част от София остава без топла вода за няколко дни

Големи райони в София остават без топла вода за три дни. Причината – авария на колектор на основни съоръжения в ТЕЦ "София", съобщиха от "Топлофикация – София". Без топлоподаване ще бъдат сградите в карето бул. "История Славянобългарска", надлез "Надежда", бул. "Княгиня Мария-Луиза" - "Гарови жилища", бул. "Княгиня Мария-Луиза", ул. "Веслец",..

публикувано на 22.05.24 в 12:16
Пропалестинска демонстрация в Барселона, 20 януари 2024 г.

Норвегия, Испания и Ирландия ще признаят държавата Палестина

Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че ще признаят държавата Палестина на 28 май. В отговор израелското външно министерство заяви, че е наредило незабавно отзоваване на своите посланиците в Норвегия и Ирландия. По-рано в интервю за Си Ен Ен израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел не възнамерява да строи селища за еврейски заселници..

публикувано на 22.05.24 в 12:14

Пламен Тотев получава "Ловешки меч" на церемония тази вечер

В навечерието на 24 май на церемония довечера ще бъде връчена годишната награда в областта на културата "Ловешки меч". Тя се присъжда за стойностни постижения в областта на културата. Целта е да се стимулират изявите на творците и дейците в сферата на изкуството и културата в община Ловеч, да се отдаде заслуженото внимание, обществена гласност и..

публикувано на 22.05.24 в 12:13

Симулация на Дунав: Сблъсък на два кораба и нефтен разлив

Симулация на сблъсък на два кораба и реакция при нефтен разлив по река Дунав се проведе тази сутрин в акваторията на Русе. Това е част от съвместното учение на институциите за аварийни действия "Дунав 2024".  Според сценария - на речен километър 496 по Дунав се сблъскват при разминаване единичен моторен кораб и моторен кораб, тласкащ..

публикувано на 22.05.24 в 11:44