Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аделина Марини: За Путин е важно да говори с онзи, който има оръжие и може да го използва

Кремъл и ЕС виждат света през различни теории за международните отношения

Аделина Марини
Снимка: Стопкадър, YouTube

"Владимир Путин вижда света през теорията на реализма, т.е. светът е в състояние на анархия, където единствено държавите са тези, които диктуват правилата, и подготовката за война е естественото им състояние.От друга страна - ЕС вижда света като международен ред, организиран на базата на международно право, международните институции са водещи, базирани са на определен комплект от стандарти и ценности. Самият ЕС е като една доста еволюирала международна организация. САЩ са някъде помежду

За Путин е важно да говори с някой, който не само притежава оръжие, но може и да го използва. Докато за ЕС оръжието са диалогът, преговорите и международното право. От това идва голямото неразбиране за това кой е силен в тази ситуация".

Така Аделина Марини, издател на euinside.eu, коментира пред БНР защо президентът на Русия отправи исканията си директно към САЩ и НАТО, като прескочи ЕС.

По думите на журналистката "в света, който Путин вижда, по-силен е този, който може да извади по-големият пистолет на масата":

"Докато за ЕС силен е този, който отстоява своите ценности, държи на международното право и запазва този ред".

Според нея френският президент Еманюел Макрон не е имал мандат от партньорите в ЕС да води преговори с Кремъл:

"Срещата му с Путин беше инициатива консултирана с много малко партньори в ЕС. Това разочарова. ... Макрон отиде доста по-далече от това просто да води диалог. Може би той е един от лидерите, които не бяха съвсем наясно с кого точно разговарят и какви са реалните намерения на Путин и неговата администрация. Това беше урок най-вече за Макрон, но от него извличат поуки и други от ЕС".

По думите на Аделина Марини канцлерът на Германия Олаф Шолц не е бил подготвен за кризата Русия-Украйна:

"Тя му дойде като гръм от ясно небе. Той попадна в една много тежка ситуация и във вътрешнополитически план в Германия. Страната е притисната между своята историческа отговорност и придържането ѝ към нея - да не бъде военна сила. И в същото време - искането тя да бъде тази сила, защо да не помогне в отбранителната и политиката на сигурност".

Мнението на журналистката е, че Германия вече осъзнава, че няма място за маневриране и трябва да заеме ясна позиция:

"Шолц беше в САЩ, за да покаже, че Германия е съюзник и ще направи, каквото е необходимо, за да докаже това". 

Марини подчерта, че дипломацията на Макрон и Шолц са били в различни плоскости и са имали различни цели.

По думите на Аделина Марини Виктор Орбан иска да покаже, че е независим играч и ако иска да върви с Путин - ще върви с него, но на европейско ниво той играе европейската игра - подкрепя санкциите срещу Русия заради окупацията на Крим:

"Трябва да правим разлика между това какво Унгария казва публично и какво прави".

Интервюто на Весела Владкова с Аделина Марини в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Габриела Наплатанова

СЕМ ще извърши фокусирано наблюдение по темата за медийното отразяване на войната в Украйна

Съветът за електронни медии реши единодушно с пет гласа "за" да бъде извършено фокусирано наблюдение по темата за медийното отразяване на войната в Украйна за периода 8-12 юли. То ще обхване и програма "Хоризонт" на Българското национално радио.  Извършването на наблюдението беше предложено от изпълняващия длъжността председател на СЕМ Габриела..

публикувано на 11.07.24 в 16:26
Ивелин Михайлов

Парламентарна комисия ще проверява дейността на Ивелин Михайлов от "Величие"

Депутатите създадоха временна Комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие", и изградения в село Неофит Рилски, община Ветрино, комплект "Исторически парк". Временната комисия се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен..

публикувано на 11.07.24 в 16:22

В ЕС ражданията са по-малко от смъртните случаи. Миграцията вдига броя на населението

Миграцията към страните от ЕС е вдигнала броя на общото население през миналата година, въпреки че ражданията продължават да са по-малко от смъртните случаи, пише Ройтерс, като се позовава на европейски данни.  След намаляване на общото население през 2020-2021 г, свързано с въздействието на пандемията от коронавирус, населението в 27-те страни..

публикувано на 11.07.24 в 16:03

Топ 3 на най-желаните специалности в СУ - Право, Психология, Международни отношения

И тази година специалност "Право" е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от "Психология" на второ място и от "Международни отношения" - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе днес. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше..

публикувано на 11.07.24 в 15:56

България става пресечна точка на два логистични транспортни коридора на НАТО

България ще бъде пресечна точка на два логистични транспортни коридора на НАТО. Споразуменията са подписани на срещата на Алианса във Вашингтон.  Италия, Албания, Северна Македония и България ще си сътрудничат в рамките на паневропейския транспортен коридор номер 8. А между Гърция, България и Румъния ще има споразумение, за да може да има:..

публикувано на 11.07.24 в 15:54
Инспекция по труда - Шумен

ГИТ: Почти 108 000 нарушения на трудовото законодателство в първите 6 месеца на годината

След намесата на Инспекцията по труда през първото полугодие на годината са изплатени забавени заплати, възлизащи на 3 400 000 лева.   При над 21 000 извършени проверки са установени почти 108 000 нарушения на трудовото законодателство. 1 614 са случаите на работа без трудов договор, отчита трудовата инспекция. Установените да работят без..

публикувано на 11.07.24 в 15:19
Реджеп Ердоган

Ердоган във Вашингтон: Възможността за пряка конфронтация между Русия и НАТО е "притеснителна"

Президентът на Турция Реджеп Ердоган, който също участва на срещата на върха на Алианса във Вашингтон, заяви, че възможността за пряка конфронтация между Русия и НАТО е "притеснителна и стъпки в тази посока трябва да се избягват", след като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Москва планира "мерки в отговор" за удържане на "много..

публикувано на 11.07.24 в 14:59