Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Иво Балев: Кладата на суетата

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви
Здраве желаем във всяко едно отношение, скъпи съучастници и слушатели на “Новини с добавена стойност” - един бюлетин, в който не страдаме от излишна интелектуална суета.

Защото - какво представляваме ние пред вечността - прашинки в космическия вятър. Суетата е загуба на екзистенциални калории, безполезно движение на душата.

Суетата е твърде вреден навик на ума и сърцето, както се вижда от цялата човешка история, та и в новините.

Гледаме по телевизията, че заради тая пуста суета ученици се бият като диви животни. Другарчетата им ги снимат с новите технологии, после ги показват по телевизията, майките им страдат, роднините се червят. Ужасна гледка, от която ще се овъгли сърцето на всеки педагог от ранга на Антон Макаренко или Ян Амос Коменски.

Аз макар че не съм суетен, понякога все пак проявявам тази човешка слабост и също съм стигал до бой с някои колеги. Един хуморист от мъжки пол наскоро ми изчерпа търпението, загледахме се изпод вежди строго и се счепкахме здраво.

Направо казано, сбихме се за една манекенка, която харесва мъже с чувство за хумор.

Отначало си отправяхме завоалирани заплахи, все едно сме някакви символи на корупцията или инструменти на Бога.

Първо колегата ми хвърли в лицето един характерен израз: Г-н Балев, поздравления, на вас ви предстои блестяща политическа кариера! (Демек, че не ставам за смешник, ами да се пробвам в политиката).

Аз му отговорих с думите на Делян Пеевски към Кирил Петков - колега, викам, спускате се по снежната магистрала и се опасявам, че ще  загубите най-скъпото си.

Той вика - на мене най-скъпо ми е чувството за хумор, не като вашите евтини смешки.

Именно, рекох, ей сега ще ви замръзне усмивката и ще загубите съзнание, когато ви счупя носа, г-н добитък, синьор мерзавец. Бум-тряс!

Той ми възрази - не, не, ще ми разрешите аз да ви счупя носа, че да ви стане профила като на Александър Пушкин. Фрас-прас!

Докато си нанасяхме унищожителни ръкопашни удари, почнахме да се обиждаме и на исторически личности.

Той ме нарече Иван Гешев, аз го нарекох Джироламо Савонарола…

После пак почнахме да се заплашваме завоалирано - аз го заплаших, че ще го разбомбя с първата партида F-16, той ме заплаши с втората партида F-16.

Ето тук манекенката, за която се биехме, припадна, а ние с колегата се сдобрихме.

Това с изтребителите са най-завоалираните заплахи, защото тия летателни апарати пак са тема на политически разговор. Първата партида от тия суетни придобивки май щяла да се забави, но вече било време да се поръчва втора партида изтребители от бъдещето за няколко милиарда парични знаци.

Чувал съм цинични сравнения, че това със самолетите било идиотщина, пари в огъня, все едно да ги метнеш в камината, имаше такава сцена в романа “Идиот”.

Или все едно да мяташ пачки като съчки на кладата на суетата.

Тая Клада на суетата е изобретение на Джироламо Савонарола - един чугун от Доминиканския орден на католическата църква. В края на 15 век той безчинствал из Флоренция. Хората по това време откривали Америка, той с глупости се занимавал. Тоя Джироламо бил абсолютен фанатик и се имал за инструмент на Бога. Искал да унищожи всички предмети на разкоша и светската суета. Криви му били и папата, и Медичите, и нормалните хора, които си купували ренесансови картини и книжки, за да се обогатяват душевно. Тогава тъкмо се бил завъртял някакъв Ренесанс, култура, изящество и така нататък. Или пък разни огледала, гиздила, шапки, джунджурийки - и туй му пречело на пустия Савонарола.

И тоя тиквеник, като се сдобил с малко власт, тръгнал по къщите да събира такива предмети - и всичко мятал като картофи в огъня. В кладата на суетата.

Накрая и на флорентинците им писнало, и на папата му дошло до гуша, и взели, че го изгорили като еретик на кладата. Така изгорял Савонарола, а поетите и художниците хич даже не го жалили, никой не написал за него примерно - Джироламо изгоря, за да свети или нещо такова сантиментално.

Тази седмица се появи едно интересно свидетелско показание за някаква клада на суетата в съдебната система. Бившият правосъден министър Иван Демерджиев съобщи, че според сигнал до министерството, някога си бъдещият главен прокурор г-н Гешев изпепелил доказателствен материал по делото КТБ. Сторило му се, че това е някакъв излишен предмет, суетна прищявка на лекомисленото човечество. И го подпалил, както Гогол метнал в огъня готовия ръкопис за втория том на Мъртви души.

Стари вестници, разпечатки, пачки с грешни пари, смачкани сигнали за престъпления, дръжки на стари инструменти - всичко това са съчки и подпалки за кюмбето на суетата.

***

И понеже си говорим за суета, ще завърша с едно споменче за авторката на “Сто години суета” - голямата поетеса, сатирик и красавица Миряна Башева

Тя беше доста безцеремонна с разни суетни пуяци. На 11 февруари, оня ден, тя трябваше да стане на 75, но за съжаление вече година и половина не е между нас. Но пък не е забравена, интересът към творчеството ѝ не намалява.

Любопитен факт от творческата ѝ биография е, че нейното най-най-последно стихотворение в живота ѝ е посветено на Иван Гешев, от времето, когато беше единствен кандидат за главен прокурор. В него тя нарича г-н Гешев с любезното име

Иванушка.

Много беше люта Миряна -

боен сатирик изтребител,

бодра космическа смяна

и нежен лирик звероукротител.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на ДПС Делян Пеевски (в центъра) даде изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024г.

Делян Пеевски за публикациите с писмо до посланици: Това е компромат

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски смята, че въпросът с 17-те поддръжници на Ахмед Доган е вътрешен за партията. В писмо до медиите този следобед 17-те депутати посочиха причините, поради които няма да участват в заседанието на парламентарната група. И поставиха под въпрос легитимността на Пеевски. В НС заседава ПГ на..

публикувано на 09.07.24 в 20:24

Излезе първото класиране в УНСС

Излезе първото класиране в Университета за национално и световно стопанство, записването на новоприетите студенти е от 10 до 13 юли, съобщават от висшето училище. Записването се извършва онлайн и в сградата на УНСС в отдел "Студенти – бакалавър " - партерен етаж, кабинет 1029-А, а така също и в Регионалния център за дистанционно обучение (РЦДО –..

публикувано на 09.07.24 в 20:13

Държавата с ангажимент по казуса с имота, в чийто обхват е античният град Хераклея Синтика

Държавата поема ангажимент да реши проблема с частния имот, който попада в обхвата на античния град Хераклея Синтика, за да могат археолозите спокойно да продължат работата си. Това заяви министърът на културата Найден Тодоров, който на място се запозна с най-новата находка на екипа на професор Людмил Вагалински - монолитната статуя на Хермес...

публикувано на 09.07.24 в 19:48

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава в навечерието на поредния кръг от преговори за примирие.  Десетки хиляди мирни жители бягат пред настъпващите израелски войски, съобщава Франс прес. От квартала "Шуджая", където израелските сили започнаха новата си операция в края на юни, бойните действия се..

публикувано на 09.07.24 в 19:25
Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на вдовицата на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина в сибирски затвор в началото на тази година, съобщава Ройтерс. Заповедта означава, че Юлия Навалная, която живее в Германия, ще бъде задържана ако стъпи отново на родна земя. Според руските магистрати тя следва да бъде издирена заради членуване в екстремистка..

публикувано на 09.07.24 в 19:20
Димитър Главчев

Димитър Главчев: В позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо

Лидерите на 32-те страни-членки на НАТО се събират във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света.  Командна структура на НАТО в Германия ще поеме обучението и екипирането на украинските войски. Алиансът ще назначи и свой висш служител в Киев за укрепване на сътрудничеството с Украйна,..

публикувано на 09.07.24 в 19:10
Делян Пеевски дава изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024 г.

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието.  Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11