Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Димитров: Не виждам България да има спортна двойка на олимпийски игри в близките години

Олимпийският турнир по фигурно пързаляне е изключително интересен. Кратката равносметка до момента - при мъжете титлата спечели американеца Нейтън Чън, след като основния му конкурент Юдзуру Ханю не успя да изпълни планирания четворен аксел. Японецът наистина рискува, но падна, а това му коства и възможността на защити златото си отпреди 4 години.

При танцовите двойки Франция отново спечели олимпийска титла. Точно 20 години след триумфа на Марина Анисина и Гуендал Пезера на Игрите в Солт Лейк Сити, сега   златото безапелационно стана притежание на Габриела Пападакис и Гийом Сисерон.

Но ще ви предложим една по-различна гледна точка и тя е на Павел Димитров- треньора извел до олимпийския лед спортната ни двойка Румяна Спасова и Станимир Тодоров. Те са най-успешния ни дует в тази категория, тъй като са единствените участвали на олимпийски игри. Годината е 2006, а мястото е Торино. Тогава те се класират на 19-то място, като преди това са 9-ти на европейско и 15-ти на световно първенство.



В момента Павел Димитров живее и работи в САЩ. Кръстина Иванова се свърза и разговаря с него. В началото мнението му по казуса Камила Валиева и положителната й допинг проба.

„Изключително разочарование за мен е това, което се случва в момента и на това, което е подложено това крехко, малко същество. Защо, ако имаше проблем, това не беше разкрито преди началото на отборния турнир, а стана в деня, в който руския отбор спечели? Беше отложено награждаването. Това е моят голям въпрос. Сигурно има нещо. Говори се, че преди началото на руското първенство е имала ангина и е взела лекарства. Не знам, кое е вярно и кое не, но съм сигурен, че това е атака срещу руския тим. Всички се страхуват от Камила, защото в момента няма кой да я победи. Преди месец на европейското тя спечели с резултат по-висок от този при мъжете. Опитват се да я спрат да спечели олимпийската титла, а тя ще я спечели“, коментира Павел Димитров.

„С нетърпение очаквам надпреварата при спортните двойки. Руските спортни двойки в момента са изключително силни. Да не забравяме китайците. По всяка вероятност това ще е последната им олимпиада. Те имат огромни шансове, ако изиграят чиста програма да спечелят титлата. Напрежението е огромно, защото играят пред родна публика. Очаква силно представяне и от канадската двойка“, допълни Димитров.

„Спомените от Игрите в Торино са живи. Когато наблюдавах церемонията по откриването на Игрите в Пекин се разплаках, настръхнах. Това е нещо страхотно. Това е нещо, което човек не може да забрави. Усещането е невероятно. Мечтая, мечтая някой ден да се появя отново на олимпийски игри. Ще работя за това. Обичам този спорт. Давам цялата си енергия, всеки ден от сутрин до вечер на състезателите ми. Ще опитам да се появя отново. До ден днешен с мен постоянно пътува талисмана от Игрите в Торино. Носи ми късмет“ , разказва треньорът и добавя с горчивина:


„Не виждам скоро България да има спортна двойка на олимпийски игри. Не и в близките 15-20 години. Съмнявам се, че това ще се случи пак някога. Това е изключително трудна дисциплина. В България нищо не се прави в тази насока. Не виждам светлина в тунела“

„Александра (Фейгин) е много талантливо дете. Изключителен състезател. Има много добър технически набор. Надявам се да преодолее стреса и напрежението, защото те са невероятно силни по време на олимпийския турнир. Надявам се Саша да се справи с програмите си. Да изпълни чисто техническите си елементи. Надявам се да са поработили повече и върху изпълнението на програмите, защото това й липсваше през последните години. Чакам с нетърпение нейното появяване на леда. Надявам се да успее, тя го заслужава“

За тренировките в САЩ, за приятелството с Альона Савченко, за отношенията с бившите си вече възпитаниците, както и тези с един от най-добрите ни състезатели Иван Динев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефка Костадинова

Стефка Костадинова за рекорда: Радвам се, човешките възможности са без граница

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова коментира подобряването на световния рекорд в скока на височина при жените, който 37 години бе нейно притежание. Украинката  Ярослава Магучих подобри постижението на българката, записвайки 210 см  на турнира от Диамантената лига във френската столица Париж. Падна легендарният световен..

публикувано на 07.07.24 в 19:41
Пламена Миткова

Пламена Миткова дебютира с второ място в Диамантената лига

Световната шампионка за девойки до 20 години в скока на дължина Пламена Миткова зае второ място при дебюта си в турнирите от Диамантената лига по лека атлетика. Във френската столица Париж Миткова записа 6.78 метра. Българката постигна резултата при втория си опит, а след това записа още два успешни скока за 6.44 и 6.60 метра. Постижението..

публикувано на 07.07.24 в 19:16
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън с рекордна победа на "Силвърстоун"

Британският пилот на Мерцедес Люис Хамилтън спечели състезанието от Формула 1 за Голямата награда на Великобритания на пистата "Силвърстоун". Това бе рекордна девета победа на тази писта за седемкратния световен шампион, както и негова 104-а тв кариерата. Хамилтън дълго чака за този триумф, тъй като последната му победа датираше от края на..

публикувано на 07.07.24 в 18:55
Янаки Милев

Милев и Несторов с победи на силни турнири

Националът за Купа "Дейвис" Янаки Милев започна с победа в квалификациите на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Брауншвайг (Германия) с награден фонд 148 625 евро. Милев победи на старта номер 215 в световната ранглиста Франко Агаменоне (Италия) с 4:6, 6:1, 7:5. Срещата продължи точно два часа. Агаменоне е шампион през..

публикувано на 07.07.24 в 18:44
Славко Винчич

Словенец ще ръководи полуфинала между Испания и Франция

Словенският съдия Славко Винчич беше избран от УЕФА да ръководи първата полуфинална среща от европейското първенство по футбол между отборите на Испания и Франция. Мачът ще се играе на 9-ти юли от 22 часа българско време на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен. От страничните линии ще му помагат Томаж Кланчник и Андраж Ковачич, а четвърти съдия е..

публикувано на 07.07.24 в 18:41

Падна легендарният световен рекорд на Стефка Костадинова

Последният български световен рекорд в атлетиката - 37-годишното върхово постижение на Стефка Костадинова в скока на височина от 2.09 метра падна. Подобри го украинката Ярослава Магучих. Световната и европейска шампионка от Украйна, която е само на 22 години, скочи 2.10 метра от първи опит на турнира от Диамантената лига в Париж и сложи край на..

публикувано на 07.07.24 в 18:13
Никола Цолов

Никола Цолов остана без точки в основния старт на "Силвърстоун"

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов не успя да вземе точки от щурото основно състезание на пистата „Силвърстоун“, в което той стартира седми, но завърши 15-ти. Цялата надпревара на британското трасе мина при променливи условия и ту валеше, ту спираше, което постоянно променяше баланса на силите между пилотите. Цолов финишира на 15-то..

публикувано на 07.07.24 в 11:32