Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олаф Шолц в Киев: Оставаме готови за сериозен диалог с Русия

| обновено на 14.02.22 в 22:02
Олаф Шолц.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц посети Киев в пореден опит на Запада да намери изход от кризата. 

Канцлерът заяви, че очаква Русия да предприеме стъпки за намаляване на напрежението и призова Москва да приеме предложенията за диалог със Запада и НАТО. 

"Военните действия на Русия по границата с Украйна за нас са непонятни. Няма разумно основание за подобна демонстрация на военна сила. Но все пак оставаме готови за сериозен диалог с Русия по въпросите на европейската сигурност."

Шолц отново предупреди, че ако Русия нахлуе в Украйна, ще последват драстични икономически санкции. Той обяви също, че страната му отпуска кредит от 150 милиона евро на Украйна, за да я направи по-устойчива и независима от външни влияния. 

Украинският президент Володимир Зеленски опроверга думите на посланика в Лондон Вадим Пристайко, който заяви пред Би Би Си, че страната му може би е склонна да се откаже от амбицията си да се присъедини към НАТО, за да предотврати войната. Според Зеленски членството в алианса е гаранция за сигурността на Украйна и териториалната й цялост. 

"Днес много журналисти и лидери намекват на Украйна да не поема рискове, да не повдига постоянно въпроса за членство в алианса, заради заплахата от реакцията на Руската федерация. Но аз вярвам, че трябва да продължим по пътя, по който сме избрали да вървим."

Зеленски заяви също, че Русия използва газопровода "Северен поток 2" като геополитическо оръжие и окачестви като грешка решението на много западни страни да изтеглят гражданите си от Украйна. 

Германски подкрепления пристигнаха днес в Литва, където е разположена една от предните батальонни бойни групи на източния фланг на НАТО. Бундесверът изпраща още 360 военнослужещи там - главно разузнавачи и ортилеристи със самоходни гаубици.

В навечерието на посещението на Шолц в Москва руската агенция "Новости" съобщава от Киев, че украинският президент Володимир Зеленски е обещал да представи законопроекти за регулиране статута на Донбас. Агенцията цитира Шолц, според когото Зеленски възнамерява да предостави проектите за обсъждане във Минския формат. Те щели да бъдат за специалния статут на двете непризнати народни републики в Донецк и Луганск, за промени в украинската конституция и изборния закон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ситуацията с взривените складове за фойерверки в Елин Пелин все още не е напълно овладяна

Ситуацията с взривените складове за фойерверки все още не е напълно овладяна. Основната версия, по която работи полицията, е човешка небрежност. Това стана ясно от изявление на главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев в следобедните часове. Жителите на Гара Елин Пелин се завърнаха по домовете си. Част от тях прекараха нощта в спортната зала..

публикувано на 26.07.24 в 18:08

С решението на КС се връща положението отпреди конституционните промени в съдебната система

Конституционният съд (КС) отмени съдебната реформа, въведена с Шестата поправка на Основния закон, но запази новия модел на служебното правителство. Оцеля механизмът за разследване на главния прокурор и неговите заместници.  В съдебната система се връща положението отпреди промените. Възстановени са правомощията на главния прокурор и..

публикувано на 26.07.24 в 17:48
Камала Харис и Барак Обама

Барак и Мишел Обама подкрепиха кандидатурата на Камала Харис за президент на САЩ

Бившият президент на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел подкрепиха кандидатурата на Камала Харис за държавен глава в почти едноминутно видео, което заснема личен телефонен разговор между двойката и настоящия вицепрезидент.  "Обадихме се, за да кажем, че с Мишел не можем да бъдем по-горди да те подкрепим и да направим всичко възможно, за..

публикувано на 26.07.24 в 17:21

Тошко Йорданов: Вместо да е независим и отдалечен от всички, КС е политически овладян

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира, че вместо да е независим и отдалечен от всички, Конституционният съд е политически овладян: "Сглобката си овладяха Конституционния съд, половината от сглобката ПП-ДБ излязоха глупаците в сглобката, защото другата половина ги надигра и им се подигра в момента с..

публикувано на 26.07.24 в 17:11

ЕС преведе на Украйна първите 1,5 млрд. евро от неочакваните печалби от блокираните руски активи

ЕС преведе в помощ на Украйна първите 1,5 милиарда евро от неочакваните печалби от блокираните руски активи, съобщи Европейската комисия. Приходите, генерирани от операторите в ЕС и съхранявани в централните депозитари на ценни книжа, са преведени на Комисията от намиращия се в Белгия депозитар "Юроклиър" (Euroclear) на 23 юли. Следващото..

публикувано на 26.07.24 в 17:07

КС отхвърли жалбата на Иван Гешев срещу механизма за разследване на главния прокурор

Веднага след решението, с което отмени почти всички промени в главата "Съдебна власт" в Шестата поправка на Основния закон, Конституционният съд се произнесе и по жалба, внесена от бившия главен прокурор Иван Гешев срещу въведения през май 2023 г. механизъм за разследване на обвинител номер едно и неговите заместници. КС обяви за..

публикувано на 26.07.24 в 16:51

Преподаватели по конституционно право не са изненадани. Очаквали решението на КС

Конституционният съд взе правилното решение и отмени една значителна част от направените промени. Справиха се по един много сложен въпрос, дори объркан в юриспруденцията на Конституционния съд.   Те възстановяват предишното положение, смело решение . Така коментира в интервю пред БНР бившият служебен премиер и юрист проф. Георги..

публикувано на 26.07.24 в 16:39