Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корин Сутер шокира италианките в женското спускане

Корин Сутер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната шампионка в спускането от Кортина д'Ампецо 2021 - Корин Сутер, спечели спускането в програмата по състезанията по ски алпийски дисциплини на зимната олимпиада в Пекин. Преди швейцарката три италианки - София Годжа, Надя Делаго и Елена Куртони бяха на първите три позиции и изглеждаха почти сигурни на подиума. Те обаче бяха шокирани от спускането на Сутер, която не направи нито една грешка и с време от 1:31.87 стигна до златото.

Среброто остана за Годжа, която бе на само 0.16 секунди от защитата на титлата си от Пьончан 2018. Звездата на италианските ски участва в Пекин само три седмици след тежкото си падане в Супер-Г в Кортина, в което контузи своето коляно. Нейното присъствие на Игрите в Пекин бе под въпрос до последния момент, но все пак тя се възстанови на време и малко не ѝ достигна за второ поредно злато.

Бронзът бе спечелен от Надя Делаго, която няма нито един подиум в кариерата си в Световната купа, но днес кара вдъхновено и завърши на 0.57 зад Сутер. В подножието на медалите остана за Кира Вайдле от Германия, която бе със само 0.14 по-бавна от Делаго. Петицата с пасив от точно секунда спрямо шампионката затвори Куртони, която се спусна първа по трасето в днешния ден.

С победата си Сутер затвърди швейцарската доминация в скоростните дисциплини на олимпадата в Пекин. Швейцарците спечелиха три от възможните четири златни медала в спусканията и супергигантските слаломи при мъжете и жените. Единствен австриецът Матиас Майер спечели мъжкото Супер-Г, докато Беат Фойц бе над всички в спускането при мъжете, а Лара Гут-Бехрами триумфира в женското Супер-Г. Днес Гут-Бехрами остана едва 16-а с пасив от 2.16 секунди спрямо Сутер.

Програмата на алпийските ски продължава утре с мъжкия слалом (4:15/7:45), в който участие ще вземат Алберт Попов и Камен Златков. Алберт, който в неделя завърши на 17-о място в гигантския слалом, ще гони подобряване на българския рекорд на олимпийски игри, който е двете шести места на Петър Попангелов от слаломите в Лейк Плесид 1980 и Сараево 1984.

За дамите утрешният ден предвижда тренировка в спускането преди алпийската комбинация в сряда. Тя ще включва един манш спускане (4:30) и един манш слалом (8:00). Фаворитка за златото в комбинацията е американката Микаела Шифрин, която днес завърши 18-а и остава с все още нулев актив от Игрите в китайската столица. Тя е световна шампионка в комбинацията за 2021 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С грандиозен спектакъл откриха Параолимпийските игри

С грандиозен спектакъл откриха параолимпийските игри

Грандиозен спектакъл в сърцето на френската столица Париж даде старт на параолимпийските игри, които ще приковат погледа на света в следващите 11 дни. Церемонията по откриването отново бе извън стадион, като се проведе между емблематичния булевард "Шанз-Елизе" и Плас де ла Конкорд и бе гледана на живо от 50 хиляди зрители. Голяма част от..

публикувано на 29.08.24 в 06:07
Талон Грикспор

Нидерландец е следващият съперник на Григор Димитров

Талон Грикспоfр от Нидерландия ще бъде съперник на Григор Димитров в следващата фаза на Откритото първенство на САЩ по тенис, след като съперникът му във втория кръг Себастиан Баес от Аржентина се отказа при резултат 1:6, 0:2. Гриспор поведе в първата част с 5:0, преди Баес да успее да спечели първи гейм, но това бе всичко. Във втори сет..

публикувано на 29.08.24 в 06:03
Ясни са всички отбори в Шампионската лига по футбол

Ясни са всички отбори в Шампионската лига по футбол

Хърватският Динамо (Загреб), сръбският Цървена звезда, френският Лил и словашкият Слован Братислава са последните участиници в новото издание на Шампионската лига по футбол.  Динамо Загреб победи отстранилия Лудогорец - Карабах (Азербайджан) и в реванша с 2:0 и с общо резултат 5:0 се класира в Шампионската лига. Марко Пяца вкара за..

публикувано на 29.08.24 в 05:59
Александър Томаш

Александър Томаш е новият треньор на ЦСКА София

Александър Томаш е новият треньор на ЦСКА София, обявиха официално от клуба. По-рано днес Томаш и един от помощниците му в Спартак (Варна) Константин Мирчев посетиха базата на "червените" в Панчарево. "Александър Томаш се завърна в редиците на “армейците”, а с него у дома се завръщат и Константин Мирчев, и Тодор Кючуков! Христо Колев също е в..

публикувано на 28.08.24 в 21:18

Берое привлече капитана на ЦСКА

Баскетболният национал на България Венцислав Петков ще играе в отбора на Берое през новия сезон, обявиха от клуба. "След девет години националът Венцислав Петков се завръща в Стара Загора. Той избра офертата на Берое, след като последните два сезона беше в редиците на ЦСКА. Миналата кампания той завърши със средни показатели от 12,9 точки и..

публикувано на 28.08.24 в 18:36

Чех спечели 4-тия етап на Обиколката на България

Чехът Якуб Отруба от отбора на Ей Ти Ти Инвестмънтс спечели четвъртия етап в 71-вото издание на Колоездачната обиколка на България. Отруба финишира 207-километровия етап от Приморско до Сливен, който е най-дългият в тазгодишното издание на надпреварата, с време от 5 часа, 9 минути и 9 секунди. Той изпревари с почти две минути втория Тобиас..

публикувано на 28.08.24 в 18:34
Лъчезар Вълчев

Българин е финалист на световно по лека атлетика

Лъчезар Вълчев се класира за финал в тройния скок на световното първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 20 години в Лима, Перу. Българинът, който е европейски шампион на троен скок за юноши до 18 години от Йерусалим 2022 и бронзов медалист от Европейско първенство за юноши до 20 години в Йерусалим 2023, зае осмо място в..

публикувано на 27.08.24 в 22:21