Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Петков за съдебната реформа: Караме отстрани на пътя - по дупките и банкетите, без допирна точка

За да има ефективна борба с престъпността, трябва взаимодействие между институциите, казва председателят на Камарата на следователите

Петко Петков
Снимка: БГНЕС

„Малко преиначихме нещата. Всички очакваме, че като говорим за борба с престъпността – това е Гешев, прокуратурата е следствието, а това не е така. За да имаме ефективна борба с престъпността  - високи, ниски етажи и т. н., трябва да има взаимодействие между институциите. В тази борба с престъпността тези институции трябва да работят заедно. В един момент, ако негативната оценка е само за прокуратурата, тя е, защото на този етап липсва взаимодействие, а липсва и желание за взаимодействие с прокуратурата.“ Това мнение изрази пред БНР следователят от Националната следствена служба и председател на Камарата на следователите Петко Петков.

Ние сме свързани и оценката за главния прокурор е оценка за работата на всички в съдебната система, не трябва да бягаме от отговорност, посочи Петков след огласеното проучване на „Алфа рисърч“, според което главният прокурор Иван Гешев се ползва с 8 на сто доверие и над 50% недоверие.

„Има конституционно решение от 2015 г., което е категорично за бюджета на съдебната система. Даже ние сме изправени в малко по-лоша ситуация от тази, че не говорим за бюджет на съдебната система, а говорим за пари на прокуратурата, което, малко или много, считам, че е някаква репресия по отношение на прокуратурата като цяло и е намеса категорично в работата на прокуратурата“, коментира Петко Петков в предаването „Преди всички“.  

Според Петков специализираните съд и прокуратура са били натоварени със свръхочаквания за разследване на корупцията по високите етажи на властта.

„С всичките кусури на специализираната прокуратура, считам, че там наистина работят можещи магистрати“, отбеляза той.

„Всички говорим за съдебна реформа, но не си даваме сметка, че съдебна реформа не е само структурната – да създадем или да закрием нещо. Съдебната реформа е и законодателна“, каза Петко Петков. По думите му всички закони трябва да вървят заедно.

„Ние, съдебната система и прокуратурата в частност, изпълнителната и законодателната власт имам чувството, че криволичим около един що-годе нормален път, а караме отстрани по дупките и по банкетите без допирна точка. На мен лично ми липсва академичната общност в този дебат – първо като посредник за принципните решения, и второ – това са хората, на които ние трябва да разчитаме за коректен закон, който след това да прилагаме.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от видеообръщението на словашкия премиер Роберт Фицо - 5 юни 2024 г.

Фицо: Словакия няма да бъде заложник на отношенията между Москва и Киев

Премиерът на Словакия Роберт Фицо заяви в телефонен разговор с украинския си колега Денис Шмигал, че страната му няма да бъде "заложник" на отношенията между Москва и Киев, след като Украйна наложи санкции срещу "Лукойл", което доведе до преустановяване на доставките на руския петролен гигант, предаде Ройтерс. Словакия и Унгария тази..

публикувано на 21.07.24 в 08:23
Тръмп в Грант Рапидс, Мичиган, 20 юли 2024 г.

Тръмп се върна към предизборната кампания след опита за покушение

Бившият президент на САЩ и настоящ кандидат на републиканците Доналд Тръмп се завърна към предизборните си изяви седмица след покушението срещу него. Първият му митинг се състоя в Гранд Рапидс, щата Мичиган, в зала със затегнати мерки за сигурност. Пред поддръжниците си Тръмп определи превръщането му в мишена като акт на саможертва:..

публикувано на 21.07.24 в 08:19

Израелски въздушни удари срещу позиции на хутите в Йемен

Израел потвърди, че е нанесъл въздушни удари по контролираното от хутите йеменско пристанище Ходейда. Атаката идва ден след като дрон, изстрелян от групировката, удари Тел Авив. При атаката беше убит един човек, а осем бяха ранени. Междувременно ливанската шиитска групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла десетки ракети срещу израелски кибуц в..

публикувано на 21.07.24 в 08:15
Румен Радев и Християн Мицкоски.

Мицкоски: За нарушаването на Преспанския договор решава Международният съд в Хага

За нарушаването на Преспанския договор решава Международният съд в Хага, а за нарушаването на правата на човека - Съдът в Страсбург. Така премиерът на РСМ Християн Мицкоски коментира искането за вписване на българите в Конституцията на страната и кратката по думите му среща с българския президент Румен Радев в Лондон по време на срещата на..

публикувано на 21.07.24 в 08:11

Лек спад в цените на някои основни храни на борсите

Продължава лекото движение надолу на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната и тази седмица, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у..

публикувано на 21.07.24 в 07:55
Пламен Димитров

КНСБ: Служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите

КНСБ настоява служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно действаща..

публикувано на 21.07.24 в 07:52
Харманли, 18 юли 2024 г.

Биопроизводители и животновъди се обединяват в подкрепа на Иван Янъков от Харманли

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, Министерството на финансите разработва методика за помощта. Земеделски стопани и обикновени хора ще получат компенсация за унищожени площи и изгубени животни. Министерството на отбраната ще дооборудва още хеликоптери за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се закупи и..

публикувано на 21.07.24 в 07:40