Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожар на ферибот в Йонийско море, 9 българи в неизвестност, спасен е блокираният шофьор

Спасени са двамата мъже - българин и турчин, които бяха блокирани на запалилия се ферибот

Горящият ферибот
Снимка: Ройтерс

Деветима българи са в неизвестност след пожара, който избухна на ферибот, плаващ под италиански флаг в Йонийско море, близо до остров Корфу. Това са данните на Министерството на външните работи. 

На борда на ферибота е имало 127 български граждани от общо 239 пътници.  38 от тях ще се върнат обратно у нас тази вечер, като транспортът е организиран от работодателя им. 

Посолството ни в Атина е създало кризисен щаб, българският консул от Солун е на остров Корфу, където са евакуирани спасените пътници и екипаж. До момента не се съобщава за пострадали българи. Не е ясна националността на пострадалите. 

С благоприятен изход приключи спасителната операция за двамата мъже, които бяха блокирани на запалилия се ферибот. Това съобщиха гръцки медии, като информацията потвърдиха и от Министерството на външните работи.

В. "Катимерини" уточнява, че става въпрос за български и турски шофьор. За българския шофьор стана ясно, че е служител на пловдивска фирма. Към момента е известно, че двамата мъже са изведени на палубата, като единият има проблеми с дишането.

Очаква се хеликоптер на Военноморските сили да ги откара до болницата на остров Корфу.

Целият кораб гори, няма незасегната част, съобщават пристанищните власти на южната ни съседка. Местни медии съобщават, че сред изчезналите има жена с българско име и с гръцко гражданство.

Водолази издирват хора във водите на Йонийско море. Два кораба на пожарната продължават с опитите да загасят огъня. Три хеликоптера кръжат над мястото на инцидента и са в готовност да се включат в спасителната операция, предава кореспондентът на БНР в Гърция.

Евакуираните пасажери се намират на остров Корфу. Десет от тях са настанени в болница, те са без опасност за живота.

Спасителната операция за „Euroferry Olympia“, близо до Корфу, Гърция, 18 февруари 2022 г. Корабът Elyros, фрегата Hydra, противопожарни лодки и други прилежащи съдове участват в спасителната операция./Снимка: ЕРА*БГНЕС

Около 3:30 часа тази нощ е започнал пожара на ферибота. Това разказа пред БНР Григор Велков от Бургас, който е пътувал със свой колега за Италия, с когото са шофьори във фирма за международен транспорт.

Към обяд трябваше да пристигнем в Италия, но, за съжаление, сега трябва да се връщаме към България, каза Григор Велков. Причината за това е, че трябва да се вадят отново документи за камиона, който шофира, защото всичко останало на ферибота:

„Около 3:30 -4:00 часа ни събудиха и ни казаха, че има проблем, качиха ни на един етаж, преброиха ни, след това ни качиха още един етаж, където бяха спасителните лодки. Натовариха ни на спасителните лодки - може би към 5:30 часа и ни пуснаха във водата.

Двама човека от нашата фирма сме, тя е за международен транспорт. След това ни качиха на катери на Гранична полиция - италианската и гръцката, и ни закараха на остров Корфу. Нямам повече информация“.

Всякакъв багаж остана на ферибота, слязохме с по една тениска и личните документи, каза още Григор Велков.

Част от  евакуираните шофьори на камиони/Снимка, предоставена от Кети Тренчева.

Над 10 превозвачи от Петрич и Благоевград са били сред евакуираните от горящия ферибот.

Всички те са добре, съобщи Александър Стамболийски, председател на Съюза на българските транспортни работници . Според него българите, които все още са в неизвестност, са шофьори на камиони.

Часове преди да избухне пожара Александър Стамболийски  пътувал в същия ферибот от Бриндизи за Игуменица: 

„Буквално три-четири часа преди злополучния инцидент бях на ферибота, прибирах се от Италия. Това, което се случва в момента, е наистина голяма трагедия за колегите“,

След инцидента той веднага се свързал с колегите, за които знаел, че са на борда:

„Те са добре, евакуирани са на остров Корфу, оказана им е медицинска грижа. От страна на гръцките власти наистина много добра организация има направена, а, доколкото знам, и от страна на персонала на кораба е направена много добра организация за евакуация“.

Българите, които все още са в неизвестност, според Стамболийски са  шофьори на камиони:

„Според мен са само колеги превозвачи, тъй като туристите се превозват по различен начин, те стоят в обособена зала за туристи“.

Председателят на българските транспортни работници смята, че най-вероятната причина за запалването на кораба е късо съединение:

„Познавам кораба, аз се возя по три-четири пъти в седмицата с този кораб. Част от оборудването е доста остаряло, част от кабелите, които свързват хладилните ремаркета с електричество, за да може да не отделят вредни газове по време на пътуването, са амортизирани. Няма да ме учуди да е станал пожар от късо съединение от такъв кабел“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напрежение сред протестиращите в Калифорнийския университет в Лос Анджелис

До напрежение се стигна между пропалестински и произраелски протестиращи в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Зам.-кметът на града съобщи в социалната мрежа Х, че университетът е извикал полиция. Група контрадемонстранти са се опитали да съборят палатковия лагер на пропалестинските протестиращи в кампуса на Калифорнийския университет. Полицията..

публикувано на 01.05.24 в 14:05

Десетки задържани в Турция след забрана на първомайските митинги на площад Таксим в Истанбул

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим в града, предаде Ройтерс.  В квартал Бешикташ полицията задържа най-малко 30 леви протестиращи, които крещяха "Таксим не може да бъде забранен",..

публикувано на 01.05.24 в 13:56

Столицата на Четвърти революционен окръг - Панагюрище, събра българи от цялата страна

България отбелязва 148 години от Априлското въстание.   Днес столицата на Четвърти революционен окръг - Панагюрище, събра българи от цялата страна , за да се потопят във възрожденската атмосфера на този бунтовен град. " Много важна част от нашата история . Благодарение на това въстание сме се освободили. Идваме всяка година по това време"...

публикувано на 01.05.24 в 13:45
Така ще изглежда атракционният парк при Крепостта Хисарлъка над Кюстендил
Макет: Община Кюстендил

Правят атракционен парк край Хисарлъка в Кюстендил

Атракционен парк в долната част на хълма Хисарлъка ще изгради общината в Кюстендил, обяви кметът инж. Огнян Атанасов. Финансирането ще е с проект по Програмата за трансгранично сътрудничество е вече е одобрен на първи етап. Предвижда се новата атракция за жителите и гостите на града да бъде изградена в долната част на крепост "Хисарлъка“..

публикувано на 01.05.24 в 13:41

Жена и дете пострадаха при взрив на газова бутилка в Хасково

86-годишна жена и 7-годишно дете пострадаха при взрив на газова бутилка в Хасково.  Инцидентът е станал около 10.30 часа в дома им, когато жената включила газов котлон.  Последвала експлозия, след която възрастната жена е успяла да изведе детето от помещението.  Пострадалите са откарани в болницата.  Детето е с 35 процента изгаряне по крайниците и..

публикувано на 01.05.24 в 13:33
Община Болярово

10 млн.лв. за ремонт на водопроводна мрежа очакват в селата до Болярово

В крайграничната община Болярово очакват 10 млн. лева от държавния бюджет за реализация на проектите, одобрени за финансиране в края на миналата година. Със средствата ще бъдат ремонтирана водопроводната мрежа в две села с остаряла и крайно амортизирана водопроводна мрежа. Средствата са предназначени за основен ремонт на водопроводната мрежа в..

публикувано на 01.05.24 в 13:30
Клисура

Христина Калчева: Малко са онези, които както клисурци, отстояват докрай на дадената клетва

Годишнината от Априлското въстание днес се отбелязва тържествено и в Клисура – градът, известен със славното си участие в събитията от 1876 г. и с желанието и решителността на жителите му да се включат в борбата за Освобождението на България. "Малко са селищата, които могат да се похвалят с такова изключително достойно участие във..

публикувано на 01.05.24 в 13:25