Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томас Бах закри Игрите с политическа реч

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах официално закри XXIV Зимни олимпийски игри в Пекин. На церемония на Националния стадион в китайската столица, познат като "Птиче гнездо", бе сложен край на Игрите, които се проведоха в периода 4-20 февруари.

Преди това той и президентът на Китай Си Цзинпин дадоха начало на церемонията, която бе далеч по-скромна от откриващата. Събитието започна с изпълнение на химна на Китай "Марш на доброволците", след което дойде ред на терена да излязат спортистите. Те бяха в доста съкратен брой, като България не бе представена от нито един състезател, тъй като всичките ни 15 атлети вече си тръгнаха от Пекин. Церемонията продължи с награждаване на победителите в масовия старт при жените и мъжете в ски бягането - Терезе Йохауг (Норвегия) и Александър Болшунов (Руски олимпийски комитет).

Последва песен и награждаване на олимпийските доброволци от новия член на МОК, представител на спортистите - Мартен Фуркад (Франция). Той бе избран заедно с шведката Фрида Хансдотер да представлява спортистите в МОК. Церемонията продължи с изпълнение на химна на Гърция, родината на олимпийските игри, след което последва предаване на щафетата от кмета на Пекин към кметовете на Милано и Кортина д'Ампецо, където ще се проведе следващата Зимна олимпиада.

Зрителите чуха олимпийския и италианския химн, след което бе представена емблемата на Игрите след четири години, които ще бъдат открити на стадион "Син Сиро" в Милано и ще завършат на "Арена ди Верона". Последва реч на президента на Организационния комитет за Игрите в Пекин Цай Чи. "През изминалите 16 паметни дни най-добрите състезатели в света дадоха блясък на Игрите. Тяхната обща страст и мечти направиха приятелството по-силно. Те показаха, че човечеството винаги може да докаже, че сме по-бързи и по-силни, когато сме заедно. Безкрайно се гордея с всички, които посветиха себе си на Игрите. Олимпиадата в Пекин открива нова ера в зимните спортове. Олимпийският дух ще живее завинаги", каза той.

В силно политическа реч, косвено засягаща конфликта между Русия и Украйна, президентът на МОК Томас Бах призова солидарност и мир. "Скъпи спортисти, през последните 16 дни се възхищавахме на вашето изключително представяне. Бяхме дълбоко трогнати как пожелавате успех и аплодирате вашите конкуренти, за да постигнат те най-доброто от себе си. Вие не само се уважавахте, подкрепяхте се взаимно, прегърнахте се, дори страните ви да са разделени от конфликт. Преодоляхте тези различия, демонстрирайки, че в олимпийската общност всички сме равни, независимо как изглеждаме, откъде идваме или в какво вярваме. Тази обединяваща сила на олимпийските игри е по-силна от тези, които искат да ни разделят. Вие давате шанс на мира. Нека политическите ръководители по света бъдат вдъхновени от вашия пример за солидарност и мир. Споделяме този олимпийски дух с всички спортисти и с тези, които поради пандемията не успяха да сбъднат мечтата си", заяви Бах.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Новак Джокович

Новак Джокович взе и олимпийското злато

Носителят на 24 титли от Големия шлем Новак Джокович спечели и олимпийското злато. На финала в Париж сърбинът се наложи над испанеца Карлос Алкарас със 7:6 и отново 7:6, в мач продължил 2 часа и 52 минути. Така Джокович добави към легендарната си кариера и последното нещо, което липсваше в списъка му от постижения - олимпийския златен..

публикувано на 04.08.24 в 18:43
Божидар Саръбоюков

Божидар Саръбоюков отпадна в квалификациите

Божидар Саръбоюков отпадна в квалификациите на скок дължина на турнира по лека атлетика на Игрите в Париж. 19-годишният дебютант на Олимпиада завърши 14-и в класиране със 7.87 метра, като остана само на 4 сантиметра от място във финала, за който се класираха най-добрите 12 от пресявките. Младокът направи два неуспешни опита, след което в..

публикувано на 04.08.24 в 15:29

Светлана Каменова приключи на четвъртфиналите участието си в Париж

Състезателката ни по бокс Светлана Каменова не успя да спечели втори медал за България от Летните олимпийски игри в Париж.  На четвъртфиналите представителката ни в категория до 57 килограма допусна поражение от поставената под номер едно в дивизията Лин Ю Тин /Тайван/.  Каменова не успя да си гарантира място на почетната стълбичка и минимум бронзово..

публикувано на 04.08.24 в 12:32
Божидар Саръбоюков

Двама българи на Олимпиадата днес

Тридесет и един комплекта медали ще бъдат раздадени по време на 9-тия ден на олимпийските игри в Париж. Двама българи ще вземат участие на Игрите днес.  В турнира по лека атлетика, Божидар Саръбоюков ще участва в квалификациите в сектора на скок дължина, които започват точно в 12-сет часа.  Квалификационната норма за финала във вторник е..

публикувано на 04.08.24 в 10:23

Барселона победи Реал Мадрид в контрола

Отборът на Барселона се наложи с 2:1 над Реал Мадрид в контролна среща. Макар и с неофициален характер, мачът в Ийст Ръдърфорд предизвика голям интерес, а двата тима се постараха да оправдаят очакванията.  Барса стигна до успеха с две попадение на Пау Виктор , а за Реал се разписа Нико Пас . Срещата беше прекъсната още в началото заради..

публикувано на 04.08.24 в 06:50

Медалистите от осмия ден на Олимпиадата в Париж

Медалисти от осмия ден на Олимпийските игри в Париж - 29 финала: спортна стрелба, 25 метра пистолет, жени: 1. Джи-ин Ян (Република Корея)   - 37 точки 2. Камий Йеджейевски (Франция)   - 37  3. Вероника Майор (Унгария)      - 31 ловна стрелба, скийт (мъже): 1. Винсънт Ханкок                - 58 точки 2. Конър Лин Принс (САЩ)         - 57  3. Мен Юан Ли..

публикувано на 04.08.24 в 06:38

Лудогорец разгроми Арда

Лудогорец постигна очаквана победа над тима на Арда в среща от 3-тия кръг в Първа футболна лига. Разградските футболисти доминираха през по-голямата част от двубоя и спечелиха с 5:1 Старши треньорът Георги Дерменджиев беше дал почивка на голяма част от своите титуляри. Головата серия откри Сон в 8-та минута след подаване на Дани Групер. В 44-та..

публикувано на 03.08.24 в 23:07