Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава издирването на оцелели при пожара на ферибота в Йонийско море

| обновено на 21.02.22 в 11:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава спасителната операция по издирването на оцелели при пожара на ферибота, който пламна в петък в Йонийско море. В неизвестност все още са 10 души, седем от които са българи, двама гърци и турчин.

Българин, румънец и гражданин на Беларус са настанени в болница.

Акцията продължи през цялата нощ, но без резултат. Роднини на издирваните шофьори са на пристанището в очакване.

Операцията върви бавно, тъй като има опасност от изтичане във водата на горивото на ферибота на местата, където влизат спасителите. 

Фериботът „Юрофери Олимпия“, плаващ от Гърция към Италия, се запали рано сутринта в петък край о-в Корфу. Повечето от пасажерите и екипажът бяха евакуирани на острова.

Спасителите на изгорелия ферибот се опитват днес да проверят един от гаражите на кораба. Надяват се до края на деня да проникнат и във втори етаж с тирове.

Увеличиха броя на пожарникарите, участващи в акцията. Над 40 пожарникари участват в операцията, която протича бавно заради опасност от изтичане на гориво във водата на местата, където влизат спасителите.

Четвърти ден на агония за роднините и на сложна операция по издирване на изчезналите на изгорелия ферибот. Спасителите работят само на един от етажите на паркинга, до където могат да достигнат. Пожарникарите признават, че има няколко сектора от корпуса, които са с голяма токсичност и е невъзможно за сега да работят там. Специалисти предупреждават, че има опасност от изтичане на гориво.

Работи се с голяма точност и много внимателно, като днес пристигнаха още 42-ма пожарникари. На място са три спасителни яхти, екип от лекари и хеликоптер в готовност да се включи в акция.

Роднините на изчезналите, които продължават да стоят на пристанището, признават, че постепенно намаляват надеждите им да открият живи близките си.

Няколко часа преди пожара на ферибота е бил и Александър Стамболийски, председател на Съюза на българските транспортни работници.

Корабът има четири гаража, събира около 180 камиона. Първите четири палуби на кораба са гаражни, най-ниската е под нивото на водата, първата палуба е на водната линия, разказа Стамболийски пред БНР.

Александър Стамболийски посочи, че кабелите на агрегатите, които захранват хладилните ремаркета, по негови наблюдения са в окаяно състояние и е възможно да е станало късо съединение.

„Мисля, че точно там е компрометирано. До последно, дори докато слязох, течаха ремонтни дейности, подменяше се инсталацията и на асансьорите в самия ферибот.“

Александър Стамболийски потвърди разказаното и от други български шофьори, че паркирането на превозните средства става много близо – на не повече от 10 см, което прави невъзможно отварянето на врата. Много от шофьорите предпочитат да остават да спят в кабините, заради мръсотията в корабните каюти, посочи той.

Фериботът не е бил пълен и поради по-голямо разстояние някои от шофьорите са успели да излязат, смята Стамболийски.

Той отново се отправя на път и отново трябва да се качи на ферибот на същата компания.

„Нямаме избор. Трябва да се работи. Всички имаме семейства за хранене. Дори колегите, които са слезли сега от ферибота, до една-две седмици, след като шефовете им намерят нови автомобили, пак ще се качат.“

Синдикатите на транспортните работници от България и Гърция ще изпратят общо протестно писмо до европейските институции за лошите условия на италианските фериботи, с които пътуват международните шофьори.

Трима са международни шофьори от благоевградска област, за които до момента няма никаква информация. Те са от Разлог, Сандански и Хаджидимово.

„Подавани са нееднократни сигнали, не само от нас. В петък следобед гръцкият синдикат е изпратил директно в Неапол, в централата на Грималди“ писмо за това нещо“.

Като председател на Съюза на българските транспортни работници Стамболийски обсъжда с гръцките си колеги общи действия след трагичния инцидент, като ще бъдат сезирани и европейските институции:

„Говорим с колегите от гръцка страна, които са силно потърпевши, и тъй като това нещо се контролира и от Европейската комисия, ние ще се свържем и с тях, за да може да съдействат и да се подобрят условията на пътуване“.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -   първото и най-старо папско седалище в Рим. Наречено е Patriarchio от гръцки и означава..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия и американското му гражданство са това, което го е направило мишена за Москва. Евън Гершкович..

публикувано на 19.07.24 в 19:35