Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вашингтон осъди признаването на ДНР и ЛНР, но остава готов за дипломатическо решение

| обновено на 22.02.22 в 09:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати остро осъдиха признаването от Кремъл за независими самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Държавният секретар Антъни Блинкън определи случилото се като „напълно отхвърляне на руските ангажименти по Минските споразумения,“ а президентът Джо Байдън наложи санкции, които забраняват на американските граждани търговия и финансови операция в отцепените от руски сепаратисти райони в Източна Украйна.

Говорителят на Белия дом Джен Саки заяви, че наложените санкции са отделно от „бързите и сериозни икономически мерки, които сме приготвили в координация със съюзниците и партньорите в случай, че Русия допълнително нахлуе в Украйна“.

Конкретно санкциите забраняват вноса в САЩ на продукти от регионите и износа от американски граждани на продукти, услуги и технологии за там. Налагат се санкции и за финансови транзакции свързани със забранените категории. В указа се подчертава, че действията не са срещу Украйна. Посочени са и изключения при забраните, в това число за телекомуникациите, интернет, пощите и даването на хуманитарна помощ на хората в тези региони.

Днес се очаква налагане на допълнителни санкции, заради решението на Путин за признаване на самопрвъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. 

Малко след речта на Путин президентът Байдън, в разговор с украинския президент Володимир Зеленски, „твърдо е заклеймил“ постъпката и е потвърдил ангажимента на Съединените щати към суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Американският президент е казал още, че при допълнителна „агресия“ на Русия ще има бърза и решителна ответна реакция, като тя ще е в синхрон между САЩ, съюзниците и партньорите.

Байдън също разговаря с френския президент Емануел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. Лидерите остро са осъдили решението на Путин и са говорили за продължаване на координация на следващите стъпки в отговор на кризата.

Декретът на Кремъл бе остро критикуван и от държавния секретар Антъни Блинкън, който го определи като „явна атака по суверенитета и териториалната цялост на Украйна.“ В изявление Блинкън допълни, че държавите по света не трябва да признават нова „страна, създадена посредством заплаха от използване на сила“. За Блинкън действието на Путин е „очевидно неуважение към международните закони и норми.“

Високопоставено официално лице от администрацията определи речта на Путин като такава, която цели да „оправдае война.“ Притесненията на администрацията са от продължаващата ескалация на кризата като все още има готовност от Вашингтон за дипломатическо решение.

Високопоставеното лице заяви, че администрацията продължава да е отворена за среща на върха между Байдън и Путин, но подобна среща може да се случи ако няма допълнително нахлуване на руски части в Украйна. Лицето не можа да даде конкретен отговор на въпроса какво се разбира под допълнително нахлуване в Украйна, но то заяви, че руски части в Донбас е имало и след анексирането на Крим през 2014-а като сега при информациите за изпращане на „умиротворителни сили“ от Русия присъствието им става официално.

Не се знае какво конкретно Съединените щати разбират под допълнително нахлуване в Украйна - нахлуване при което да бъдат приложени по-мащабните мерки, но високопоставеното лице посочи, че действията на Русия в следващите часове ще се следят внимателно.

"Тест за лидерството на САЩ"

Експерти казват, че  една  евентуална война в  Украйна със сигурност ще има влияние и върху живота на американците. Ще има и отражение върху цените на бензина, върху разходите за отопление и, разбира се, на фондовите пазари.

Уилям Мък, професор по политически науки в Северния централен колеж в Нейпървил, недалеч от Чикаго казва, че това, което се случва в момента,  е тест за лидерството на САЩ.

Определено това ще бъде въздействие върху цялата световна икономика смята Мък и предупреждава, че ако в Европа избухне война тя няма как да не засегне и да не удари джоба на средния американец.

Професорът по политология смята, че е време да се запитаме дали искаме  да живеем в свят, в който танкове пресичат границите и каква роля трябва да играят САЩ за подобряване на мира и стабилността.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов"

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов". В рамките на четири дни театрални групи от цялата страна ще представят своите постановки. В 18-ото издание е предвидена и съпътстваща програма, която има за цел да мотивира и да развива таланта и познанията на младите хора в театралното изкуство. Във фестивала ще се включват..

публикувано на 28.03.24 в 15:19

Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва

Руските разузнавателни служби са знаели поне от месец за предстоящата терористична атака в концертната зала "Крокус сити хол", заяви ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов.  "Най-късно на 15 февруари 2024 г. Русия е знаела за подготовката. Тази информация е преминала през разузнавателния отдел на групировката в Сирия,"..

публикувано на 28.03.24 в 15:02
Областната болница

Областната болница във Велико Търново се включва в националната кампания "Даряваш кръв - даряваш живот"

Отделението по трансфузионна хематология в Областната болница във Велико Търново се включва в националната кампания "Даряваш кръв - даряваш живот". Само с увеличение на доброволните и безвъзмездни кръводарители може да се ограничи незаконната търговия с кръв, казват медиците и великотърновци, които се отзоваха.  Отделението по..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Пореден пакет за финансова подкрепа срещу инфлацията в Кипър

Правителството на Кипър одобри днес нов, трети по ред пакет за финансова подкрепа на гражданите заради инфлацията и повишените разходи за живот. С две от приетите мерки се удължава срокът на действащи в момента облекчения, а три са новите решения за разширяване на социалното подпомагане. Два месеца повече, до края на юни, държавата ще..

публикувано на 28.03.24 в 14:54
Боян Чуков

Боян Чуков: Все повече въпроси възникват за атентата край Москва

Колкото повече време минава, повече въпроси възникват, които засега нямат абсолютно категоричен отговор . Това каза пред БНР анализаторът Боян Чуков в коментар на терористичния акт в "Крокус сити хол" край Москва и добави: "Като започнем от това кой реално извърши този терористичен акт. Заловените са обикновени изпълнители, но не са в никакъв..

публикувано на 28.03.24 в 14:38
Александър Томов

Александър Томов: Старите идеологии отиват в миналото. В навечерието на нов идеен синтез сме

Главната задача е да направим нов тип коалиция . Това обяви пред БНР проф. Александър Томов от Българска социалдемокрация – Евролевица. На 31 март, от 12.00 часа, в НДК се свиква инициативен комитет за обсъждане на Принципно нова програма за развитието на България.  "Най-важното е да върнем доверието на хората.  Предстоят избори и ако..

публикувано на 28.03.24 в 14:03
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев

Адм. Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП да отиват за отбрана. Така, по думите му, ще бъде наваксано изоставането в инвестициите за отбрана.  "2,5% от БВП не са много на фона на всичко, което се случва в света и региона. Не само България е в такава ситуация, много страни виждат нуждата от инвестиции в отбраната си. Сега трябва да..

публикувано на 28.03.24 в 14:03