Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СОС с декларация, в която осъжда военните действия на Руската федерация в Украйна

Снимка: БГНЕС

С 41 гласа „за“, един „против“ и 2 „въздържал се“ Столичният общински съвет излезе с обща декларация, в която осъжда военните действия на Руската федерация в Украйна.

Калоян Паргов от БСП се въздържа и не подкрепи декларацията, заявявайки, че трябва да се изчака националната позиция и информацията от ръководствата на службите, която ще бъде изнесена в Народното събрание.

От „Демократична България“ заявиха: „не е сега моментът да се снишаваме“. 

Пълен текст на декларацията на СОС:

„Категорично осъждаме решението на руския президент Владимир Путин да започне пълномащабни военни действия срещу Украйна като стъпка от систематичното нарушение на международното право, започнало с анексирането на Крим и  признаването на самообявилите се за независими държави области в Източна Украйна.

Абсолютно неприемливо за нас е посегателството върху териториалната цялост на една суверенна европейска държава. Никакъв исторически прочит не оправдава военната интервенция, загубата на човешки животи и унищожени съдби.

Изразяваме възмущението си, че Руската федерация еднолично сложи край на възможностите за дипломатическо решение на напрежението между двете страни, а преговорите бяха заменени с едностранни военни действия на територията на съседна суверенна държава.

Подобна военна агресия напомня за отминали епохи, които се надявахме да са останали в историята. Възкресяването им в съвременния свят поставя цялото човечество и най-важните постижения на нашата цивилизация от последните 70 години  пред сериозна опасност.

Призоваваме Руската федерация да даде шанс на мира и да се върне на масата на диалога, където дипломацията да предотврати по-нататъшна ескалация на конфликта.

Обръщаме се към руските граждани да използват всички законови средства, за да спрат безумната война, която започна тяхното правителство. Имперските амбиции и военната агресия нямат място в днешния свят.

Настояваме защитата на живота и здравето на цивилните граждани в региона да бъде абсолютен приоритет и изразяваме пълната си подкрепа за народа на Украйна и неговия европейски мирен избор.

Световната демократична общност, към която принадлежи и България, трябва да се обедини около ценностите, изградили европейската цивилизация и не допусне силово прекрояване на границите на една суверенна държава.

Подкрепяме заявената от президента и премиера готовност на българската държава да предприеме незабавни действия за защитата на правата и законните интереси на българите, живеещи в Украйна, като им окаже необходимата подкрепа, включително чрез осигуряване на възможности за приемането им в България.

Призоваваме българския президент и правителството да предприемат  действия и наравно с  нашите евро-атлантически съюзници да защитят принципите на международното право, да гарантират националния интерес на страната ни и общите ни ценности“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Нови избори с още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент

Третият мандат ми се струва много трудно реализируем , каза пред БНР социологът от "Алфа Рисърч" Павел Вълчев. Той не вижда възможност за консолидация срещу ГЕРБ и ДПС в рамките на третия мандат.  Вървим към избори , смята социологът. Според него е много вероятно да има още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент ...

публикувано на 04.07.24 в 08:47

ЕС разреши обединение на италианската авиокомпания ITA и на германската Lufthansa

Европейският съюз даде зелена светлина на споразумението за обединението на италианската авиокомпания ITA с германската Lufthansa. Целта на антитръстовия комитет на ЕС бе да защити лоялната конкуренция и правата на потребителите.  На специалната за случая пресконференция министърът на икономиката и финансите на Италия Джанкарло Джорджети..

публикувано на 04.07.24 в 08:41

Дискусия: Как България да привлича туристи чрез кулинарни преживявания?

Ресторантьори, хотелиери и експерти по безопасност на храните ще участват в дискусия на тема: "Влияние на тенденциите в храните и тяхното качество върху туристическия сектор". Организатор е Сдружението за достъпна и качествена храна. Може ли България да привлича туристи чрез кулинарни преживявания, и колко важни са партньорствата между..

публикувано на 04.07.24 в 08:26

Пропалестински протест на покрива на австралийския парламент

Пропалестински протестиращи се качиха на покрива на австралийския парламент. Телевизионни кадри показаха хора в тъмни дрехи, които развяват черни плакати с лозунги. Един от недоволните произнесе реч с помощта на мегафон, в която обвини правителството на Израел във военни престъпления. Полицаи и служители по сигурността посъветваха..

публикувано на 04.07.24 в 08:17
Роберт Фицо

Конституционният съд в Словакия потвърди спорна съдебна реформа

Конституционният съд в Словакия потвърди спорните и ключови промени в Наказателния кодекс, предложени от премиера Роберт Фицо. Те включват закриване на специализираната прокуратура, която се занимава с тежки престъпления, предимно корупционни, организирана престъпност и екстремизъм. Делата ще бъдат поети от окръжните прокуратури, които не..

публикувано на 04.07.24 в 08:05

Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов предупреди за възможното разпадане на ПГ на "Величие"

Основателят на партия "Величие" Ивелин Михайлов предупреди за възможно разпадане на парламентарната група на формацията, след като групата гласува единодушно против предложеното от ГЕРБ правителство. Николай Марков: Наближава часът на истината "Ако нашите депутати не могат да махнат Виктория Василева и полковник Марков, ще разпуснат..

публикувано на 04.07.24 в 07:58
Пламена Игнатова

Пламена Игнатова: Трябва да следим изкъсо работата на служебното правителство

Трябва да следим изкъсо работата на служебното правителство . Това заяви пред БНР Пламена Игнатова - журналист от Клуб Z.  "Вчера в 18.30 ч. влезе съобщение с решенията от заседанието. Там виждаме нова порция сменени областни управители - в края на мандата на служебно правителство и отново ДПС получава областни управители . Може да се..

публикувано на 04.07.24 в 07:57