Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Зеленски украинската армия контролира Киев и ключови градове около столицата

САЩ с военна помощ за Украйна за 350 милиона долара

| обновено на 26.02.22 в 20:15
Украински бронирани превозни средства преминават по улиците в Киев, Украйна, 26 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 200 цивилни жертви, сред които и деца, ракетен удар срещу жилищен блок в Киев, продължаващи боеве и в други градове - такива са новините в третия ден от началото на руската инвазия в Украйна.

19 мирни жители са загинали днес при обстрел на руската артилерия в Донецка област, съобщиха местните власти. При ракетния обстрел в Донецка област най-много са загиналите в град Волноваха. 73-ма души са ранени.

Руските войски, навлезли в Херсонска овласт, са унищожили бента, с който през 2014 година украинските власти заприщиха канала от Днепър за Крим, съобщи РИА Новости. До анексирането на Крим от Русия каналът осигуряваше 85 процента от водните ресурси на полуострова.

Според представител на Пентагона, цитиран от АФП, до момента Русия е успяла да вкара в Украйна половината от 150-те хиляди войници, които беше съсредоточила около своята съседка преди 24 февруари.

Напредъкът на руското настъпление е бил забавен от неочаквано твърда украинска съпротива, допълва анонимният представител на американските военни.

Руските сили наближават Запорожие и близката атомна електроцентрала. През деня се съобщаваше и за сражения в Харков, Донбас и край Одеса. 

Руските информационни агенции съобщават за обстрел от страна на украинската армия по градовете Донецк и Горловка, контролирани от проруските сепаратисти.

По-рано от Кремъл обясниха, че настъплението в Украйна е било преустановено вчера временно в очакване, че Киев ще се съгласи да преговаря, но това не се е случило и затова днес военните операции са били подновени.

Украинците ще се сражават дотогава, докато освободят страната си, заяви президентът Володимир Зеленски.

В поредното си обръщение към сънародниците си минути преди 20:00 часа той увери, че армията е зачеркнала сценария на Кремъл за окупация на Украйна. Зеленски съобщи, че не само турският президент Реджеп Ердоган, а и азербайджанският Илхам Алиев са предложили да организират мирни преговори с руската страна.

Алексий Арестович, съветник на украинския президент, каза, че руската армия е дала около 3 500 убити и ранени от началото на войната в Украйна. Информацията не е потвърдена от други източници.

Съветникът заяви също, че руското настъпление към Киев е било спряно. Това е казал и служител на Пентагона, цитиран от "Ройтерс". 

Същевременно лидерът на Чеченската република, част от Руската федерация, Рамзан Кадиров се похвали, че негови бойци са превзели без загуби обект  на оперативна бригада на Украинската национална гвардия.

В столицата Киев вече е в сила комендантски час, който ще продължи най-рано до 8 ч. сутринта в понеделник. Кметът Витали Кличко съобщи, че руски сили са направили опит за проникване през районите Гостомел и Житомир, както и че по места действат групи за саботаж, но нападенията са отблъснати и в Киев няма руски войски.

Ситуацията там остава неясна, като през деня кадри от Киев показаха опожарени влакове и превозни средства, а според АФП по улиците в центъра на украинската столица могат да се видят мъртви тела. За боеве по улиците съобщават и пратениците на Си Ен Ен.

Метрото в Киев вече функционира изцяло като бомбоубежище, написа кметът Кличко в канала си в Телеграм.

В трите дни от началото на руското нападение над Украйна жители на Киев вече използваха метростанциите за укритие. Кличко уточни, че оттук нататък подземната железница няма да работи и преминава изцяло в режим "убежище".

Според украинското военно министерство, цитирано от "Ройтерс", най-малко двама души са загинали днес, след като ракета унищожи напълно 6 апартамента във висок жилищен блок в киевския квартал Лобановски. Един от пострадалите описа ситуацията така:

„Успяхме да избягаме, бяхме в кухнята, късметлии сме, ударът беше директно в хола. Съпругата ми и най-голямото ми дете са със счупени крака, най-малкото го поеха спасителни екипи“.

Източници на ТАСС в руското военно министерство твърдят, че жилищният блок е бил уцелен от украинска ракета Бук. Украйна обвинява Москва за удара.

По информация на британското разузнаване, основният конвой от руски войски, напредващ към Киев, се намира на 30 километра от украинската столица.

От военното министерство в Лондон допълниха, че отчитат забавяне на руската инвазия заради логистични проблеми и силният украински отпор.

Тактиката на Москва предполага подминаване на големите украински градове, но постепенното им обграждане и изолация, а основната цел остава завладяване на Киев, допълват военните в Лондон.

По-рано украинските власти потвърдиха за боеве при Мариупол, Херсон, Николаев и Одеса. „Ройтерс“ цитира американски представител, според който най-тежките боеве са в и около Харков. Кремъл съобщи, че вече контролира югоизточния град Мелитопол, което не е потвърдено от украинска страна.

Държавната компания „Нафтогаз“ обаче съобщи, че петролната рафинерия „Шебелински“, намираща се в района на Харков, е спряла работа и персоналът е евакуиран поради риска от враждебни действия срещу нея. 

Преките боеве достигнаха и до западната част на Украйна, поне според кмета на Лвов Андрей Садовий, който съобщи, че е отблъсната атака на около 60 руски войници. Той обаче беше опроверган от службата за държавна сигурност на Украйна, според която не имало руско нападение в района.

Именно в Лвов редица страни изместиха посолствата си в Украйна преди руската атака. Днес Нидерландия обяви, че ще изнесе дипломатическото си представителство в Полша.

Каква е човешката цена на военните действия до момента. По данни на украинското здравно министерство, загиналите цивилни вече са 198, сред които и 3 деца. Общият брой на пострадалите вече е над 1100.

Правителството в Киев също така призова Червения кръст да транспортира в Русия телата на „хиляди загинали окупатори“. Военното министерство съобщи за свален руски транспортен самолет, участващ в опит за десант над Киев. До момента Русия не е потвърдила информациите за загинали нейни военни.

Украинският президент Володимир Зеленски продължи да публикува видеообръщения към народа си, в едно от което се снима в центъра на столицата, за да опровергае информациите, че е напуснал Киев. В следващо включване Зеленски заяви:

„Устояхме и успешно отблъснахме вражеските атаки, боевете продължават в много градове и райони на страната. Ние знаем какво защитаваме – държавата ни, земята ни, бъдещето на децата ни. Нашата армия контролира Киев и ключови градове около столицата“, заяви украинският президент, който е на мнение, че силите на страната му са "дерайлирали руските планове" за овладяване на Украйна и неговото лично залавяне.

По информация на „Вашингтон поуст“ Съединените щати са предложили възможност за евакуация на Зеленски, каквато той е отказал.

Същевременно Съединените щати обявиха допълнителна военна помощ за Украйна на стойност 350 милиона долара. Оръжията ще позволят на украинската армия да се противопостави на бронираната техника и авиацията, използвана от противника, каза държавният секретар Антъни Блинкън.

Агенция „Блумбърг“ съобщава, че Съединените щати обмислят санкции срещу Централната банка на Русия заради инвазията. Финално решение все още не е взето, а американският президент Джо Байдън не е достигнал до такова и относно изключването на Москва от банковата система SWIFT.

"До хората в Русия - заслужавате да живеете в сигурност и достойнство, както хората навсякъде. Никой не иска да застраши това" - така се обърна към руския народ американският държавен секретар Антъни Блинкън. "Не заслужавате и безсмислени войни с вашите съседи", допълни той в "Туитър".

Други натовски държави също обявиха военна помощ за Киев. Сред тях е и Чехия, която изпраща 7 хиляди автомата и 3 000 картечници. Премиерът на Белгия Александер де Кро обяви, че праща 2 000 картечници за украинската армия и 3 800 тона гориво.

Продължи засилването на войските и по Източния фланг на НАТО, след вчерашното решение на лидерите за разполагане на силите за бързо реагиране.

Късно снощи от Париж потвърдиха, че 500 френски войници с бронирана техника ще подсилят натовския контингент в Румъния. Над 200 французи ще са дислоцирани в Естония. Германия обяви още вчера, че изпраща рота за участие на нова бойна група на НАТО в Словакия.

Същевременно пред ТАСС говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че сайтът на руското президентство е обект на продължаващи компютърни атаки заради които в отделни моменти е недостъпен. Отговорност за атаките пое хакерската група "Анонимъс".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бяло море край Марония, Гърция

Гърция забрани със закон поставянето на чадъри и отварянето на заведения на 198 плажа

Гърция защити със закон чистотата и екологичната стойност на 198 плажа. За тях вече не се допуска отдаване за заведения. Забранява се поставянето и на чадъри. Министерството на околната среда въведе забрана за екологична намеса в почни 200 плажни ивици в страната. Това са плажове, които се намират в мрежата "Натура2000" и на тях..

публикувано на 20.04.24 в 17:22

В конкурса "Вкусотиите на Северозапада" най-добра маса наредиха от Съюза на слепите

Съюзът на слепите в Монтана с най-добра маса в конкурса "Вкусотиите на Северозапада". Над 20 участници представиха традиционни за региона гозби Пълнени чушки с боб, с ориз и праз, постни сърми, най-различни видове баници, питки, разнообразни десерти изложиха в кулинарния конкурс „Вкусотиите на Северозапада“. За втора поредна година НТС Монтана събра..

публикувано на 20.04.24 в 16:54
Временен медицински пункт във военна болница в Солун, Северна Гърция

Гръцки лекари с предложение да приемат и лекуват мирни граждани от Газа

Гръцки лекари изразиха готовност да приемат мирни граждани от Газа, пострадали в конфликта между Израел и радикалната групировка "Хамас". От Лекарския съюз в Атина се обърнаха към правителството с такова предложение. Съюзът на лекарите, които работят в държавните болници, отправи обръщение към министъра на здравеопазването. В него се..

публикувано на 20.04.24 в 16:41
Лидерът на

Ердоган разговаря в Истанбул с политическия лидер на "Хамас"

В Истанбул започна срещата между турския президент Реджеп Ердоган и политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания, съобщиха турски медии, цитиран от Ройтерс. По-рано Ердоган заяви лаконично, че разговорите ще бъдат в духа на установения дневен ред, докато според източници от "Хамас", двамата ще обсъждат войната в Ивицата Газа. Лидерът на..

публикувано на 20.04.24 в 16:36
Христо Гаджев

Христо Гаджев: Според мен има голям проблем с храненето в армията

Въпросът за храненето с армията не е решен. Това каза председателят на Комисията по отбраната Христо Гаджев.  Той изрази изненада, че  правителството „Денков“ е удължило договора за осигуряването на военните с храна по време на учения. И посочи, че ще има изслушване в ресорната комисия.  Преди по-малко от месец правителство в оставка на Николай..

публикувано на 20.04.24 в 16:11

Текат довършителни работи по новия затвор край с. Самораново

Вървят довършителни работи по изграждането на новия затвор за 400 лишени от свобода мъже край дупнишкото с. Самораново. Проектът за новия затвор е за около 35 мил. лева и се финансира по  Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.  На 29 април ще бъдат отчетени резултатите по проекта. Комплексът ще бъде показан на норвежките партньори. Това беше..

публикувано на 20.04.24 в 16:02

Напрежението в Близкия Изток, войната в Украйна и други акценти от седмицата

През тази седмица напрежението в Близкия Изток се засили критично, след като за първи път Иран извърши нападение срещу Израел и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че регионът е „на ръба на опустошителен пълномащабен конфликт“. На фокус през цялата седмица беше най-вече Близкият Изток, тъй като бушуващият и без друго конфликт между..

публикувано на 20.04.24 в 15:52