Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прецедент: Швеция праща военна помощ на Украйна

Снимка: Уикипедия

Швеция наруши традицията и обяви, че ще изпрати военна помощ на Украйна, в това число антитанкови оръжия и бронежилетки, съобщи премиерът Магдалена Андерсон.

А унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че е в интерес на страната да стои далеч от военния конфликт между Украйна и Русия и Будапеща няма да изпраща оръжия на съседката си. Вместо това Орбан обеща помощ за украинските бежанци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изтичане на газ от

Германия издаде европейска заповед за арест на украински гражданин заради взрива на "Северен поток"

Две години след взривяването на газопровода "Северен поток" главният прокурор на Германия Йенс Ромел е издал европейска заповед за арест на украински гражданин, живеещ в Полша. Швеция и Дания преустановиха разследването по случая. Разследващите в Германия са убедени, че заподозреният мъж е един от водолазите, поставили взривното устройство на..

публикувано на 14.08.24 в 09:18
Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г. EPA/РУСКО МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА БРОШУРА БРОШУРА БРОШУРА САМО ЗА РЕДАКЦИОННА УПОТРЕБА/БЕЗ ПРОДАЖБИ БРОШУРА БРОШУРА САМО ЗА РЕДАКЦИОННА УПОТРЕБА/БЕЗ ПРОДАЖБИ

Извънредно положение в руската Белгородска област

Губернаторът на руската гранична Белгородска област обяви извънредно положение. Руската противовъздушна отбрана е унищожила над 100 дрона и четири тактически ракети, изстреляни през нощта от Украйна, насочени към няколко региона, включително Курск, съобщи министерството на отбраната в Моква. "Ситуацията е изключително трудна и напрегната..

публикувано на 14.08.24 в 09:15
с. Широка лъка

Тържествена заря-проверка в чест на загиналите войни в Широка лъка

В родопското село Широка лъка довечера ще има тържествена заря-проверка в чест на загиналите войни от селото. За половин час след 21 ч. ще бъде ограничено движението на автомобили по пътя Смолян - Девин, в границите на село Широка лъка. Необходимо е шофьорите да спазват пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция". При..

публикувано на 14.08.24 в 08:52
Борислав Гуцанов

Левите партии вече работят по обща програма за явяване на изборите

Номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева може би е един от възможните компромисни варианти . Това е мнението на Борислав Гуцанов - председател на ПГ на "БСП за България". "След промяната на Конституцията, за което от БСП бяхме категорично против, се доведе до пълни абсурди, на които сме свидетели, когато говорим за служебните..

публикувано на 14.08.24 в 08:45

Панаир на занаятите в Орешак

В троянското село Орешак от 10 ч. днес до 21.00 ч. на 18 август се затваря за движение централната улица "Стара планина" от кметството в селото до Троянския манастир заради провеждането на традиционния панаир на занаятите. Преминаването на автомобили към светата обител и село Черни Осъм ще бъде по обходен маршрут. За посетителите на панаира и..

публикувано на 14.08.24 в 08:31

"Травелбук": Дубровник е най-засегнатата от масовия туризъм туристическа дестинация в Европа

Дубровник е най-засегнатата от масовия туризъм туристическа дестинация в Европа според класация на германското издание "Травелбук". Въпреки че Дубровник от години е на първо място в класациите за най-посещавани от туристите градове в Европа, броят им тази година надхвърля всички очаквания, пише изданието. На всеки един жител на..

публикувано на 14.08.24 в 08:27

Наводнения в Западна Германия

Лятна буря със силен вятър и градушка предизвика наводнения в западна Германия.  Вчера беше най-горещият ден в Германия от началото на годината - 36,5 градуса, измерени в Северен Рейн, Вестфалия. Там снощи пострадаха стотици домакинства от разразилата се гръмотевична буря с градушка и проливен дъжд.  В Дуисбург пожарната се отзова на близо 200..

публикувано на 14.08.24 в 08:03