Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва в Украйна през последните часове

| обновено на 01.03.22 в 11:09
Киев, 28 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четирите автобуса, които потеглиха от дипломатическата ни мисия в Киев вчера, са стигнали до молдовската граница. Заедно с тях пътуват български граждани с три лични автомобила, както и автомобили от посолството ни в украинската столица. Автобусите, тръгнали от Одеса, вече са в България. Това съобщи за БНР Митко Димитров, говорител на Министерството на външните работи.

Пътуващите са около 200 души - граждани на България, Украйна, САЩ, Северна Македония и Грузия, както и цялата ни дипломатическа мисия.

Автобусите с хората от Одеса, които тръгнаха снощи, са вече на наша територия.

След 4 часа и половина на украинската граница вече сме на територия, на която се чувстваме спокойно, разказа Борислав Петков, земеделски производител, когото войната завари в Киев и който пътува с тези автобуси. Петков уточни, че по пътя автобусите са били много детайлно и често проверявани.

„Имахме върнат гражданин с двойно гражданство, който беше в един от автобусите. Младо момче, което е с български и с украински паспорт. Украинските власти не го допуснаха да напусне границата.“

В предаването „Преди всички“ проф. Михаил Станчев, който е преподавател в Харковския университет, сподели, че вчера е имало масирани обстрели на Харков, разрушени били близо 90 къщи.

„Тази нощ беше относително тиха.“

Възрастна жена в магазин в Киев, 28 февруари 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Болниците работят. Комендантският час е удължен. Рафтове в магазините остават празни, стоките намаляват, описа ситуацията проф. Станчев.

„Хората се държат един за друг, няма паника и си помагат с информация.“

По думите му има ликвидирани диверсионни групи, навлезли в града.

„Най-страшното са мародерите.“

Студено е, падна сняг, разказа още Станчев.

„Хората не ги е страх от руските войски“, каза преподавателят и даде пример с посрещната военна колона от местни жители на Украйна, които застанали пред нея и снимали с телефоните си.

За вчерашната нощ имахме само две въздушни тревоги, уточни и Коля Охотник, председател на новосъздадения и първи в Украйна Атлантически клуб, който е филиал на българския клуб. Охотник е бил студент в България.

Бежанци от Украйна, пристигнали  в италианския град Бреша  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази нощ по направление от Херсон са приближили две колони, но украинските войски са ги спрели, каза Анатолий Волчо, председател на Българския просветен център в село Търновка в Украйна. Волчо е част от доброволните групи за отбрана.

„Пряка инвазия все още няма, защото нашите войски много добре стоят по улиците на селото и отбиват всички атаки. Не мога да кажа, че е застрашено, но селото е фактически е под обсада.“

Селото е голямо – около 10 000 жители.

Народът, както никога, е обединен. Всички помагат - кой с каквото може“, сподели Анатолий Волчо.

Все още има възможност за евакуация, допълни той. 

Повече за картината в Украйна през последното денонощие слушайте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.

Пожарът във високата част на Рила не е овладян

Пожарът във високата част на Рила планина над село Бистрица, община Дупница, все още не е овладян. Това съобщи пред журналисти в село Самораново директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов. Пожарът днес активно го гасихме, успяхме да качим повече от 70 души –..

публикувано на 25.08.24 в 21:05

Журналист от "Ройтерс" вероятно е загинал в Краматорск

При руския ракетен удар по хотел в град Краматорск в Украйна е загинал британски гражданин. Вероятно той е журналист от агенция "Ройтерс". Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на ръководителя на местната администрация Александър Гончаренко и на Донецката областна прокуратура. От прокуратурата уточниха, че са пострадали общо шестима..

публикувано на 25.08.24 в 20:36
Едуард Сноудън

Сноудън критикува ареста на Павел Дуров

Бившият сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън разкритикува ареста на създателя на приложението "Телеграм" Павел Дуров от френските власти, предаде ТАСС. Арестуваха съоснователя на "Телеграм" Павел Дуров "Арестът на @Durov е посегателство срещу основните човешки права (на свобода) на словото и сдружаването. Изненадан и дълбоко..

публикувано на 25.08.24 в 20:06
Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку

Чолоку срещу Чука: Кой ще спечели президентстките избори в Румъния

Румънският премиер и лидер на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку е фаворит за предстоящите в края на годината президентски избори, според най-новото прочуване на CURS, осъществено в периода 6-22 август 2024 г., съобщава новинарският сайт "Хотнюз". Според резултатите от анкетата на втория кръг на президентските избори един срещу друг..

публикувано на 25.08.24 в 19:56

Потушен е голям пожар между Хасково и Димитровград

Големият пожар между Хасково и Димитровград, който горя в непосредствена близост до натоварения път между двата града и премина в двора на близкия завод, вече е потушен. Това съобщи за БТА началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Димитровград главен комисар Иван Пачов. Нанесени са щети върху инвентар и..

публикувано на 25.08.24 в 19:45

Президентът ще приеме кандидата за служебен министър-председател в 10:00 часа в понеделник

На 26 август, понеделник, от 10.00 часа държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев. Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на 9 август президентът определи настоящия служебен..

публикувано на 25.08.24 в 18:53

Папата: Църквите не се докосват

Папа Франциск е против одобрението на забраната в Украйна  на православните храмове, свързани с Москва. На неделната молитва Ангел Господен на площад „Св.Петър“ в Рим , той обърна внимание и на други актуални теми като маймунската шарка и репресиите в Никарагуа срещу католическата църква. Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за..

публикувано на 25.08.24 в 18:24