Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски поиска от ЕС ускорена процедура за даване на Украйна на статут на кандидат-член

Видеообръщение на Зеленски пред Европейския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски поиска ЕС да започне ускорена процедура за даване на Украйна на статут на кандидат-член на Общността. Той и председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук направиха обръщение пред Европейския парламент, който се събра на извънредна сесия заради агресията на Русия.

"Искаме да сме пълноправни членове на Европа. Тя ще е много по-силна с Украйна. Докажете, че вие сте с нас и няма да ни обърнете гръб", каза президентът Зеленски в емоционално обръщение. "Никой няма да ни сломи, ние сме украинци", заяви още той и подчерта, че основният стремеж на страната му е Европа. 

"Искам да чуя това и от вас, че подкрепяте украинския избор", заяви украинският президент.

"Бих искал да разберете, че Украйна в момента защитава външната граница на света. Бог да ни пази, ако загубим битката, не се знае къде ще спре руската агресия", посочи Зеленски и допълни:

"Замислете какво ще се случи с Европа, ако бъде възстановена ужасната руска империя. Какво ще се случи с източните страни на ЕС, в момента, в който Русия насочи към тях своите танкове. Призовавам всички да подкрепите кандидатурата за членство, да ни дадете статута на страна кандидат".

"Няма как да има мир в Европа без Украйна" - това пък каза председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук.

Председателят на Европарламента Роберта Мецола каза, че признава европейската перспектива на Украйна и ще се работи за тази цел.

"Ще доставим необходимото оръжие на Украйна, ще изключим Русия от SWIFT и ще забраним пропагандата на Кремъл", допълни тя и каза още, че Европа ще преодолее зависимостта си от руски газ.

Преди речта си пред Европарламент Володимир Зеленски определи като "военно престъпление" и "държавен тероризъм" атаката срещу втория най-голям град в страната Харков.

Сателитни снимки от днес и вчера показват конвой от руска военна техника, дълъг десетки километри, да приближава към Киев. Под руска обсада е южния град Херсон, атаки има в Мариупол и други украински градове.

Русия от своя страна твърди, че Украйна умишлено разполага военна техника в жилищни райони и използва цивилното население като щит. Това заяви руският военен министър Сергей Шойгу. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в Полша, че НАТО няма да изпрати войски в Украйна. Той обвини руския президент Владимир Путин, че е "разрушил мира в Европа".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган заяви, че Турция е готова да създаде военноморска база в северен Кипър, "ако е необходимо"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е готова да създаде военноморска база в северен Кипър, ако това е необходимо, предаде Ройтерс, позовавайки се на Анадолската агенция. Вчера Ердоган присъства на военния парад в северната част на Никозия по повод 50-годишнината от турската намеса с въоръжени сили на острова. Той изтъкна, че..

публикувано на 21.07.24 в 14:04
Кадър от видео, публикувано от медийния център на хутите, показва огън и дим, издигащи се след израелските въздушни удари в пристанищния град Ходейда, Йемен, 20 юли 2024 г.

Йеменското пристанище Ходейда гори след израелски удар, хутите заявиха, че ще отговорят

Противопожарните екипи продължават да се борят с огъня в управляваното от хутите йеменско пристанище Ходейда, часове след като израелски удар по пристанището предизвика огромен пожар и уби трима души, според данни на бунтовниците. Израелски въздушни удари срещу позиции на хутите в Йемен Ударът срещу жизненоважното пристанище, ключова входна..

публикувано на 21.07.24 в 13:56

Два испански самолета се включиха в борбата с огъня в района на с. Воден

Два испански самолета за борба в пожарите се включиха в борбата с огъня в района на Странджанското село Воден. По-рано министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че се разчита на много на тяхната работа, защото пренасят шест тона вода на полет. Те пълнят резервоарите си язовир Малко Шарково. Шесто денонощие продължава борбата с пожара в..

публикувано на 21.07.24 в 13:49

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато хиляди изпълняват ритуала - танца Паневритмия на молитвения хълм. Според издаденото разрешително..

публикувано на 21.07.24 в 12:58

Невролог припомня да не се допуска шофиране след употреба на наркотици

Непосредствено след вдишване на райски газ могат да се появят нарушения на паметта, халюцинации, дори да се стигне до загуба на съзнание. Затова не бива да се допуска шофиране след употреба на този рекреационен наркотик, каза в интервю за "Хоризонт" неврологът от Александровската болница проф. Теодора Чамова. Тя припомни, че през лятото се засилва..

публикувано на 21.07.24 в 12:51

Обир на магазин в столичния кв. "Дървеница"

Обир е извършен рано тази сутрин в магазин в столичния квартал "Дървеница". По първоначална информация инцидентът е станал около 5 часа сутринта. Малко след това екипи на СДВР са задържали единият от крадците. Обраният магазин е денонощен. Полицията издирва и другите участници в обира. По информация на БНР от вътрешното..

публикувано на 21.07.24 в 12:28
Вътрешният министър Калин Стоянов и премиерът Димитър Главчев.

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в община Болярово

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в ямболската община Болярово. Властите уверяват, че близо до населени места няма активни огнища. В опустошеното от огнената стихия странджанско село Воден отново пристигна премиерът Димитър Главчев, който увери, че  още днес ще бъдат монтирани част от контейнерите, в които временно ще живеят хората,..

публикувано на 21.07.24 в 12:23