Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Харков и Херсон са център на сраженията между руските и украинските сили

| обновено на 02.03.22 в 13:59
2
Поражения във фитнес зала в Киев след обстрел, 2 март 2022 г.
Снимка: Асошиейтед прес

Градовете Харков и Херсон на изток и на юг продължават да са център на сраженията между руските и украинските сили.

Много е вероятно град Херсон да не е превзет, както твърди Русия, твърди Олекси Арестович - съветник на украинския президент. По думите му по улиците на Херсон се водят улични боеве, а жители на града излязоха развявайки украинския флаг пред руските танкове на площад „Свобода“. По-рано днес министерството на отбраната в Москва съобщи, че руските въоръжени сили са превзели южния украински град Херсон. Информацията бе потвърдена от губернатора на областта.

Продължава и обстрелът в град Харков. Четирима души са убити, а 10 бяха спасени под руините при атака тази сутрин на руските сили. Поразена е сградата на полицията и на Харковския университет. Според кмета града е частично обграден от руските сили. В Харков е бил нанесен удар по сградата на Главното полицейско управление на Харковска област. По-рано бе съобщено, че във втория по големина украински град е бил разрушен военномедицински център, както и че руски десантчици са атакували болница в града.

През изминалата нощ продължиха руските удари срещу различни градове в Украйна. Руската армия е на път да осигури коридор, свързващ Донбас с Крим.

От Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна съобщиха, че руската армия продължава да прави опити за превземането на столицата Киев и за обсада на Мариупол. Пристанищният град на Азовско море е под масирана въздушна атака от снощи, заяви кметът Вадим Бойченко. Атакувани са цивилни обекти, включително жилищни блокове и болници, ранени били 100 цивилни.

В Бородянка, на 50 километра от Киев, са бомбардирани жилищни сгради, каза зам.-външният министър на Украйна Емине Джепар.

Почти 836 000 са бежанците от Украйна в съседните държави, сочат данните на ООН. Това е рязко увеличение след обявените вчера 677 000 бежанци. Над половината от украинските бежанци са потърсили убижещи в Полша, съобщават от ООН.

Руска делегация ще бъде „на място“ за нов кръг от преговори с Украйна, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков без да дава допълнителна информация нито за локацията, нито за формата на разговорите. По думите на Песков руската делегация ще е готова за преговори довечера. Руската агенция ТАСС твърди, че разговорите ще се състоят на територията на Беларус в Беловежката гора в близост до границата с Полша.

В понеделник украинска и руска делегация разговаряха на границата между Беларус и Украйна Според съветник на украинския президент е обсъждано евентуално спиране на огъня, но резултат няма.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че украинските власти са готови да разговарят, но не и да приемат руските ултиматуми. Кулеба каза, че исканията на Москва остават непроменени от преди началото на войната. Украинският първи дипломат съобщи още, че Украйна е поискала от НАТО да установи зона забранена за полети над Украйна и в момента пактът разглежда молбата.

След като при обстрела на телевизионната кула в Киев пострада и мемориалът Бабин Яр, украинският президент Володимир Зеленски заяви във видеообръщение, че Русия иска да заличи Украйна и цялата й история. Според Зеленски близо 6 хиляди руски войници са загинали от началото на войната в Украйна.

Белоруските войски са приведени в бойна готовност и се концентрират в района на границата с Украйна, съобщи украинското министерство на отбраната. Украинското външно министерство очаква нападение над страната от Беларус, става ясно от пост в социалните медии.

„Трябва да спрем агресора Русия възможно най-скоро“, е призовал украинският президент Володимир Зеленски в телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън. Двамата са обсъдили водещата роля на Вашингтон относно санкциите срещу Русия и отбранителната помощ за Украйна, написа Зеленски в Туитър.

Президентът Байдън е подчертал помощта на Съединените щати за Украйна, включително текущите доставки в подкрепа на сигурността, икономическата подкрепа и хуманитарна помощ.

Следващата седмица започват изслушванията в разследването на руската инвазия в Украйна, съобщи Главният прокурор към Международния наказателен съд в Хага Карим Хан. Разследването е за престъпления срещу човечеството.

Големи петролни компании, като ExxonMobil и OMV обявиха, че изтеглят бизнеса си от Русия.

ЕС изключва от системата SWIFT седем руски банки – „Откритие“, „Новикомбанк“, „Промсвязбанк“, „Банк Россия“, „Совкомбанк“, „Внешекономбанк“ и „ВТБ Банк“. Решението е публикувано в официалния вестник на ЕС и ще бъде задействано от 12-ти март. Засега мярката не се прилага към "Газпромбанк" и "Сбербанк".

От днес Съветът на ЕС забранява и разпространението на „Спутник“ и „Русия днес“ в Общността.

Три милиарда долара финансова помощ за Украйна подготвя Световната банка. 350 милиона долара ще бъдат предоставени вероятно още този седмица, за стабилизирането на държавния бюджет, обяви шефът на Световната банка Дейвид Малпас.

И Международният валутен фонд (МВФ) обмисля предоставянето на кредитна линия в размер на 2,2 милиарда долара за Киев, става ясно от съобщение на управляващия директор Кристалина Георгиева.

Ръководителите на Световната банка и Международния валутен фонд предупредиха в съвместно изявление, че руската инвазия в Украйна ще има последици за възстановяването на световната икономика.

Заради ескалацията на напрежението в Украйна цените на петрола и газа на световните пазари регистрираха ръст, а страните-членки на Международна агенция по енергетика се договориха за отблокиране на 60 млн. барела петрол от спешните си резерви.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис и Реджеп Ердоган

Ердоган заяви пред Мицотакис, че не вижда "неразрешими проблеми" в двустранните отношения

Турският президент Реджеп Ердоган заяви пред гръцки премиер Кириакос Мицотакис по време на разговори в Анкара в понеделник, че няма "неразрешими проблеми" между техните две държави, повтаряйки същите думи от посещението му в Атина през декември миналата година, съобщава Ройтерс. "Въпреки разногласията, ние се фокусираме върху положителен..

публикувано на 13.05.24 в 23:51
Алексис Ципрас и Зоран Заев

Ципрас и Заев: Националистическият популизъм е лицемерен и опасен

Националистическият популизъм е лицемерен и опасен. Около тази позиция са се обединили днес в телефонен разговор бившите премиери на Гърция и на Република Северна Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев, съобщи гръцката телевизия "Скай". Ципрас и Заев бяха начело на правителствата на двете страни, когато 2018 г.   беше подписан Преспанския..

публикувано на 13.05.24 в 23:32
Иракли Кобахидзе, премиер на Грузия

Иракли Кобахидзе: Утре парламентът на Грузия ще приеме закона за "чуждите агенти"

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе заяви, че парламентът в Тбилиси ще приеме спорния законопроект за "чуждестранните агенти" въпреки многохилядните протести през последните седмици. Последното трето четене на законопроекта е насрочено за утре, 14-ти май, съобщава Ройтерс. В телевизионно обръщение премиерът заяви, че парламентът ще действа..

публикувано на 13.05.24 в 23:21
Джейк Съливан

Белият дом: САЩ правят "всичко възможно", за да доставят бързо оръжия на Украйна

Съединените щати правят "всичко" възможно, за да доставят бързо оръжия в Украйна, за да може страната да се бори с изненадваща руска сухопътна офанзива в североизточния район на Харков, заявиха в понеделник от Белия дом, предаде Франс прес. "Ние правим всичко възможно, както ние, така и нашите съюзници", каза съветникът по националната..

публикувано на 13.05.24 в 22:56

Гръцки студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците в Газа

Гръцките студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците за прекратяване на войната в Газа. Палатков лагер организираха   стотици студенти в гръцката столица за нощно бдение в подкрепа на палестинския народ. Преди това проведоха протест пред посолството на Израел, като скандираха срещу военните действия в Газа. Протестиращите..

публикувано на 13.05.24 в 21:57
Един от символите на град Вовчанск, Харковска област

Украйна не смята, че Русия се готви да нападне Харков

Украинското държавно ръководство и командването на Въоръжените сили на страната не смятат, е Русия се готви да нападне град Харков, въпреки новата ѝ офанзива от североизток с повече от 30 хиляди войници, съобщава Ройтерс и Франс прес. Секретарят на Съвета за сигурност в Киев - Олександър Литвиненко заяви за Франс прес, че целта на руснаците е..

публикувано на 13.05.24 в 21:37

Германски съд определи за правилно поставянето под наблюдение на "Алтернатива за Германия"

Федералната служба за защита на Конституцията - германското вътрешно разузнаване, с право е поставила крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" под наблюдение заради подозрения в екстремизъм. Това постанови днес административният съд в Мюнстер и отхвърли жалба на опозиционната партия. С решението на съда в Мюнстер днес беше потвърдено и..

публикувано на 13.05.24 в 20:56