Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Не знаят нищо за нас, но имат заповед да ни заличат

| обновено на 03.03.22 в 00:00
Володимир Зеленски, президент на Украйна
Снимка: Асошиейтед прес

От началото на руското нахлуване в Украйна са загинали над 2 000 цивилни украинци, съобщават от Държавната служба по извънредни ситуации на Украйна.

Утре сутринта се очаква втори кръг от преговори между Русия и Украйна.

Продължават интензивни сражения на север, изток и юг. Градовете Харков и Херсон са подложени на руски артилериен обстрел. Министерството на външните работи препоръча на българските граждани, намиращи се на територията на окръг Одеса, да останат по домовете си или да потърсят най-близкото бомбоубежище.

Ракети поразиха сградата на полицията, на градския съвет и на университета в Харков. 4 - ма души загинаха, 10 са спасени под руините.

Малко преди полунощ кметът на град Херсон Игор Колихаев съобщи, че по улиците на града се виждат руски войници, които са успели да влязат със сила и в сградата на кметството, предаде Ройтерс.

По-рано през деня украинските власти отричаха съобщенията, че Херсон е паднал в руски ръце. Тогава Алексей Арестович - съветник на украинския президент посочи, че по улиците на Херсон се водят улични боеве, а жители на града излязоха, развявайки украинския флаг пред руските танкове на площад "Свобода".

Кметът Колихаев призова за украински армейски части.

Агенция "Ройтерс" съобщи за мощна експлозия край централната железопътна гара в столицата Киев, която може да е причина за прекъсване на отоплението в някои части на града.

Харков и Херсон са център на сраженията между руските и украинските силиМножество жертви има и в град Мариупол на брега на Азовско море, съобщава кметът Вадим Боиченко. Блокиран е изходът за цивилни, няма вода.

Квартал, в който живеят 130 хиляди души, е почти унищожен, твърди заместник-кметът на Мариупол Сергей Орлов.

Не е ясно колко са жертвите, но може да са стотици, допълва той.

В няколко района на столицата Киев имаше серия от взривове след 15 часа следобед. И тази вечер от 8 часа в Киев има комендантски час до 7 сутринта.

В поредното обръщение към нацията украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че иска да заличи украинците и историята им. По повод ракетната атака срещу мемориала от холокоста Бабий Яр, Зеленски заяви:
"Не знаят нищо за столицата ни, за историята ни, но имат заповед да заличат нашата история, да заличат всички нас".

Руските сили твърдят, че контролират района около най-голямата украинска ядрена централа близо до град Запорожие, на брега на река Днепър в южона Украйна. Според Русия ядрената централа продължава да функционира нормално.

Съобщава се за украинци, които блокират пътя към град Енергодар, където се намира централата "Запорожие". Украинските власти поиската от Международната агенция по атомна енергия да координира безопасността.

Тази вечер се очаква украинска и руска делегация да се срещнат за втори кръг от преговори, най-вероятно в Беловежката гора на границата между Беларус и Полша. Беларуската държавна агенция "Белта" съобщава, че руската делегация вече е на път за мястото на преговорите, но то не се уточнява.

По-рано украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че украинските власти са готови да разговарят, но не и да приемат руските ултиматуми. Кулеба каза, че исканията на Москва остават непроменени от преди началото на войната - неутрален статут на Украйна, признание на Донецка и Луганска република според историческите им граници, така наречената денацификация и отказ от украински претенции към Крим. А исканията на Киев са за незабавно прекратяване на огъня, изтегляне на руските войски от страната.

В понеделник украинска и руска делегация разговаряха на границата между Беларус и Украйна за евентуално спиране на огъня, но резултат няма.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи още, че Украйна е поискала от НАТО да установи зона, забранена за полети над Украйна и в момента пактът разглежда молбата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Баловете в София започнаха

Абитуриентските балове в София започнаха. Слушатели на "Хоризонт" алармират, че  въпреки предупрежденията на МВР абитуриенти се разхождат по уличните платна в центъра на града в опит да стигнат до луксозните ресторанти, в които ще отбележат паметното в живота им събитие. Движението на места също е затруднено.

публикувано на 25.05.24 в 18:28

750 са абитуриентите във Велико Търново

Велико Търново изпраща тази година 750 абитуриенти. Младите хора минават по 200-метров червен килим пред театъра. Кметът Даниел Панов връчи лентите на пълните отличници. Най-много - 23-ма, са тези от Езиковата гимназия. Дефилетата са съпроводени и с концерти на ученическите оркестри.

публикувано на 25.05.24 в 17:20

Възпоменателен митинг и историческа възстановка край Рибарица в знак на почит към Георги Бенковски

С възпоменателен митинг и историческа възстановка в местността Костина, край тетевенското село Рибарица беше почетена паметта на един от ръководителите на Априлското въстание Георги Бенковски по повод 148-годишнина от гибелта на войводата. Пред паметника на Бенковски до лобното му място край река Костина бяха поднесени венци и цветя. Във..

публикувано на 25.05.24 в 17:17

Радев призова и Унгария да настоява Скопие да спазва критериите по пътя си към ЕС

България и Унгария подкрепят европейската интеграция на Западните Балкани, но на основата на дълбоки реформи, на изпълнение на Копенхагенските критерии за членство и развитие на реални добросъседски отношения. Това посочи президентът Румен Радев след среща в Будапеща с унгарския си колега Тамаш Шуйок: "А да не бъдат само в резултат на..

публикувано на 25.05.24 в 17:05
София (25 май 2024) След участието си в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов дават брифинг.

Български призив за засилване на сигурността на НАТО в Черно море и Западните Балкани

С призив от българска страна за засилване на сигурността на НАТО в Черно море и Западните Балкани започна пролетна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. София е домакин на срещата.  За хибридни и дезинформационни заплахи покрай евроизборите у нас предупреди служебният министър на отбраната. И затова Запрянов отбеляза важността на..

публикувано на 25.05.24 в 16:51

Таксиметровият синдикат в безсрочен протест заради закрити стоянки в София

Безсрочният протест на Таксиметровия синдикат продължава, като се поставят знаци на закритите от Общината таксиметрови стоянки. Това заявиха от синдиката. В зона "Център" от 68 места за таксита, на които автомобилите да спират, за да бъдат наемани от клиенти, са останали 47. От бранша твърдят, че имат трудности заради унищожената таксиметрова..

публикувано на 25.05.24 в 16:35
krediti

Расте броят на делата срещу компаниите за бързи кредити у нас

Расте броят на делата срещу компаниите за бързи кредити, след решение на Съда на Европейския съюз по запитване, постъпило от България. Потребителите търсят правата си, заради становище на Европейския съд, в което се посочва, че ако допълнителните такси по потребителските кредити не са включени в годишния процент на разходите, длъжникът връща само..

публикувано на 25.05.24 в 16:27