Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Харков и Херсон са център на сраженията между руските и украинските сили

| обновено на 02.03.22 в 13:59
2
Поражения във фитнес зала в Киев след обстрел, 2 март 2022 г.
Снимка: Асошиейтед прес

Градовете Харков и Херсон на изток и на юг продължават да са център на сраженията между руските и украинските сили.

Много е вероятно град Херсон да не е превзет, както твърди Русия, твърди Олекси Арестович - съветник на украинския президент. По думите му по улиците на Херсон се водят улични боеве, а жители на града излязоха развявайки украинския флаг пред руските танкове на площад „Свобода“. По-рано днес министерството на отбраната в Москва съобщи, че руските въоръжени сили са превзели южния украински град Херсон. Информацията бе потвърдена от губернатора на областта.

Продължава и обстрелът в град Харков. Четирима души са убити, а 10 бяха спасени под руините при атака тази сутрин на руските сили. Поразена е сградата на полицията и на Харковския университет. Според кмета града е частично обграден от руските сили. В Харков е бил нанесен удар по сградата на Главното полицейско управление на Харковска област. По-рано бе съобщено, че във втория по големина украински град е бил разрушен военномедицински център, както и че руски десантчици са атакували болница в града.

През изминалата нощ продължиха руските удари срещу различни градове в Украйна. Руската армия е на път да осигури коридор, свързващ Донбас с Крим.

От Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна съобщиха, че руската армия продължава да прави опити за превземането на столицата Киев и за обсада на Мариупол. Пристанищният град на Азовско море е под масирана въздушна атака от снощи, заяви кметът Вадим Бойченко. Атакувани са цивилни обекти, включително жилищни блокове и болници, ранени били 100 цивилни.

В Бородянка, на 50 километра от Киев, са бомбардирани жилищни сгради, каза зам.-външният министър на Украйна Емине Джепар.

Почти 836 000 са бежанците от Украйна в съседните държави, сочат данните на ООН. Това е рязко увеличение след обявените вчера 677 000 бежанци. Над половината от украинските бежанци са потърсили убижещи в Полша, съобщават от ООН.

Руска делегация ще бъде „на място“ за нов кръг от преговори с Украйна, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков без да дава допълнителна информация нито за локацията, нито за формата на разговорите. По думите на Песков руската делегация ще е готова за преговори довечера. Руската агенция ТАСС твърди, че разговорите ще се състоят на територията на Беларус в Беловежката гора в близост до границата с Полша.

В понеделник украинска и руска делегация разговаряха на границата между Беларус и Украйна Според съветник на украинския президент е обсъждано евентуално спиране на огъня, но резултат няма.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че украинските власти са готови да разговарят, но не и да приемат руските ултиматуми. Кулеба каза, че исканията на Москва остават непроменени от преди началото на войната. Украинският първи дипломат съобщи още, че Украйна е поискала от НАТО да установи зона забранена за полети над Украйна и в момента пактът разглежда молбата.

След като при обстрела на телевизионната кула в Киев пострада и мемориалът Бабин Яр, украинският президент Володимир Зеленски заяви във видеообръщение, че Русия иска да заличи Украйна и цялата й история. Според Зеленски близо 6 хиляди руски войници са загинали от началото на войната в Украйна.

Белоруските войски са приведени в бойна готовност и се концентрират в района на границата с Украйна, съобщи украинското министерство на отбраната. Украинското външно министерство очаква нападение над страната от Беларус, става ясно от пост в социалните медии.

„Трябва да спрем агресора Русия възможно най-скоро“, е призовал украинският президент Володимир Зеленски в телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън. Двамата са обсъдили водещата роля на Вашингтон относно санкциите срещу Русия и отбранителната помощ за Украйна, написа Зеленски в Туитър.

Президентът Байдън е подчертал помощта на Съединените щати за Украйна, включително текущите доставки в подкрепа на сигурността, икономическата подкрепа и хуманитарна помощ.

Следващата седмица започват изслушванията в разследването на руската инвазия в Украйна, съобщи Главният прокурор към Международния наказателен съд в Хага Карим Хан. Разследването е за престъпления срещу човечеството.

Големи петролни компании, като ExxonMobil и OMV обявиха, че изтеглят бизнеса си от Русия.

ЕС изключва от системата SWIFT седем руски банки – „Откритие“, „Новикомбанк“, „Промсвязбанк“, „Банк Россия“, „Совкомбанк“, „Внешекономбанк“ и „ВТБ Банк“. Решението е публикувано в официалния вестник на ЕС и ще бъде задействано от 12-ти март. Засега мярката не се прилага към "Газпромбанк" и "Сбербанк".

От днес Съветът на ЕС забранява и разпространението на „Спутник“ и „Русия днес“ в Общността.

Три милиарда долара финансова помощ за Украйна подготвя Световната банка. 350 милиона долара ще бъдат предоставени вероятно още този седмица, за стабилизирането на държавния бюджет, обяви шефът на Световната банка Дейвид Малпас.

И Международният валутен фонд (МВФ) обмисля предоставянето на кредитна линия в размер на 2,2 милиарда долара за Киев, става ясно от съобщение на управляващия директор Кристалина Георгиева.

Ръководителите на Световната банка и Международния валутен фонд предупредиха в съвместно изявление, че руската инвазия в Украйна ще има последици за възстановяването на световната икономика.

Заради ескалацията на напрежението в Украйна цените на петрола и газа на световните пазари регистрираха ръст, а страните-членки на Международна агенция по енергетика се договориха за отблокиране на 60 млн. барела петрол от спешните си резерви.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

/musicbbn~

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хиляди вярващи на Рупите за Цветница

Хиляди вярващи посетиха днес Рупите и  храма "Света Петка“, изграден по заръка на пророчицата Ванга, за която Цветница беше един от най- светлите празници.  Поклонници от България, Гърция и Северна Македония дойдоха, за да се поклонят пред гроба на Ванга, да запалят свещ в храма "Света Петка“ и да си вземат венец от върбови клонки...

публикувано на 28.04.24 в 20:07
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Борисов: Никой не може да поставя условия на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира..

публикувано на 28.04.24 в 18:28

Стачка на "Хийтроу”

Служителите на граничните сили на най-натовареното британско летище “Хийтроу” ще стачкуват четири дни от понеделник в знак на протест срещу промените в условията на работа. Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка Профсъюзът на обществените и търговски услуги (PCS) заяви, че повече от 300 членове на персонала ще спрат да..

публикувано на 28.04.24 в 18:03

Жеги в Южна Азия, училищата затвориха

Хиляди училища бяха затворени, а здравните власти издадоха предупреждения заради екстремни горещини в Южна и Югоизточна Азия, предаде "Франс прес".  През последните дни в тази част на света живакът се вдигна до 45 градуса по Целзий. Днес във Филипините беше обявено, че заниятията в клас няма да бъдат подновени още две дни, след като столицата Манила беше..

публикувано на 28.04.24 в 17:32

Терминал 3 на летище "София" ще се строи от началото на 2026 година

Летище "София" очаква да обслужи 7,4 милиона пътници през тази година. Това каза за БНР директорът на "СОФ Кънект" – концесионер на летището. 7 милиона и 200 хиляди пътници е обслужило летище "София" през миналата година, като през тази година се очаква 1,4 % увеличение на пътниците спрямо 2019 година, каза Хесус Кабайеро. На въпрос дали..

публикувано на 28.04.24 в 17:11

Стотици вярващи за празничната литургия в Смолян

Стотици вярващи се стекоха в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ за празничната литурия за Вход Господен. В съслужение със свещеници от Смолян архмандрит Васарион оглави празничната Света Божествена литургия. След службата архимандрит Висарион причести вярващите, а стотици миряни си взеха за вкъщи осветени върбови клонки

публикувано на 28.04.24 в 17:03

Вход Господен в Палестина

Християните в Палестина отбелязаха празника Вход Господен, известен като Палмова неделя и Цветница в България. Войната с Израел обаче засенчва тържествата.  Християните се събраха в гръцката православна църква "Свети Порфирий" в град Газа. Децата носеха палмови клонки, както повелява традицията.  "Празникът е примесен с аромата на кръв", сподели пред..

публикувано на 28.04.24 в 16:12