Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МП с безплатна правна помощ за украинците, потърсили убежище или статут на бежанци у нас

Правосъдният министър Надежда Йорданова
Снимка: БГНЕС

Министерство на правосъдието осигурява безплатна правна помощ на украинските граждани, потърсили убежище или статут на бежанци у нас. Това обяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова на изслушване в Комисията по политиките за българите в чужбина.

От днес на сайта на министерството са публикувани указания на украински език за условията за получаване на правна помощ, уточни тя.

Над 7300 са молбите за придобиване на българско гражданство, които са на етап висящо производство, отчете Йорданова. От тях най-много са на основание български произход и поне един родител-български гражданин. 101 молби са одобрени от министъра на правосъдието и изпратени на вицепрезидента, но по тях указ още няма.

За да се преодолее забавянето, се прави организация за ускорено разглеждане на преписките, но това не е по силите само на правосъдното ведомство:

"Тъй като трябва да бъдат направени различни проверки основно от ДАНС, именно с оглед на това, че то налага необходимост от координация на ниво Министерски съвет, Министерството на правосъдието е подготвило доклад за оперативно заседание на Министерски съвет. В момента върви междуведомствено обсъждане, за да може в рамките на следващата седмица да бъде разгледано. Просто част от молбите ние нямаме основание да ги пазим - става въпроса за деца на година, две или три с един родител български гражданин", посочи правосъдният министър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови израелски удари в Ивицата Газа, "Хамас" разглеждат новите условия за прекратяване на огъня

За нови израелски удари, в които жертви са малки деца, се съобщава от Ивицата Газа. От "Хамас" обявиха, че разглеждат последните израелски условия за прекратяване на огъня.  Жертвите на конфликта между Израел и "Хамас" в ивицата Газа вече са 34 388 души. Това съобщиха здравните власти в контролираната от групировката територия, цитирани от..

публикувано на 27.04.24 в 15:18

Украйна е атакувала с дронове руските петролни рафинерии "Илск" и "Славянск"

Украйна е атакувала с дронове петролните рафинерии "Илск" и "Славянск" в руския Краснодарски край, като съоръженията са били обхванати от пожар. Според директора по сигурността в "Славянск", дейността в рафинерията частично е преустановена. Установяват се нанесените щети. Украинските сили са атакували и военна база в същия регион.  През..

публикувано на 27.04.24 в 15:08

Партия "Възраждане" с 5 послания за парламентарните избори, сред тях - 2 референдума

Два референдума - за влизането ни в еврозоната и за членството на България в НАТО са сред петте послания на партия "Възраждане" за парламентарните избори, другите са свързани с прекратяване на помощта за Украйна, както и с прекратяване на санкциите срещу Русия. Това заяви във Варна лидерът на партията Костадин Костадинов, който представи част от..

публикувано на 27.04.24 в 15:05

200 милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май

200 милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, става ясно от страницата на БНБ. На 13 май е обявен аукцион за 6-месечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25 на сто. Това е втората емисия за годината, която се предлага на вътрешния дългов пазар. В средата на април бяха предложени 3-годишни облигации за 200 милиона..

публикувано на 27.04.24 в 14:39
Кристиан Вигенин

Социалистите определиха листата за евроизборите и водачите в листата за НС

Заместник-председателят на БСП и зам.-председател на парламента и бивш външен министър Кристиян Вигенин е водач на листата на социалистите за евроизборите. Това прие на заседание Националния съвет на БСП.  Кристиан Вигенин - най-желан за водач на евролистата на БСП Втори в листата за евровота от БСП е депутатът и икономист Румен Гечев. Трети в..

публикувано на 27.04.24 в 14:25

Италия привика руския посланик заради случая Газпром-Аристон

Италия реагира, след като руският президент Владимир Путин подписа указ, Газпром да управлява временно италианската мултинационална компания "Аристон", специализирана във високи технологии и устойчив топлинен комфорт. Става дума за национализиране на 100% на "Аристон Термо Рус". Във връзка с това, външният министър на Италия Антонио Таяни..

публикувано на 27.04.24 в 14:10

Национална финансиада за ученици и студенти в Свищов

Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов обяви началото на второто издание на националната финансиада за ученици и студенти. Състезанието е под надслова „Капиталови пазари 2024“. В продължение на един месец участниците избират и инвестират в акции на водещи световни компании в симулирана борсова среда.. Целта на виртуалната борсова игра е..

публикувано на 27.04.24 в 13:46