Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терезе Йохауг спечели последното състезание в кариерата си

Терезе Йохауг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Олимпийската и световна шампионка Терезе Йохауг (Норвегия) триумфира в масовия старт на 30 километра класически стил от Световната купа по ски бягане в Контиолахти. Това бе последното състезание в нейната знаменита кариера. Йохауг преодоля трасето за 1:19.22.8 час и триумфира за пети път в дисциплината във финландския зимен център.

Йохауг атакува след петия километър и постоянно увеличаваше аванса си, който премина минута още преди 20-ия километър. В края скандинавката значително намали темпото, за да приеме овациите на публиката, като дори финишира с две норвежки знамена в ръцете.

Втора на 19.4 секунди завърши представителката на домакините Криста Пярмякоски, олимпийска вицешампионка на 30 километра класически стил от Пьончан 2018. Трета на 32.3 секунди се нареди олимпийската и световна шампионка в индивидуалния спринт Йона Сундлиг от Швеция.

Състезателите на Русия и Беларус не участваха в състезанието заради наказание, наложено в следствие на войната в Украйна.

Йохауг реши да прекрати кариерата си точно днес, след като на 5 март 2011 година именно в Контиолахти тя спечели първата си индивидуална световна титла от общо 14. Норвежката също така се окичи с четири златни отличия на Олимпийски игри и триумфира три пъти със Световната купа, за която записа 81 победи.

"Емоциите са огромни. Трудно е да говоря и да опиша всичко, което минава през главата ми в момента. Бях на 11 години, когато участвах в първото ми състезание. През 2011 година в Контиолахти спечелих първата ми индивидуална световна титла. Днес пак тук е последния ми старт, с който слагам край на кариерата си", коментира Йохауг, която избухна в сълзи след финала.

В генералното класиране за сезон 2021/2022 с 973 точки води рускинята Наталия Непряева, която вече си осигури големия Кристален глобус. Втора със 732 точки е Ебба Андерсон (Швеция), а трета със 721 точки е Джесика Дигинс (САЩ).  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина една от най-значимите личности в световното карате – сенсей Антонио Олива

Една от най-значимите личности в световното карате, един от най-великите треньори в света сенсей Антонио Олива почина на 76-годишна възраст. Новината съобщи в социалните мрежи бившият старши треньор на националния отбор по карате Борислав Иванов. „Почивай в мир Сенсей Олива!! Треньор в над 100 държави, помогнал развитието  на малките страни да..

публикувано на 14.05.24 в 11:41
Радослав Янков

Банско приема за първи път в историята световна и европейска купа по сноуборд през 2025 година

Банско ще приеме за първи пътв историята световна и европейска купа по сноуборд през 2025 година.Българската федерация по ски получи домакинствата  на двете състезания по време на календарната конференция на Международната централа  в Порторож.  Световната купа, която ще се проведе в олимпийската дисциплина паралелен гигантски слалом е предвидена за..

публикувано на 14.05.24 в 11:16
Давид Давидов

Давид Давидов: За да завършим селекцията при мъжете ни трябват още двама състезатели

Радослав Арсов е новият старши треньор на женския отбор по волейбол  на Левски.Специалистът подписа договор със „сините“ за три години. „Получих предложение от ръководството на клуба и се запознах с целите през следващите няколко години. Основен фактор в моя избор беше фактът, че клубът разполага с много модерна структура и условия за работа...

публикувано на 14.05.24 в 10:21

Григор Димитров открива днешната програма на турнира в Рим

Григор Димитров ще открие днешната програма на тенис  турнира от сериите “Мастърс 1000” в Рим.  Първата ни ракета ще се изправи срещу американеца Тейлър Фриц на централния корт. Очаква се двубоят да започне в 12:00 часа. Ако спечели срещу Фриц, в четвъртфиналите Димитров ще играе срещу Александър Зверев или Нуно Боржеш, от когото загуби на Australian..

публикувано на 14.05.24 в 06:22

Ботев (Враца) с важна победа в битката за оцеляване

Ботев (Враца) запази надежди за оставане в елитното ни футболно първенство след скъпоценна победа с 1:0 у дома срещу прекия конкурент за оставане в елита Хебър Пазарджик.Марко Мажуга отбеляза единствения гол през първата част и Ботев остава на предпоследното 15-о място, но вече само на 2 точки от 14-ия Хебър. Ботев Враца бе по-мотивираният..

публикувано на 13.05.24 в 22:26

Балкан взе аванс в полуфинала с Черноморец

Шампионът Балкан надделя над Черноморец с 82:79 (19:17, 25:23, 12:17, 26:22) като домакин в „Арена Ботевград“ в третия мач от полуфиналния плейоф между двата отбора в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) и е само една победа от класиране на финала и нова крачка към защита на титлата си. Балкан поведе с 2:1 успеха в серията, в която се..

публикувано на 13.05.24 в 21:43

Етър и Локомотив (София) поделиха точките

Етър и Локомотив (София) завършиха 1:1 на стадион "Ивайло" във Велико Търново в мач с три червени картона от 32-рия кръг в елитното ни футболно първенство.Двубоят започна с минута мълчание в памет на бившия треньор и футболист на Локомотив (София) Данило Дончич, който почина внезапно в началото на май. Етър, който вече изпадна от елита, игра..

публикувано на 13.05.24 в 20:02