Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелският премиер разговаря с Путин и Зеленски за военния конфликт в Украйна

Нафтали Бенет, премиер на Израел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският министър-председател Нафтали Бенет и руският президент Владимир Путин са обсъждали в продължение на три часа днес ситуацията в Украйна, съобщиха приближени на Бенет, както и представителите на Кремъл.

Разговорът се е състоял в Москва, откъдето Бенет е заминал за Берлин, където ще бъде приет от германския канцлер Олаф Шолц.

Говорител на израелския премиер съобщи, че след разговора с Путин Бенет е говорил по телефона и с украинския президент Володимир Зеленски.

Подробности за съдържанието на разговорите не се съобщават

По-рано тази седмица Бенет проведе последователни разговори с Путин и украинския президент Зеленски, който е от еврейски произход и който призова Израел за оръжие. Бенет отхвърли това искане и също така отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия.

Това позволи на Израел, който е най-близкият съюзник на САЩ в региона, да запази неутрална позиция, тъй като "различните участници искат да сме на място, където можем да водим диалог с всички“, каза Бенет пред израелска телевизия в четвъртък.

В събота Бенет беше придружен в Москва от Зеев Елкин, роденият в Украйна министър на жилищното строителство на Израел, който е действал като преводач между него и Путин, и неговият съветник по национална сигурност. От офиса му казаха, че Бенет е получил разрешение да лети в събота, тъй като това предоставя възможност за спасяване на животи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кипър започват проявите за Международния ден на музеите

С над 130 събития в 28 музея от днес до края на месеца Кипър отбелязва Международния ден на музеите, който се чества на 18 май, и Европейската нощ на музеите. "Музеи за образование и научни изследвания" е темата на тазгодишния международен ден. Тя подчертава музеите като "динамични културни и образователни институции, способни да подхранват и..

публикувано на 11.05.24 в 17:34

Богата програма в Плевен за Европейската нощ на музеите и галериите

С богата програма Плевен се присъединява днес към инициативата Европейска нощ на музеите и галериите.  Събитията са посветени и на Празника на града, който се отбелязва на 15 май Вълнуващи и незабравими часове очакват плевенчани и гости на града. Богата програма е подготвила общината за Деня на Плевен - 15 май, чието начало е днес. На празника..

публикувано на 11.05.24 в 17:24

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева европейски средства.  Реставрацията стана 87 години след изографисването на светата обидел...

публикувано на 11.05.24 в 17:21

Надпреварата за правопис "Бъди грамотен" започна от Габрово

Църковният празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий беше избран за начало на тазгодишното издание на инициативата "Бъди грамотен". Надпреварата за правопис започна от Габрово. Габрово е първият град, в който екипът на Академика БГ гостува и под шатрата им на пешеходната зона в града габровци се спираха, за да проверят своите познания..

публикувано на 11.05.24 в 17:07

Екоорганизации искат с подписка да бъде публикуван докладът за измервателната система за въздуха

Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни измервателна система за въздуха. От документа се очаква да стане ясно какви са проблемите и защо не се измерват..

публикувано на 11.05.24 в 16:49

Откриха обявения за издирване ученик от Хасково

Обявеното за национално издирване дете от Хасково е открито живо и здраво. Издирват 13-годишен ученик Хасково, не се е прибрал след училище Установено е, че 13-годишният Дениз Рамадан Яшар, който вчера не се е прибрал след училище, е отишъл с автобус при свои роднини. Те обаче не са съобщили на родителите му, че синът им е при тях, съобщи..

публикувано на 11.05.24 в 16:26

Йотова: Неделните училища са най-добрият проводник на българщината сред децата ни в чужбина

Международен научен форум "Пътят на светлината", който се провежда в Атина под патронажа на българския вицепрезидент Илияна Йотова, представи последните научни изследвания върху делото на братята Св. св. Кирил и Методий.  Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина Участват изследователи на делото на..

публикувано на 11.05.24 в 16:13