Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40 бесарабски българи в Молдова са поискали да дойдат в България

Теодора Генчовска
Снимка: БГНЕС

Над 40 бесарабски българи в Молдова са поискали да бъдат превозени до България. Очаква се това да се случи утре с българския правителствен самолет. Министърът на външните работи Теодора Генчовска заминава утре за Кишинев.

България продължава да работи за безопасното извеждане на етнически българи от Украйна, потвърди министърът на външните работи Теодора Генчовска. Тя благодари на посланика ни в Киев и на генералния ни консул в Одеса за добрата организация при евакуацията на наши сънародници.

Утре Генчовска ще посети Кишинев:

"Българските власти трябва да бъдат на място с бесарабските българи. В разговор с нашия посланик в Кишинев той каза, че в Кишинев към момента има над 40 българи, които желаят да бъдат евакуирани. Просто ще използваме възможността, че сме там, за да ги качим на самолета от Кишинев. Създаваме нужната организация. Просто времето е много кратко, но по всяка вероятност, при положение, че ще пътува правителствен самолет, защо да не качим нашите сънародници на самолета?".

До момента финансовите разходи на българското външно министерство за евакуацията на българи от Украйна възлизат на над 170 000 лева:

 "Очакваме разходите да продължават да се увеличават, което е нормално предвид ангажиментите, които сме поели с автобусите, както знаете, тези редовни линии, които се опитваме да осигурим".

Предстои Министерският съвет да обсъди решението на Русия да включи България в списъка с неприятелски държави.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над половината от населените места в община Павликени са на воден режим

Проблемите с недостига на питейна вода в област Велико Търново се задълбочават. Кметът на община Павликени Емануил Манолов обяви безсрочно бедствено положение за селата Димча, Сломер и Лесичери. Над половината от населените места в община Павликени са на воден режим. Те се водоснабдяват от местни водоизточници. Поради възникналите проблеми..

публикувано на 19.08.24 в 19:03
Обвиняемият Румен Гайтански

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Румен Гайтански

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Румен Гайтански по прякор Вълка - един от тримата обвиняемите по аферата "ББР". Той се предаде сам миналия петък, а в съдебната зала беше доведен   при засилени мерки за сигурност. Румен Гайтански се е предал доброволно, задържан е за 72 часа Решението за мярката за неотклонение..

публикувано на 19.08.24 в 18:27

Румен Радев разговаря по телефона с израелски си колега Исаак Херцог

От пресцентъра на президентството съобщиха, че държавният глава Румен Радев е разговарял по телефона с   президента на Държавата Израел Исаак Херцог. Двамата са обсъдили аспекти на сигурността в Близкия Изток, възможностите за деескалация на военния конфликт в региона, както и хуманитарни въпроси. Разговорът се проведе по инициатива на..

публикувано на 19.08.24 в 18:13
Снимката е илюстративна

Извънредно съобщение издаде гръцката метеорологична служба за лошо време в следващите часове

Извънредно съобщение издаде гръцката метеорологична служба за лошо време в следващите часове. Властите предупреждават за риск от наводнения. Със съобщения по мобилните телефони Гражданска защита информира за рязка промяна на времето в следващите часове. Циклон в рамките на тази вечер и до утре на обяд ще засегне всички райони на западна..

публикувано на 19.08.24 в 18:09
Камала Харис

Конгрес на демократите в САЩ, на който се очаква номинирането на Камала Харис за президентската надпревара

В Чикаго започва Националния Конгрес на Демократическата партия на САЩ, който се очаква да номинира официално Камала Харис като кандидат за Белия Дом. Конгресът на Демократическата партия, провеждащ се в традиционно гласуващият в тяхна подкрепа щат Илинойс ще продължи до четвъртък. Събитието събира повече от 4000 делегати от цялата страна,..

публикувано на 19.08.24 в 18:03

Обущар: Грижата за обувките предхожда грижата за тялото

Емил Рангелов е от малкото майстори, който се занимават с поправка на обувки. За него грижата за обувките предхожда грижата за тялото.  Обущарят Емил Рангелов е убеден, че небрежното отношение към обувките и икономията при покупката и производството на нови обувки, влияят на нашата походка и оттам на нашето тяло.  Затова работилницата, в..

публикувано на 19.08.24 в 17:58

Над 121 хил. души в Курска област са били евакуирани заради украинската операция в региона

Над 121 хиляди души от девет гранични района в Курска област са били евакуирани вследствие на продължаващите от 6 август насам сражения на руските сили с украинските войски. Москва изключи възможността за мирни преговори с Украйна предвид атаката на Киев. Подробности от редактора Ивелина Георгиева: Според помощника на руския президент Юрий..

публикувано на 19.08.24 в 17:44