Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 900 населени места в Украйна са без електричество, достъп до вода и отопление

Житомир, Северна Украйна, 4 март 2022 г.
Снимка: УНИАН

Над 900 населени места в Украйна са без електричество, достъп до вода и отопление заради атаки на руски сили, предаде Ройтерс, като се позова на Михайло Подоляк - съветник на украинския президент. По думите му руските военни са нанесли щети или са разрушили напълно 202 училища, 34 болници и над 1500 жилищни сгради. Според министерството на енергетиката над 640 хиляди души в Украйна нямат ток, а 130 хиляди са без газ.

Цивилни се евакуират от град Ирпен, намиращ се близо до столицата Киев, без да има обстрел, съобщиха местните власти. Вчера опитващите се да напуснат града попаднаха под руски огън. Руските сили са окупирали около 30 процента от Ирпен, а останалата част е под украински контрол.

Сред напускащите града е и 54-годишната Ина Шербанова - по професия икономист:

""Нямаше ток вкъщи, нямахме вода. Седяхме в мазето на тъмно. Имахме малко храна там, но знаехме, че никой няма да ни донесе повече. Постоянно се чуваха експлозии, някои от тях много мощни, близо до нас. Удариха съседни къщи. Видяхме огън и взривове. Близо до нашата къща има автомобили "Стела" в една от колите. Беше много страшно".

Ракетен удар, Украйна

Руски обстрел пречи на евакуациите на цивилни от Киев, Мариупол, Суми, Харков, Волноваха и Николаев, съобщи украинското външно министерство. Ведомството призова чуждите лидери да принудят Русия да спазва прекратяването на огъня, за да се предотврати, по думите им, хуманитарна катастрофа. Кметът на западния град Лвов заяви, че е достигнат предела в способностите за оказване на подкрепа на пристигащите изселени хора и апелира международни организации за помощ. По думите му 200 хиляди украинци се намират в Лвов в момента, а по 50 хиляди на ден преминават през железопътната гара.

А Витали Кличко, кмет на Киев, заяви:

"Има боеве в Бучи, Ирпен, Гостумел в момента. Единственото, което мога да кажа е, че няма до допуснем Киев. Ще се биев до смърт ако трябва за всяка къща, всяка улица, всеки пропускателен пункт. Никой не иска да умира, но ако е необходимо, ще защитим всички наши деца и семейства".

Междувременно от Съвета на ООН по правата на човека потвърдиха за смъртта на 406-има цивилни, сред които и 27 деца, в Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари. Агенция Ройтерс обаче отбелязва, че реалните данни вероятно са много по-високи.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба пък заяви, че 20 хиляди доброволци са се включили в борбата срещу руските сили, повечето от които са от Европа.

Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят молбата на Украйна за присъединяване към блока на неформална среща на върха в Париж в четвъртък, написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Туитър. По думите му солидарността, приятелството и безпрецедентната помощ на Евросъюза за Украйна са непоколебими.

Американският президент Джо Байдън пък ще проведе видео телеконферентен разговор с лидерите на Франция - Еманюел Макрон, на Великобритания - Борис Джонсън и на Германия - Олаф Шолц, на който ще бъде обсъдено развитието на ситуацията в Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Народните представители Тошко Йорданов, ИТН (вляво), и Костадин Костадинов,

Забрана за популяризиране на идеи за полова идентичност, различна от биологичната, в детски градини и училища

В рамките на едно пленарно заседание депутатите приеха окончателно промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с вносител парламентарната група на "Възраждане". НС прие промени в Закона за предучилищното и училищното образование 135 депутати подкрепиха в детски градини и училища да е забранено популяризиране и подстрекаване по..

публикувано на 07.08.24 в 16:19
Кабинет в Националния институт по метеорология и хидрология

НИМХ: Правителството да постави справедливо института наред с другите научни организации

От Националния институт по метеорология и хидрология недоволстват, тъй като за изпълнение на заложените в Закона за висшето образование минимални възнаграждения за асистенти, специалисти и изследователи са необходими над 2 милиона и 160 хиляди лева, а по бюджета на Министерството на околната среда и водите за Института са одобрени допълнително едва 736..

публикувано на 07.08.24 в 16:09

РИОСВ - Русе с нов директор

Със заповед на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров е сменен директорът на Регионалната екоинспекция в Русе. На мястото на Анелия Николова застава предишен директор - Дауд Ибрям. Рокадата в еконспекцията в Русе се случва точно седем месеца след последната смяна на директор. С днешна дата начело на контролната институция..

публикувано на 07.08.24 в 16:02
Симеон Матев

Симеон Матев: Очаква се август и септември да са с по-високи от обичайните температури

Очаква се и септември да бъде с по-високи от обичайните температури, какъвто ще е и август . Това прогнозира пред БНР климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски":  "В следващите 15-ина дни от август температурни рекорди не се очакват, но предстои поредният сух и горещ..

публикувано на 07.08.24 в 15:54
УМБАЛ

27-годишен мъж в мозъчна смърт даде шанс за живот на четирима души

Нова донорска ситуация е реализирана преди часове в университетската болница Света Анна в София, съобщиха от агенция Медицински надзор. Донорът е 27-годишен мъж, транспортиран в мозъчна смърт. Сърцето и белите му дробове ще бъдат трансплантирани в Германия по линия на международното сътрудничество.  Предстои да бъдат направени трансплантация на черен..

публикувано на 07.08.24 в 15:49

Министрите на културата и на туризма казаха дали биха запазили постовете си в следващото служебно правителство

Министърът на културата Найден Тодоров каза, че е склонен да запази поста си в следващ служебен кабинет. Колегата му Евтим Милошев, който оглавява туризма, посочи, че не е обмислял дали да продължи да изпълнява тази длъжност. Така двама отговориха на въпросите на журналистите дали биха запазили постовете си в следващото служебно правителство:..

публикувано на 07.08.24 в 15:45
Станислав Бачев

Станислав Бачев: Този път Иран може и да не предупредят преди удара

Ескалацията на конфликта Израел – Иран е в интереса на Нетаняху, за да се запази на власт. Той беше в Конгреса на САЩ и отиде във Флорида при Тръмп. Ударът в сърцето на Иран няма как да стане без позволението на САЩ. Това коментира в интервю пред БНР Станислав Бенчев, политолог и експерт по Близкия изток и прогнозира докъде ще ескалира..

публикувано на 07.08.24 в 15:44