Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва обяви, че е поела пълен контрол над украинската АЕЦ „Запорожие“

Пожар в АЕЦ "Запорожие" при обстрел, 4 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската Национална гвардия е поела пълен контрол над украинската АЕЦ „Запорожие“, съобщават медии в Москва, цитирани от Би Би Си.

Медиите цитират служител на гвардията, който заявява, че служителите на електроцентралата работят „нормално“ и че членове на украинската Национална гвардия, които са защитава АЕЦ-а, са предали оръжията си и са освободени.

По-рано украинският министър на енергетиката Херман Халушченко обвини руски военни, че измъчват персонала на централата, заявявайки, че служителите са взети за заложници.

Твърденията на двете страни не могат да бъдат независимо потвърдени.

Миналата седмица Русия завзе централата, която е най-голямата в Европа.

Международната агенция по атомна енергия съобщи, че два от реакторите все още работят, а нивата на радиация са стабилни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Празнично богослужение за така нареченото Второ Възкресение Христово, в митрополитския катедрален храм

Богослужения за Второ Възкресение

Днес в православните храмове има богослужения за така нареченото Второ Възкресение. На тях отново след отминалата нощ бяха прочетени текстове от Евангелието, свързани с възкресението на Божия син. С пасхалния поздрав "Христос воскресе" духовници и вярващи се събраха за втори път днес за обща молитва в столичния митрополитски храм "Света..

публикувано на 05.05.24 в 12:22
Шествие на православни поклонници в Ерусалим, 4 май 2024 г.

Великден в Ерусалим на фона на продължаващия конфликт

На фона на продължаващите боеве в Ивицата Газа в Ерусалим православните християни празнуват Възкресение Христово. Хиляди православни поклонници от цял свят се стекоха вчера в Стария град на Ерусалим в очакване на слизането на Благодатния огън. Това явление се случва всяка година на Велика събота, предшестваща днешния християнски празник -..

публикувано на 05.05.24 в 11:57

Задигнаха над 1600 лв. от къща във вълчедръмското с. Златия

Неизвестен открадна 1660 лева от къща във вълчедръмското село Златия. Крадецът е проникнал през незаключена врата в къща в село Златия. Това е станало 20 минути след полунощ на 4 май. 46-годишна жена от София е подала сигнал до полицията в Лом. Тя е била на гости при родителите си. Парите са взети от дамската ѝ чанта. Пристигналите на..

публикувано на 05.05.24 в 11:40
Стотици жители на Кюстендил се поздравиха с Христовото Възкресение след Светата литургия в църквата

Пълни храмове за Великден в Кюстендилско

В Кюстендилско миряни напълниха храмовете -  дори в села, където няма свещеници като дупнишкото с. Дяково, където доброволци ремонтират черквата, датираща от 1929 г., или родното място на св. Иван Рилски - Скрино, и другаде, хора влязоха да запалят свещ и да си кажат "Христос Воскресе!". Пасхалната литургия в храмовете в Кюстендил продължи до 3..

публикувано на 05.05.24 в 11:35

Полицай в нетрезво състояние катастрофира във Велико Търново

Полицай с над 2 промила алкохол е катастрофирал тази нощ във Велико Търново.   Инцидентът е станал малко преди полунощ. Полицаят е шофирал личния си автомобил и се е ударил в билборд до бензиностанцията на бул. "България" във Велико Търново под Националния военен университет. Няма пострадали при инцидента. Пробата с дрегера е..

публикувано на 05.05.24 в 11:12
Велбъждски епископ Исаак

Епископ Исаак: Изкупени сме не с тленни неща, а с драгоценната кръв на агнеца Христос

"Празникът Възкресение Христово е празник на победата над злото, греха и смъртта. Тържествува църквата, тържествува цялото творение, защото Христос възкръсна. Светото Евангелие ни говори, че Бог толкоз обикна света, че отдаде своя Единороден син, та всеки който повярва в него да има живот вечен и да бъде спасен", казва вторият викарий на..

публикувано на 05.05.24 в 11:09

Българският флаг се развява в Клисурския манастир

Българското знаме се развява в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий". Идеята е на кмета на Спанчевци, а знамето е ушито от жена от селото Българският трибагреник гордо се развява на метри от Клисурския манастир. Идеята е на кмета на село Спанчевци Емил Димитров, разказа Архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия. Пилонът е..

публикувано на 05.05.24 в 11:08