Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Българските граждани, които посещават Гърция, да не носят ножове с острие над 7-10 см

Снимка: Ройтерс

Министерството на външните работи предупреди, че според гръцките закони е забранено носенето на оръжие - огнестрелно и хладно, включително нож. Информацията беше разпространена след случаи на задържани в Гърция български граждани с ножове.

В практиката на гръцките полицейски органи е прието, че ножове с дължина на острието над 7-10 см се смятат за хладно оръжие  и при притежанието им без съответно разрешение се налагат санкции. Това се отнася и за пренасянето им в автомобил.

В информацията на МВнР се казва, че: "Според гръцките закони е забранено носенето на огнестрелно и хладно оръжие.

Това правило включва ножове от всякакъв вид, с изключение на тези, чието използване е оправдано в домакинството и в офиса, за образователни цели, в изкуството, лова и риболова или друга подобна употреба.

В дългогодишната практика на гръцките полицейски органи е прието, че ножове с дължина на острието над 7-10 см се смятат за оръжия по смисъла на Закон 2168/1993 г. и за носенето и притежанието им без съответно разрешение се налагат предвидените в закона санкции".

Препоръчваме българските граждани да се запознаят по-подробно със следните линкове, които дават конкретни насоки как да се реагира при възникване на различни ситуации: https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/greecewww.mfa.bg/embassies/greece и www.mfa.bg/embassies/greecegk.

В случай на необходимост българските граждани могат да се обръщат за съдействие към посолството на Република България в Атина на 

дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107 и мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220;

както и към Генералното консулство в Солун на

телефон: +30 2310 829 210; +30 2310 869 510 и дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споразумение за правителство на националното помирение подписаха в Пекин 14 палестински фракции

В китайската столица Пекин 14 палестински фракции подписаха споразумение за формиране на "временно правителство на националното помирение" след войната в Ивицата Газа.  В Декларацията от Пекин се казва, че правителството на националното обединение ще управлява делата на палестинците, ще се грижи за възстановяването на Ивицата Газа след края на конфликта..

публикувано на 23.07.24 в 19:03
Николай Денков отговаря на журналистически въпроси - 23 юли 2024 г.

Денков отрече да е предлагал Ненчев за посланик на страната ни в Украйна

Бившият министър-председател Николай Денков отрече да е предлагал бившия министър на отбраната Николай Ненчев за посланик на страната ни в Украйна. Президентът Румен Радев заяви по-рано в своя позиция оп казуса "Ненчев", че по време на правителството "Денков - Габриел" настойчиво му е било предлагано да назначи бившия военен министър за дипломат..

публикувано на 23.07.24 в 19:01
Божидар Божанов

Божанов: Условия за съставяне на редовно правителство в рамките на 50-ото НС няма

Условия за съставяне на редовно правителство в рамките на 50-ия парламент няма, смята зам.-председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Божидар Божанов. Според него разговорите за третия мандат имат смисъл само, ако послужат за основа за формиране на кабинет в следващото Народно събрание: ПП-ДБ получиха и върнаха неизпълнен втория мандат на..

публикувано на 23.07.24 в 18:39
Вятърен парк в Кипър, архив.

В Кипър бе поставен рекорд по потребление на електроенергия

В Кипър бе поставен абсолютният рекорд по потребление на електроенергия . От енергокомпанията призоваха домакинствата да намалят високата консумация на ток, дължаща се най-вече чрез масовото използване на климатици и вентилатори заради продължаващите екстремни горещини . Максималното търсене за всички времена в електроенергийната система на Кипър,..

публикувано на 23.07.24 в 18:31
Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис с държавния глава Джо Байдън

Камала Харис напът да спечели с лекота номинацията за президентските избори

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис си е осигурила подкрепата на достатъчно делегати, за да спечели номинацията на Демократическата партия за предстоящите президентски избори.  До понеделник вечерта тя успя да си осигури подкрепата на много повече от необходимите 1976 делегати, за да спечели номинацията на Демократическата партия още при първото..

публикувано на 23.07.24 в 18:25
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл подаде оставка

Директорът на американската служба по сигурността Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл подаде оставка десет дни след покушението срещу кандидата на Републиканската партия и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп. Чийтъл бе подложена на остри критики заради пропуските в охраната на митинга в град Бътлър, където 20-годишен жител на Пенсилвания, въоръжен с..

публикувано на 23.07.24 в 18:19

Дъжд угаси пожарите в Северна Гърция

Дъжд загаси пожарите в Северна Гърция. Няма опасност пожарът на планина Славянка да премине границата, дъжд в Гърция помогна Туристите да не влизат в морето до преминаване на бурите, съветват властите в южната ни съседка.  Гърция: Пореден ден с висок риск от пожари, земетресение разлюля Крит В Северна Гърция заваля дъжд, като естествено..

публикувано на 23.07.24 в 18:17