Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС отложи разглеждането на искането за освобождаване на главния прокурор

БОЕЦ протестираха "Гешев, вън!"

| обновено на 10.03.22 в 15:08
Снимка: БГНЕС

Единодушно Висшият съдебен съвет отложи разглеждането на искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. По предложение на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков съдебните кадровици решиха първо да изработят специални правила за процедура, по която да протече обсъждането:

"Моля - политиката да напусне тази зали и да остане само правото. Точно затова искам да бъдат разписани процедурни правила, защото аз смятам, че трябва да се преосмисли както участието на министъра да води Пленума, така и участието на главния прокурор да гласува във връзка с решения на Пленума. Министърът е страна в това производство. Страна е и главният прокурор. Ние всички сме решаващият орган".

Срокът за изработване на правилата е 2 седмици.

Главният прокурор не участва в гласуването за отлагане на обсъждането на предложението за предсрочното му освобождаване.

Около час отне на членовете на Съвета да отложат дебата по същество.

Опитите да не е днес преминаха през срещи с евроексперти по обед, необходимост да се изчака приключването на административната процедура по първото искане за отстраняването на Гешев на бившия служебен правосъден министър Янаки Стоилов до - няма правила. Настояването за правила дойде от председателя на ВАС Георги Чолаков, който започва изказването си с призив да не се политизира една конституционна процедура. А за политизация основно говореше главният прокурор Иван Гешев, според когото, изпълнителната власт, вместо да се занимава с икономическата криза, с цените в магазините и войната в Украйна, провокирала нова криза, свързана с държавността и върховенството на правото.

Преди заседанието на ВСС Гешев сравни двете искания за отстраняването си. На Янаки Стоилов било "правно нищо", а на Надежда Йорданова "само нищо":

"Първото искане за отстраняването ми по инициатива  тогава на служебния министър Бойко Рашков казах, че е "правно нищо", сега ще кажа, че това, което е внесено от министър Йорданова е "просто нищо".

"Честно казано съм затруднен да го оценя, за да не обида литературния жанр есе ще кажа, че това е механичен сбор между манипулативни и неверни политически твърдения, субективни също неверни оценки и обикновено цитиране на норми, като държа да кажа, че между трите няма никаква връзка, а заедно общо нямат никаква връзка с конституцията и законите на страната, а още по малко с главния прокурор", каза Гешев.

След отлагането на дебата по същество по процедурни причини Надежда Йорданова коментира, че не е изненадана. Според нея няма нужда от специални правила, но приемала решението на съдебните кадровици, но с внимание:

"Трябва много внимателно да следим за съдържанието на тези правила. Очаквам добросъвестно и добронамерено да регламентират процедурата, така, както е заложил конституционният законодател идеята и съответно законодателят, не да се опитват чрез самата процедура да заобиколят разглеждането по същество или пък така да се преиначи като цяло идеята".

"Твърденията за "правно нищо" сериозно ме притесняват. Влязло в сила осъдително решение спрямо България от ЕСПЧ "право нищо" ли е? За това "правно нищо", всички ние ще трябва да платим обезщетение", каза Йорданова, визирайки осъдителното решение заради нарушена презумпция за невиновност на Николай и Евгения Банев от Иван Гешев в качеството му на заместник - главен прокурор.

Йорданова отказа да прогнозира изхода на предстоящия някога дебат по същество, но предупреди, че в Министерството на правосъдието има още сигнали срещу главния прокурор, които са в етап на анализ.

Предложението за отлагане на обсъждането до написване на правила дойде от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков:

"Моля, политиката да напусне тази зала и да остане само правото. Точно за това искам да бъдат разписани процедурни правила, защото смятам, че трябва да се преосмисли както участието на министъра да води пленума, така и участието на главния прокурор да гласува във връзка с решение на пленума. Министърът е страна в това производство, страна е и главният прокурор".

И така съдебните кадровици си дадоха две седмица за правила, които след това да обсъдят и приемат, а след това отново да се съберат. Надежда Йорданова коментира, че не е изненадата от отлагането и предупреди, че ще следи как ще бъде описана процедурата:

"Очаква добросъвестно и добронамерено да регламентират процедурата, а не да се опитват чрез самата процедура да заобиколят разглеждането по същество", отбеляза правосъдният министър.


снимка: Добромир Видев
Протест с искане за оставката на Иван Гешев се проведе сутринта пред сградата на ВСС. Организатор е гражданското сдружение БОЕЦ. Така съмишлениците на БОЕЦ искаха да подкрепят искането за незабавен старт на процедурата по отстраняване на главния прокурор. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12