Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС изключва бързо присъединяване на Украйна, но открехна вратата към общността

| обновено на 11.03.22 в 11:36
Почетна стража посреща евролидерите във Версай, 10 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери приеха късно снощи декларация, в която признават европейската перспектива на Украйна, но без да дават надежди за бързото й приемане в ЕС. Заседанието на държавните и правителствени ръководители във Версай продължава и днес.

„Европейският съвет призна европейските стремежи и европейския избор на Украйна, както е посочено в Споразумението за асоцииране. Украйна принадлежи към нашето европейско семейство“, се казва в документа.

Същевременно още вчера премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че това е процедура, която продължава години и не трябва да се хваща експресът, за да има бързо приемане.

„Можем ли да започнем процедура за членство със страна, която е във война? Мисля, че не“, каза от своя страна президентът на Франция Еманюел Макрон.

В приетия документ се казва още, че се очаква становището на Комисията по въпроса според съответните разпоредби от договорите, както и на молбите за членство на Грузия и Молдова.

Лидерите приветстват решението на прокурора на Международния наказателен съд да започне разследване на нападенията срещу цивилни лица и граждански обекти.  Те призовават безопасността и сигурността на ядрените съоръжения в Украйна да бъде незабавно гарантирана с помощта на Международната агенция за атомна енергия.

Следващата дума по повод украинската евроинтеграция е на Европейската комисия.

„Историческа нощ във Версай. След пет часа разгорещени дебати лидерите на ЕС казаха „да“ на европейската интеграция на Украйна. Процесът започна. Героичната украинска нация заслужава да бъде приветствана в ЕС“, написа в Туитър президентът на Литва Гитанас Науседа.

Темата коментира и украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение:

„Това е последният тест за Европа. Сред държавните лидери има такива, които ни подкрепят, има и такива, които подкрепят само себе си, но ние виждаме как хората от европейските държави, се отнасят към нас. Знам със сигурност, че ако именно хората решаваха за нашето членство в ЕС, те определено щяха да изберат народа на Украйна. Днес, когато виждам подкрепата на народите на всяка страна по площадите на европейските столици, знам, че украинският народ вече е в Европейския съюз“.

Дискутира се и бъдещото преструктуриране на енергийния пазар, мерки за ограничаване поскъпването на тока и план за спиране на вноса на фосилни горива от Русия до 2027 година.

Вторият ден от срещата на върха ще бъде посветен на дискусии за укрепване на икономическия модел на ЕС.

Лидерите обсъждат какви да бъдат общите европейски реакции в областта на икономиката и отбраната заради кризата, породена от руската инвазия в Украйна.

Българският премиер Кирил Петков заяви, че ще поиска от европейските партньори да гласуват финансова подкрепа за страните, които приемат бежанци от Украйна.

Снимка: ФБ/Кирил Петков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваучерите за храна вече са електронни

Ваучерите за храна от днес са изцяло електронни. Някои търговци обаче все още имат проблеми с електронната система. Възможно е в началото да се отказва и плащането на битови сметки с подобни ваучери. Срокът на валидност на хартиените остава до датата на валидност, отбелязана на тях. "28,5% от работещите ползват ваучери, малко над 800 000..

публикувано на 01.07.24 в 07:31

От днес пенсиите се увеличават с 11 процента

От днес - 1 ви юли, пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 11 процента. Това повишава   доходите на близо 2 милиона българи.  Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева. По данни на Националният осигурителен институт, броят на възрастните с пенсии и добавки под..

публикувано на 01.07.24 в 07:16

Заседание в Истанбул на комитета на потивоминната оперативната група - Турция, България и Румъния

В Истанбул ще се проведе заседание на комитета на потивоминната оперативната група. Турция, България и Румъния подписаха създаването й в средата на януари. На втори юли противоминната група започва своя двуседмичен патрул. Трите държави ще осигуряват сигурността на търговския трафик в териториалните си води. Черно море и коридор за..

публикувано на 01.07.24 в 06:58
Калин Стоянов

България поема от днес председателството на Залцбургския форум

България поема от днес председателството на Залцбургския форум. Сред приоритетите по време на българското председателство ще са противодействието срещу трафика на нелегални мигранти и ефективното прилагане на трансграничното полицейско сътрудничество. Вътрешният министър Калин Стоянов допълни: "Това е неформална инициатива за..

публикувано на 01.07.24 в 06:52
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС за следващите 6 месеца

От днес Унгария поема председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка.  За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария поема..

публикувано на 01.07.24 в 06:42
Марин льо Пен

Крайната десница във Франция е победител на първия тур на изборите

Френската крайна десница е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е на път да стане първа парламентарна сила.  Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт - по предварителни данни тя е спечелила към 34% от гласовете на френските избиратели, води в над 400 района и може да спечели между 250 и 280..

публикувано на 01.07.24 в 01:05

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32