Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зачестяват фишинг измамите в Благоевград

| обновено на 11.03.22 в 14:44
Снимка: Кети Тренчева

Зачестяват фишинг измамите в Благоевград. Чрез фалшиви банкови имейли се източват данните на хората и всички налични пари от разплащателните им сметки, алармираха от полицията.

Престъпната схема не е нова, но става все по-агресивна, съобщиха на брифинг в ОДМВР- Благоевград.

На електронните пощи се изпращат фалшиви имейли от името на банкови институции.

Отварянето им препраща към линк, който при активирането изисква лични данни и информация за банковата сметка. Измамниците източват сумите чрез онлайн търговия.

Какво предупредиха от полицията?

"Повечето от  фишинг имейлите, фишинг домейните завършват ".net", ".com", ".org". Това са първите видими знаци, че най-вероятно става въпрос за измама. "Изпратете ни вашите данни, защото ще ви бъде блокирана сметката до 24 часа" - Не отваряйте подобни имейли! Включително и вчера имаме подобен случай. В рамките на няколко часа са направени покупки за около 5 000 лв. Това е начина да сигнализираме гражданите и да им заострим вниманието", каза старши комисар Георги Кандев.

Само за последния месец сигналите в полицията за източени банкови сметки чрез фишинг измами са 5. Най-голямата сума е 50 хиляди лева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-високите пенсии са в София – средно около 1000 лв., най-ниските – в Кърджали

Средната пенсия в София е най-високата в страната и е малко над 1000 лева. Най-ниска е средната пенсия в Кърджали - 676 лева, показват най-новите данни на Националния осигурителен институт към 31 март. Данните сочат още, че след столицата най-високи са пенсиите в Бургас и Перник – съответно 920 лева и 906 лева средно. В няколко области пенсиите..

публикувано на 05.06.24 в 14:06

Съюзът на преводачите в България отбелязва 50 години от създаването си

Съюзът на преводачите в България отбелязва 50 години от създаването си. Това не е остаряла организация, изчерпала своите фукции, заяви пред БНР доц. Антония Пенчева, председател на творческата организация. "Важна функция на ръководството на съюза е да оказва обществена защита на професионалните интереси и авторските права на своите..

публикувано на 05.06.24 в 13:55
Снимката е илюстративна, архив.

Задържан е заподозрян за срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

По информация на БНР вече има задържан за повредата на маркучите на спирачната система на локомотив в Лом. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом Инцидентът стана в ранните часове на 1 юни около 04:30 ч. на гарата в Лом. Повреден е бил локомотив, като е счупено предното му стъкло и са прерязани с остър..

публикувано на 05.06.24 в 13:47

МЗ: Активно се разчиства теренът на бъдещата детска болница

По-рано премиерът Димитър Главчев изрази разочарование, че отговорната за разчистването на терена фирма не е работила през последните дни: "Тоест, когато на високо ниво се взимат решения, това е пример как може те да бъдат бламирани, защото разбрах, че днеска вече са предприети такива дейности. До последния ден, до който е това служебно..

публикувано на 05.06.24 в 13:41

Румънски хеликоптер откара пациенти от врачанската болница до Букурещ

Семейство от Румъния, пострадало при катастрофа, беше транспортирано с румънски медицински хеликоптер от врачанската болница до лечебно заведение в Букурещ. Възрастната двойка е катастрофирала преди две седмици край Оряхово. Семейството е пътувало за почивка в Турция. След пътния инцидент мъжът на 80 години и жената на 77 години са с множество..

публикувано на 05.06.24 в 13:34

Над 2000 българи ще участват в избора на евродепутати от Кипър

Граждани на България, пребиваващи в Кипър, ще упражнят правото си на глас в неделя, за да определят кипърските евродепутати и местните органи на властта, съобщиха днес от вътрешното министерство. И в двата вида избори, които се провеждат на острова на 9 юни, групите на българските избиратели са втори по численост след тези от Гърция.  2017..

публикувано на 05.06.24 в 13:25

Спецакция срещу купуването на гласове в Монтанско

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с изборното законодателство и конвенционалната престъпност се провежда днес на територията на област Монтана. До момента на територията на ОДМВР - Монтана са извършени проверки на 8 сигнала за купуване на гласове, по които са образувани преписки под наблюдението на..

публикувано на 05.06.24 в 13:16