Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

35 души са загинали при въздушен удар в Лвовска област

| обновено на 13.03.22 в 14:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По последни данни от украинска страна жертвите при руското ракетно нападение срещу военна база в региона на Лвов са 35. Според информацията, цитирана от Би Би Си, ранените са над 130.

По-рано украинските власти съобщиха, че 9 души са загинали и 57 са ранени при руски въздушен удар  в град Яворов, Лвовска област. Това е близо до Полша, която прие повечето от бежанците от Украйна след руското нахлуване. Общият им брой е близо 2 милиона и 600 хиляди. В 18-ия ден на инвазията руската армия все повече се доближава до столицата Киев.
 
Днес област Лвов беше подложена на въздушна атака, съобщиха от регионалното военно управление. При смъртоносното нападение са изстреляни около 30 ракети. Базата в Яворов е една от най-големите в страната, на 25 километра от границата с Полша. Там се провеждат повечето учения на Украйна със страни от НАТО.

Атакувано е било и летище в Ивано-Франковск.

Украинските власти окачествиха днешното руско ракетно нападение в Лвовска област като "нова терористична атака срещу мира и сигурността". Украинският министър на отбраната Олексий Резников повтори призива на Киев за създаване на зона, забранена за полети над Украйна. НАТО обаче отказва да направи това, опасявайки се от разрастване на конфликта след руското нахлуване в Украйна преди 18 дни.

Руските сили напредват към Киев, където армия и доброволци се готвят да отбраняват столицата си улица по улица. Украинската страна твърди, че руснаците са продължили да бомбардират обсадения южен град Мариупол, изправен пред хуманитарна катастрофа.

Украинската столица се подготвя за блокада. Два милиона жители са останали в града. От градската управа съобщиха, че е сформиран двуседмичен запас от хранителни продукти. Направено е всичко възможно магазините и аптеките да работят и цените да се запазват на достъпно равнище, се казва още в съобщението с призив към гражданите да си помагат. Властите подчертаха също, че в столицата се изплащат заплати и пенсии и призоваха гражданите не само да пазаруват в магазините, но и да си плащат сметките за комунални разходи, които се предоставят в пълен обем. 

Вчера през зелените коридори са били евакуирани над 12 хиляди души, съобщи президентът Зеленски, като заяви, че руснаците нямат силата и духа да завладеят Украйна, разчитат само на насилие, терор и оръжия.

Според Зеленски Кремъл превръща руската държава в аналог на сепаратистките републики Донецк и Луганск, т.е. в изолирана от света зона.
 
Премиерът Денис Шмигал заяви, че в Украйна са осигурени основните продукти за идните месеци. От началото на март страната е получила над 40 хиляди тона хуманитарни помощи.  

Американският президент Джо Байдън одобри допълнителни 200 милиона долара за оръжие и друг вид помощ за Украйна, обяви Белият дом. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия може да се опита да използва химически оръжия след обвиненията в този дух, които самата тя отправи към Украйна. Той допълни, че въпреки куража, с който се съпротивляват украинците, идните дни вероятно ще има още по-големи трудности.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58