Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Иванова от Пазарджик организира поредица от благотворителни инициативи

Три години подред е оказвана помощ на деца в неравностойно положение

Ваня Иванова
Снимка: личен архив

"Определeно съм силно емоционален човек и през годините са ми са се случвали много неща, на които съм искала да не реагирам  по начина, по който съм реагирала, но се оказва, че природата, която е дадена на човек, той не може да избяга от нея", каза за БНР Ваня Иванова, която е позната с благотворителните си инициативи в Пазарджик.

По професия тя е фризьор, но съгражданите ѝ я познават повече от поредицата благотворителни инициативи, които увличат все повече хора. Нейната кауза е да помага на нуждаещите се, да помага и на природата. Ваня Иванова е национално известна и с това, че постави рекорд на Гинес. След кратка пауза заради Covid-19 сега отново стартира кампанията ѝ „Сърце в зелено“, като в нея, освен деца от детските градини и ученици от професионалната гимназия по икономика и мениджмънт, се включват и много граждани с желанието градът да става все по-зелен и облагороден.  

Първата идея за организиране на благотворителни концерти идва съвсем случайно, преди години, когато решава да събере средства, за да помогне на децата в неравностойно положение и на болно дете от Панагюрище. След като заявила намерение да помогне доста хора се отзовали на нейния призив.

"Аз не знаех дали ще станат концертите, станаха от само себе си. То не е било целенасочено от моя страна", допълни за рубриката "Горещи сърца" в предаването "Рано в неделя" Ваня Иванова.

Три години подред е оказвана помощ на деца в неравностойно положение със събраните средства:

"Тогава си казах така - това са деца, на които винаги някой трябва да им помага, те сами не могат да се оправят, това беше моето нещо, което ме тласна към този тип дейности".  

Ваня Иванова       Снимка: личен архив
Преди седмица Ваня Иванова предизвика със свой пост в социалните мрежи вълна от съпричастност към първото пристигнало в Пазарджик украинско семейство, избягало от войната. Млади хора от Одеса, пристигнали с два куфара и пет месечното си бебе, с ограничени средства. Реакцията на хората беше светкавична заради популярността на Ваня. 

Ваня Иванова е и човекът, който постави рекорд на Гинес с 330 прически за 8 часа, без да спира дори за секунда. Самата подготовка на голямото събитие и последвалите реакции, така я изтощават, че се налага дни след това да влезе в болница, но твърди, че всичко, което прави човек си струва и не е случайно. 

"2016 година на 4 декември поставих този рекорд и пак искам да се върна на предходната тема с благотворителните събития, концерти. Тези събития, които организирах преди рекорда си за Гинес се оказа, че са ме подготвили за този рекорд, за да го организирам толкова грандиозно, сериозно, стабилно", допълни за "Хоризонт" Ваня Иванова. 

В продължение на три  години Ваня организира благотворителни събития, като със събраните средства закупува фиданки, с които тя и хората около нея залесяват различни части на Пазарджик. През месец май стартира и кампанията „Сърце в зелено“. 

"Концертите се правят с детските градини, децата. На мен идеята ми е да има възпитателен характер тази идея на „Сърце в зелено“. "Най-хубавото се вижда със сърцето" е мотото, защото смятам, че семенцето трябва да се породи от децата от детските градини, за да може тези деца да израснат с идеята, че трябва да обръщат внимание на природата около нас, да я съхранят и да  я пазят". 

Ваня Иванова вярва, че любовта, емпатията е силата, която ще спаси света. Любов към ближния и към природата. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18