Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители от различни институции се включват в работата на бежанския център във Варна

Хотелиерите могат да очакват първия транш на плащанията в началото на април, каза областният управител Благомир Коцев

В хотели във Варненска и Добричка област са настанени стотици украински бежанци
Снимка: Мая Щърбанова

Вече е налице подкрепа от страна на държавата за бежанския център в Двореца на културата и спорта във Варна. Служители на МВР ще дежурят съвместно с доброволците.

„След като вече е задействан Планът за временна закрила на европейско равнище и вече е транспониран в българското законодателство, аз имам възможност да издам заповед, която да командирова държавни служители в самия център, което много ще подпомогне неговата работа. Днес очаквам да има държавни служители от различни институции, които да заместят и да подпомогнат тези доброволци“, заяви областният управител на Варна Благомир Коцев пред БНР. Според него доброволците са изключително мотивирани и са ключов фактор в справянето с тази безпрецедентна криза.

Центърът е бил сформиран изключително бързо и при полеви условия, припомни Коцев.

Областният щаб днес ще изготви график за това колко души и от коя институция ще бъдат ангажирани в работата на бежанския център, който работи денонощно. Има бюджет за извънредния труд, увери областният управител.

Във Варненска област са настанени около 4 хиляди души, а около 6 хиляди бежанци са преминали през центъра, съобщи Благомир Коцев.

Хотелиерите могат да очакват първия транш на плащанията си някъде между 1-ви и 10-и април.“

40 лева на човек на ден би трябвало да покрият разходите на хотелиерите за ток, заплати и изхранване, смята Коцев.

Заработването на центровете по северната ни граница ще отнеме голяма част от товара, който се е струпал в района на Варна, отбеляза областният управител.

Тези центрове ще дават статут на временна закрила на бягащите от войната и ще ги пренасочват и към вътрешността на страната.  

Ангел Ангелов, който живее в Барселона, е инициатор на кампания за набиране на средства за бежанския център на Варна. Центърът е най-големият у нас.

Ангелов съобщи, че за по-малко от 12 часа са били събрани над 1000 лева.

Центърът във Варна е бил избран за подпомагане заради големия натиск.

Ангелов е заложил крайна дата за кампанията 22 март.

За пореден път бяхме изненадани от неизненадващото. Нещата могат да бъдат направени много по-добре и то с инвестиране на не сериозни средства.

За пореден път виждаме това, което наричаме разклатени институции, които не работят и ние като хора, като граждани трябва да изземем техните функции, за да можем да реагираме“, коментира Ангел Ангелов в предаването „Преди всички“ за организацията по приема на украински бежанци в България. 

Повече по темата слушайте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дейвид Лами изрази загриженост от подкрепата на Китай за Русия във войната срещу Украйна

Британският външен министър Дейвид Лами, който е на посещение в Пекин, изрази загриженост от подкрепата на Китай за Русия във войната ѝ срещу Украйна като призова китайския си колега Ван И да попречи на китайските фирми да правят доставки за руската армия.  Дейвид Лами направи коментарите при първото посещение на министър от кабинета в Китай, откакто..

публикувано на 19.10.24 в 14:01

Намериха труп на мъж на сметище в Добричко, арестуваха брат му

Полицията в Добрич задържа мъж за убийството на своя брат. Жители на село Безводица се натъкват на трупа на убития 50-годишен мъж на сметището край селото. Тялото е предадено в съдебна медицина за извършване на аутопсия. На този етап се предполага, че убийството е извършено преди около две седмици. Убиецът е ударил жертвата си с тъп..

публикувано на 19.10.24 в 13:45

2400 членове на СИК-ове в Монтанско

 2400 членове на секционни избирателни комисии в област Монтана ще преминат обучение за изборите на 27 октомври. По график, от днес до 24 октомври, това ще стане на територията на всички общини. От Централната избирателна комисия са подготвили специални чек-листове, които да помогнат на членовете, ангажирани с изборите, поясни говорителят на..

публикувано на 19.10.24 в 13:40

В Гърция разследват псевдосвещеник, изнудвал вярващи за пари

В Гърция разследват псевдосвещеник, който изнудвал вярващи за пари. Анулирани са стотици бракосъчетания, извършени  от него. Митрополията на град Егалио, съвместно с полицията, води разследването срещу нелегитимен свещеник, който е извършил над 300 вече анулирани сватби. Младоженците трябва отново да се венчаят или да сключат граждански брак...

публикувано на 19.10.24 в 13:31
Димитър Главчев

Главчев: Няма проблем с подготовката за изборите

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма проблем с подготовката на предстоящите парламентарни избори. "Ние още повече - ако мога да използвам израза, го оттренирахме това на предишните избори. Видяхте, че те се случиха както трябва. Сега е малко по-сложно предвид някои обстоятелства, но мисля, че всичко към момента е наред, всичко е в срок...

публикувано на 19.10.24 в 13:29

Хиляди от страната и света в Рилския манастир за празника "Отчовден"

Хиляди вярващи и туристи от цяла България, от други европейски страни и дори от Азия, посетиха Рилския манастир за празника, наричан "Отчовден" - това е денят на Свети Иван Рилски. В препълнения храм беше отслужена Златоустова литургия, оглавена от Неврокопския митрополит Серафим. В един момент стотиците в храма запяха и запригласяха на..

публикувано на 19.10.24 в 13:24

Полицията в Гърция провежда операция срещу мрежа на педофили

Гръцката полиция провежда голяма операция срещу мрежа на педофили. Полицаи под прикритие са участвали в разкриване на престъпленията. Отделът за борба с организираната престъпност ръководи акцията срещу сайтове, които предлагат деца за сексуални отношения. Полицаи под прикритие са участвали като клиенти, като са им предлагани момичета между 14 и..

публикувано на 19.10.24 в 13:15