Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23-ти ден от инвазията в Украйна: Въздушно нападение срещу летището на Лвов

| обновено на 18.03.22 в 15:56
Снимката е илюстративна
Снимка: УНИАН

Украйна се надява днес да евакуира хора по девет хуманитарни коридора, заяви вицепремиерът Ирина Вересчук. Руската офанзива е в застой, но има все повече информации за цивилни жертви.

Руски ракети поразиха летище близо до град Лвов, където стотици хиляди украинци намериха убежище  и един от малкото райони в страната, незасегнати до този момент от военните действия. Според Пентагона и британското разузнаване настъплението на руските сили е блокирано по няколко направления в Украйна. Тоня Димитрова с подробностите.

Един човек е загинал, а четирима са ранени след като части от руска ракета паднаха върху жилищна сграда в северен квартал на Киев. За загинали цивилни при обстрел съобщиха още властите на Харков и Краматорск.

6 руски ракети поразиха завод за ремонт на летателни апарати край Лвов тази сутрин близо до границата с Полша. Един човек загина, а четирима са ранени. "Ударът срещу град Лвов е поредното доказателство, че врагът не се бие с украинските войски, а с цивилните, жените, децата, бежанците. Няма нищо свято за тях".

За пострадали се съобщава в столицата Киев, където отломки от изстреляна ракета предизвикаха пожар в жилищна сграда.

Според властите в столицата 222-ма души са убити в града от началото на войната, сред тях 60 цивилни и 4 деца. Руските части се намират на 15 километра от Киев и все още се опитват да обкръжат града.

В Мариупол 130 души бяха спасени от бомбоужището на театър, който беше поразен от бомбардировка в сряда. Русия обяви, че нейни сили и проруски сепаратисти водят днес сражения в центъра на Мариупол. За загинали цивилни при обстрел съобщиха още властите на Харков и Краматорск. Украинските сили продължават да оказват съпротива и в Николаев, съобщава се за обстрел в Чернигов и Суми. Според украинската армия около 14 200 руски войници са убити от началото на войната.

Има информация за оцелели под руините на театъра в Мариупол, където се смята, че са се укривали над хиляда души. Малка част от 350-те хиляди жители на обсадения пристанищен град бяха изведени с автобуси тази нощ.

Губернаторът на Луганск заяви, че честият обстрел от страна на руските сили пречи на евакуацията на цивилни, а от началото на войната загиналите в района са най-малко шейсет.

Спасителните служби на Киев съобщиха, че са успели да евакуират над хиляда жители на столицата, които вече се намират в безопасност.

Украйна се надява днес да евакуира хора по девет хуманитарни коридора, заяви вицепремиерът Ирина Верешчук. Световната програма по прехраната към ООН предупреди, че войната в Украйна разрушава веригите за хранителни доставки  и това може да доведе до глад по света. В телефонен разговор с Владимир Путин германският канцлер Олаф Шолц призова за спиране на огъня и за засилване на дипломатическите усилия. От своя страна Путин е обвинил Украйна, че протака преговорите с нереалистични предложения. А полският премиер Матеуш Моравиецки съобщи, че страната му официално ще поиска сформирането на мироопазваща мисия на ООН по време на извънредната среща на върха на НАТО следващата седмица.

По последни данни на полските гранични служби над 2 милиона бежанци от Украйна са влезли в страната от началото на руската инвазия, предимно жени и деца. 

Междувременно американският президент Джо Байдън разговаря с китайския лидер Си Цзинпин с цел да предупреди Пекин, че  ще понесе отговорност за всяка подкрепа за руската агресия в Украйна. Американският държавен секретар Антъни Блинкън обвини Русия във военни престъпления и заяви, че процесът по повдигане на официални обвинения вече тече.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗП изтегля от пазара опасни вейпове с форма на детска играчка

Комисията за защита на потребителите разпореди изтегляне от пазара на опасни вейпове с форма на детска играчка. Според решението конкретните модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите. Става въпрос за вейп с форма на детска играчка и с различни аромати и изображения на плодове, включително праскова и..

публикувано на 17.07.24 в 13:58

Премиерът призова собствениците на тежка техника да се включат в потушаването на пожарите

Служебният премиер Димитър Главчев отправи апел към собствениците на тежка техника да се включат в потушаването на пожарите, които бушуват в различни части на страната: "Земевладелци и собственици на строителни фирми, които имат едра техника, при тяхно желание и те да се включат в помощта за гасенето на пожарите, при пълната координацията на..

публикувано на 17.07.24 в 13:53

Емилия Милчева: Да изискваме честност от политиците и промяна в начина на правене на политика

България има нужда задължително от коалиционно правителство, защото и следващите парламенти ще са силно фрагментирани. България не е изключение от надигащата се крайно дясна вълна в ЕС . Но ние трябва да изискваме от политиците честност и откровена комуникация.  Това коментира журналистът и политически наблюдател Емилия Милчева в интервю..

публикувано на 17.07.24 в 13:38
Британският крал Чарлз III

Лондон в очакване на традиционната кралска реч в парламента

В Обединеното кралство днес с пищна и помпозна церемония крал Чарлз III ще произнесе традиционна реч в парламента, в която ще изложи плановете на новото лейбъристко правителство. Лейбъристите обещаха да "премахнат спирачките за Великобритания". Очаква се повече от 35 законопроекта да бъдат представени по време на събитието, като кралят..

публикувано на 17.07.24 в 13:01

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии. За председател на Комисията по бюджет и финанси беше избран Байрам Байрам от ДПС, а негови заместници ще бъдат Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Йордан Тодоров от "Възраждане".   Петър Кънев от "БСП за България"..

публикувано на 17.07.24 в 13:00

Изтича забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Изтича удължената забрана за износ на инсулин и антибиотици за деца. Тя действа от началото на ноември миналата година и беше въведена след сигнали за системен недостиг на животоподдържащи медикаменти за хората с диабет. Издадената преди месец заповед за удължаване на забраната за антидиабетни лекарства и детски антибиотици се основаваше на..

публикувано на 17.07.24 в 12:57

Акция на животновъди в подкрепа на пострадали колеги в Свиленградско

Животновъди и земеделци от цялата страна започнаха акции в подкрепа на пострадалите си колеги от района на Свиленград. Пожарът в района изпепели десетки хиляди декари пасища и  остави хиляди животни без места, където да пашуват и без фураж, а това налага спешна намеса и  от страна на държавата - обясни Симеон Караколев от Асоциацията на овцевъдите:..

публикувано на 17.07.24 в 12:55