Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 816 са цивилните жертви и над 1300 са ранените от началото на войната в Украйна

Подпалена сграда при обстрел в Киев, 15 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 816 са цивилните жертви в Украйна и над 1300 са ранени от началото на войната, съобщават от Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН.

В 23-ия ден от началото на войната руските сили са обкръжили 4 големи града в страната, но не бележат напредък в настъплението. Руски ракети поразиха летище близо до град Лвов, където стотици хиляди украинци намериха убежище  и един от малкото райони в страната, незасегнати до този момент от военните действия. Тоня Димитрова с обобщение.

6 руски ракети поразиха завод за поддръжка на самолети край Лвов тази сутрин близо до границата с Полша. Един човек загина, а четирима са ранени.

"Ударът срещу град Лвов е поредното доказателство, че врагът не се бие с украинските войски, а с цивилните, жените, децата, бежанците. Няма нищо свято за тях".

На изток вторият по големина град Харков е обкръжен, но все още не е превзет от руските сили. Центърът на града е подложен на бомбардировки и артилерийски обстрел. Разрушена е 6-етажна сграда на гимназия. Загинал е един човек, а друг е затрупан под руините.

По на север в Суми също се водят сражения.

Киев и районът северно от столицата остава под украински контрол, а руските сили се намират на 15 километра от града. За пострадали се съобщава в столицата Киев, където отломки от изстпреляна ракета предизвикаха пожар в жилищна сграда. Според властите в столицата 222-ма души са убити в града от началото на войната, сред тях 60 цивилни и 4 деца. Украинските сили си запазват контрола и върху северния град Чернигов, където руските войски се прегрупират и превъоръжават.

На юг в Мариупол продължава операцията по издирване на оцелели в  бомбоужището на театъра, който беше поразен от бомбардировка в сряда.


Президентът Володимир Зеленски заяви:

"Към този час са спасени 130 души. Има още стотици хора от Мариупол, затрупани под руините. въпреки обстрела, въпреки трудностите, ще продължим спасителната операция".

Русия обяви, че нейни сили и проруски сепаратисти водят днес сражения в центъра на Мариупол.

Подразделения на Донецката народна република водят боеве с украинските националисти в центъра на град Мариупол. Това съобщи на брифинг в Москва говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков:

"В Мариупол подразделенията на Донецката народна република с подкрепата на руските въоръжени сили затягат обръча на обсадата и водят боеве против националистите в центъра на града".

За загинали цивилни при обстрел се съобщава и в Краматорск. Украинските сили продължават да оказват съпротива и в Николаев, последният град на брега на Черно море преди Одеса.

Според украинската армия около 14 200 руски войници са убити от началото на войната.

9 хуманитарни коридора обяви днес вицепремиерът Ирина Верешчук, а световната програма по прехраната към ООН предупреди, че войната в Украйна разрушава веригите за хранителни доставки  и това може да доведе до глад по света.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-ата годишнина от атентата на бургаското летище

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-тата годишнина от атентата на бургаското летище. При терористичния акт загинаха 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. С религиозен ритуал, венци и цветя и запалени свещи близки на загиналите, представители на държавата и общината, както и лекари, помогнали на ранените туристи отдадоха..

публикувано на 18.07.24 в 20:40
Николай Стайков

Николай Стайков и Андрей Янкулов бяха изслушани в комисията за Нотариуса

Николай Стайков и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд бяха изслушани днес във временната парламентарна комисия, която проверява дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса и бившия следовател Петьо Петров-Еврото. Николай Стайков и Андрей Янкулов представиха справка на ГДБОП, свързана с хора около Мартин Божанов, която Антикорупционният фонд..

публикувано на 18.07.24 в 20:34

Едномесечна забрана за палене огън на открито в населените места в област В. Търново

Областният управител на Велико Търново забрани със заповед едномесечното обработване на пасища и почистването на сухи треви край железопътните линии и пътищата в региона, както и паленето на какъвто и да е било огън на открито в населените места.  По десетина тежки пожара гасят ежедневно огнеборците в областта, а хората от свищовското село Ореш,..

публикувано на 18.07.24 в 20:20
Снимката е илюстративна

Пожарът край пазарджишкото село Априлци се разрасна

Пожарът край пазарджишкото село Априлци се разрасна и навлезе в близкия горски масив. Огънят е тръгнал от крайните къщи на селото, но бързо е бил локализиран и няма засегнати сгради. Изгоряла е единствено дървена постройка със слама. В момента гори смесена гора, между селата Априлци, Щърково и Елшица. На място са пет противопожарни екипа,..

публикувано на 18.07.24 в 20:10
Министерство на земеделието

Експертни комисии за щетите от пожарите сформира Министерството на земеделието

Министерството на земеделието и храните сформира експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи. Констатирането на щетите е важно, защото е предпоставка за изплащане на подпомагане на пострадалите. Пострадалите от районите с бедствено положение трябва да подадат..

публикувано на 18.07.24 в 20:00

Община Свищов получава близо 1,4 млн. лева за нов довеждащ водопровод на село Овча могила

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда отпуска безвъзмездно на община Свищов близо 1,4 млн. лева за нов довеждащ водопровод на село Овча могила. Заради безводието селото е на режим и в безсрочно бедствено положение. Овча могила остана единственото свищовско село, където не е сменен довеждащият водопровод, по..

публикувано на 18.07.24 в 19:42
В село Воден след пожара

Огънят тръгна от Воден към Крайново, няма официална информация докъде е стигнал

Все още няма официална информация каква е ситуацията в боляровското село Крайново и достигна ли огъня до населеното място. Според непотвърдена информация огънят е достигнал до селото, но до там журналисти не се допускат, а властите не отговарят. По-рано следобед от там бяха евакуирани четирима болни и трудноподвижни хора, а Жандармерията затвори..

публикувано на 18.07.24 в 19:27