Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна: Близо 15 000 руски войници и над 900 цивилни украинци са били убити от началото на войната

10 милиона украинци са напуснали домовете си

Снимка: reuters.com

В 25-тия ден на войната в Украйна Министерството на отбраната на Киев оповести данни за 14 700 убити руски военни от началото на инвазията , както и унищожени голямо количество руско военно оборудване, включително 476 танка, 96 изтребители, 118 хеликоптери, 44 противовъздуши системи, много дронове и 1 487 бронирани военни автомобили, съобщи Би Би Си.

Украинската страна също така съобщи, че е убила руския офицер от морския флот Андрей Палий, но без да уточнява къде и кога се е случило това.

Според данни на Пентагона на САЩ най-малко седем хиляди са загиналите руски военни в конфликта до момента, а ранените достигат 21 хиляди. 

Президентът Зеленски призова руснаците да обърнат внимание на жертвите във войната:

"Какво направиха с вас за тези години, че вече не се впечатлявате от човешките си загуби. Нищо ли не значат за вас вече думите син, майка, баща. Вече са убити над 14 000 ваши войници. Това са 14 000 майки, 14 000 бащи, това са жени, деца, роднини и приятели. Не забелязвате ли това? А жертвите ще растат докато продължава тази война. Тази ваша война, на Русия против Украйна, на нашата земя“.

В същото време Върховният комисарят по правата на човека към ООН съобщи, че от началото на конфликта в Украйна досега са били убити най-малко 902 цивилни, а близо 1 500 ранени, предава Ройтерс. Повечето жертви са следствие на експлозивни оръжия като артилерийски и минометен обстрел. Експертите смятат обаче, че реалният брой на загиналите е значително по-висок, защото има много места, като обсадения пристанищен град Мариупол, където мониториногвия екип няма достъп и не може да потвърди жертвите.

Десет милиона украинци, или повече от една четвърт от населението на страната, са напуснали дома си от началото на войната, сочат данни на Агенцията за бежанците към ООН, цитирани от Франс пресс. Над 3 милиона и 300 хиляди са избягали в чужбина, другите са се насочили към по-малко засегнатите от военни действия райони на Украйна. 90% от бежанците са жени и деца, посочва още агенцията.

И днес продължава обстрела на пристанищни град  Мариупол, където беше поразено училище. Сражения между украинските и руските сили се водят във вътрешността на градa, съобщи регионалният управител Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс. Информацията е за боеве в източни квартали на града.

Президентът Володимир Зеленски окачестви бомбардировките като  „терор, който ще се помни за векове напред“.

Властите на обсадения Мариупол съобщиха, че Москва вчера е атакувала и разрушила училище, в което са се приютили 400 души. Засега не се съобщава за жертви и няма независимо потвърждение на тази информация. По-рано кметът на Мариупол каза, че улични боеве пречат на усилията за спасяване на оцелелите хора, затрупани под останките от театъра, който беше атакуван от руските сили тази седмица.

Руски части са обстрелвали болницата в северния град Чернигов. Кметът Владислав Атрошенко заяви, че градът е в хуманитарна катастрофа - няма електричество, отопление и вода, а почти цялата градска инфраструктура е разрушена.

В няколко окупирани от руски военни части градове се проведоха протести. Демонстранти в Херсон, Каховка и Бердянск скандираха "Ще останем у дома, докато сме живи!" и развяваха украински знамена.

Протестите са мирни и засега няма опити от руска страна да бъдат разпръснати, посоча Би Би Си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Миков

Михаил Миков: Никоя от политическите сили не е готова и не иска нови избори

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ . Това мнение изказа пред БНР бившият председател на парламента и бивш член на БСП Михаил Миков. "В парламента, въпреки сериозната фрагментация, има преобладаващо дясно представителство. Най-нормално е то да излъчи свое правителство, въпреки срамежливостта от общението между отделните..

публикувано на 02.07.24 в 09:10

Десетки на протест срещу безводието в село Караисен

Десетки жители на павликенското село Караисен блокираха тази сутрин републиканския път за Свищов. Недоволството е срещу безводието и липсата на държавна намеса за решаване на проблемите с водоснабдяването на селото. Засегнати са над 700 жители, детската градина и старческият дом в Караисен.   За пета година в Караисен чешмите на хората..

публикувано на 02.07.24 в 09:07
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Вероятно Николай Марков е сключил някаква сделка с дявола

" Предотвратихме падането на самолета ", заяви пред БНР един от основателите на партия "Величие" Ивелин Михайлов.   По думите му 5 човека от парламентарната група ще бъдат "разкъсани" при гласуването за кабинета, но след скандалите от вчера вероятно няма да дадат своята подкрепа : "След скандалите, които станаха вчера, в една тяхна..

публикувано на 02.07.24 в 08:39
Карлес Пучдемон

Разнопосочни реакции в Испания на отказа на съда да амнистира Пучдемон

Разнопосочни политически реакции предизвика в Испания решението на Върховния съд, който отказа да приложи Закона за амнистията по отношение на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Той живее в изгнание след опита за отделяне на автономната област през 2017 година. Най-висшата съдебна инстанция в Испания постанови, че..

публикувано на 02.07.24 в 08:08

По петима кандидат-студенти се борят за място в "Медицина" в МУ - Плевен

В Медицинския университет в Плевен се провежда кандидатстудентски изпит. Средно петима кандидат-студенти се състезават за едно място в специалност "Медицина" и трима - за "Фармация". Над 800 кандидат-студенти са подали заявления за участие в класиране за прием в специалностите "Медицина" и "Фармация". По 6 жени ще се състезават за място в..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Николас Мадуро

Венецуела и САЩ продължават преговорите за демократични реформи

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е приел предложението за подновяване на директните преговори за демократични реформи, които водят със САЩ в продължение на повече от 2 години. В рамките на тези разговори в края на 2023 г. Вашингтон и Каракас сключиха сделка за размяна на затворници с посредничеството на Катар. САЩ..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Йонко Иванов

Йонко Иванов: Държавата е виновна за всичко, което се случва по пътищата

Само 10-12% от тежките катастрофи са по вина на новите млади водачи , обяви пред БНР Йонко Иванов - председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка. По думите му има опит да се започне кампания срещу обучението и преподавателите : "През изминалата година има една тенденция за обвиняване на преподавателите и целия учебен процес в..

публикувано на 02.07.24 в 07:55