Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спомен за делото на Натан Князев

Навършиха се 150 г. от рождението на музиканта, работил в България след Освобождението

Натан Князев (1872-1949)
Снимка: Уикипедия

В историята на българската музика са вписани имената на много музиканти - чужденци, дошли специално у нас, за да спомогнат в културното ни развитие. Натан Князев е един от тях - пианист, органист, композитор. Той е арменец по произход, работил у нас в края на XIX и първата половина на ХХ век, с принос за развитието на музикалните институции във Варна, Пловдив и София.  

Роден е на 17 март 1872 г. в Истанбул, в семейство на интелектуалци: бащата е езиковед, майката - учителка. Истинското му име е Натан бек Амирханянц. Събитията принуждават семейството да емигрира - първо в Иран, след това в Тбилиси, Грузия. Там Натан получава и основното си образование. Насочва се към музиката и семейството отново се преселва - този път в Хелзинки, където младежът може да получи солидно музикално образование. Следва в Музикалния институт - негов учител по пиано е Феручо Бузони, а композиция учи при проф. Мартин Веселиус. След това се обучава в Мюнхен при проф. Йозеф Райнбергер. 

Научил, че в България търсят музиканти, той пристига у нас и се установява във Варна. Там създава струнен оркестър към училището, преподава пеене, пиано, теоритични дисциплини. Изнася концерти заедно със сестра си - цигуларка, той е и един от организаторите на Българско музикално дружество „Гусла“ - става регент на хора и оркестъра през 1899 г.

Уви, традиционните интриги и клюки го прогонват от Варна през 1908 г. и той заминава за Одеса, където преподава в Императорското музикално училище и ръководи трупата на операта. След това е вокален педагог в Баку и организира арменски хорове. През 1910 г. е поканен от „Оперната дружба“ в София, дебютира като режисьор на операта „Демон“ от Рубинщайн. 

Поласкан от поканата да стане диригент на хора на Бостънската опера, той заминава за САЩ, но само след три години се завръща у нас - точно преди Първата световна война. За кратко време работи в Пловдив, където е преподавател в Музикалното училище и диригент на местната оперна трупа, с която поставя през 1921 г.  операта “Камен и Цена“ от Кауцки - Иванов. 

Отново се завръща в София, където остава до края на живота си. Изнася концерти, дирижира хорови състави. Като композитор създава две опери - „Иванко“, представена през 1932 г. в Софийската опера под диригентството на Асен Найденов, и “Ралица“. Написал е ораторията “Христос“, операта “Буф“, песни по стихове на Ботев, издадени през 1940 г., както и повече от 100 хорови и солови песни по български, руски, немски, английски, шведски и арменски текстове, както и църковна музика. Умира на 4 октомври 1949 г.

Натан Князев е много ерудиран музикант със значим принос в развитието на българската музика - нека не го забравяме. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боряна Желева

Боряна Желева: Когато аз самата стана спомен, не искам да се скитам дух бездомен!

„Кажи, дали в една прекрасна вечер …“ – така е озаглавена поетичната книга на Боряна Желева,   журналист в БТА,  в печатни издания и преподавател във Факултета по журналистика. Поезията на Боряна Желева е позната от българския литературен печат и от нейни авторски изяви пред публика в България, Унгария, Швеция, Италия, Германия и Франция...

публикувано на 31.01.23 в 15:25
 StarBoy Ayvon - Музикалното магично шоу „IMPOSSIBLE - Повярвай в невъзможното”

Уникално магично шоу с премиера на сцената на Музикалния театър

В началото на новата 2023 година Музикалният театър е сцена за най-мащабния илюзионен спектакъл в историята на българското магично изкуство – Музикалното магично шоу „IMPOSSIBLE - Повярвай в невъзможното ”. Спектакълът е със специалното участие на младата звезда на илюзионното изкуство StarBoy Ayvon . Постановката и режисурата са..

публикувано на 31.01.23 в 12:39

"Каста дива" – едно предаване, което прави живота по-хубав

В предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ на 29-и януари 2023 г.: 20.05-21.00 ч.: - Отзвук от гастролите на Пловдивската опера на столична сцена с балетите "Жени в ре минор" и "Дългата коледна вечеря" /хореография на Раду Поклитару/ и рок операта "Исус Христос Суперзвезда" /постановка на Веселка Кунчева/ с отзиви от..

обновено на 30.01.23 в 19:24

Калин Вельов: Културата страни от политиката, освен ако няма нужда да подобри съществуването си

Културата страни от политиката, освен ако няма нужда да подобри съществуването си. Това посочи пред БНР музикантът Калин Вельов. „През последните две години се видя, че има връзка между културата и политиката. Има периоди, когато културата има нужда да бъде подкрепена от държавата. Трябва да има стратегия за развитието й". Културният..

публикувано на 30.01.23 в 13:46

Започва Филмова панорама по случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

На 27 януари почитаме паметта на евреите, избити по време на Втората световна война от нацистка Германия. Основните тържества се провеждат на територията на Аушвиц - Биркенау. В Полския институт у нас организират филмова панорама, която започва днес и е посветена на М еждународния ден в памет на жертвите на Холокоста . С ветла Каранешева..

публикувано на 30.01.23 в 13:14
 „Вълнения на душата“ - изложба на Марияна Еклесия

Марияна Еклесия: Аз не мога да направя хората по-добри, ако те не се осъзнаят това

В Къщата на художниците в Плевен  представят богата изложба от пластики - бронз и дърво. Автор е  Мариана Еклесия, чиито занимания са свързани още с писането на книги. Завършила е Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. От 2005 г. е член на Клуба за литература, наука и изкуство в Атина, Гърция.  „Вълнения на душата“ на Марияна..

публикувано на 30.01.23 в 09:44
Красимир Рангелов - художник

Красимир Рангелов: Искам по-добри времена да има за културата

Известният  скулптор и художник Красимир Рангелов  показва в изложба свои творби на жителите на община Гулянци. Неговите скулптури , рисунки и акварели  са подредени  в изложбената залана НЧ „П. Р. Славейков 1923“, а откриването на експозицията се превърна в празник за хората от този край...

публикувано на 29.01.23 в 07:50