Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три са най-честите причини хората да не се ваксинират срещу Covid-19

Илюстрация: Галъп

Липсата на достатъчно достоверна информация, наличие на хронични заболявания или вече преболедуван Covid-  jова са най-честите причини за отказ от ваксинация срещу коронавируса у нас, сочат резултатите от национално представително проучване на "Галъп интернешънъл“, направено по поръчка на Министерството на здравеопазването - между 24 февруари и 1 март.


В отговор на въпроса „Какви са основните причини, поради които Вие сте неваксиниран срещу Covid-19?” една пета (21,2%) от неваксинираните у нас посочват като причина за отказ от ваксинация към този момент преболедуване на вируса. В 6,7% от интервюираните личи убеждение, че респондентът има достатъчно антитела или достатъчно силен имунитет. За приблизително една пета (19,1%) от хората, ваксината всъщност би навредила поради наличие на съпътстващи заболявания, алергии или други причини.

Онези, които не се чувстват уверени във ваксините са 19,1%, а  онези, които ги отхвърлят като цяло - 18,6%.

За 14,4% от неваксинираните у нас пък ваксините не помагат. В 11,7% от отговорите личи аргументът „създадоха ги подозрително бързо“.

Осезаема група сред неваксинираните (в 6% от посочените причини) определят като съществена причина за неваксиниране факта, че не са били в достатъчна степен насърчени от личните лекари или че дори личните лекари са били против.


Като цяло, 43,1% от запитаните неваксинирани посочват различни групи причини за да не си поставят ваксина. 28,5% посочват само причини, свързани с убеждението им, че, по една или друга причина, ваксина не им е нужна. 25,9% изтъкват само причини, свързани със самите ваксини.

От отговорите е видно, че има няколко заболявания, които са се превърнали в клишета в общественото съзнание като несъвместими с ваксинацията – сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, наличието на или опасността от тромбоза и други проблеми със съсирването на кръвта, белодробни заболявания. 

За повече от половината от всички запитани - (53,7%) достоверната информация за използваните в страната ни ваксини срещу Covid-19 не е достатъчна. Малко над една трета (36,6%) смятат, че надеждната информация за ваксините у нас е достатъчно, а около една десета не могат да преценят. 

Причините за поставяне на ваксина 

Страхът от вируса и желанието на хората да се предпазят са основна причина за ваксинациа според 26,7% от анкетираните. Грижата за семейството и околните - за 17,7%, вярата в науката и медицината - за 14,1%.

61,1% от всички ваксинирани имат нагласата да си поставят още ваксини (дори след бустерната), ако се наложи. Делът на ваксинираните, които заявяват, че не биха се ваксинирали повече срещу Covid-19 е 26,2%.

Сред неваксинираните респонденти делът на тези, които заявяват, че няма да си поставят ваксина, е над три четвърти (77,7%). Около една десета се движат дяловете на неваксинирани, които биха продължили в съответните стадии (с първа доза, пълен курс и 

Над две трети от всички запитани са съгласни с твърдението, че определени кръгове имат интерес пандемията да се поддържа, да не приключи скоро (66,8%). Повече от половината от участвалите в изследването пък са на мнение, че вирусът е лабораторно създаден (57,3%) и че напрежението около Covid е по-скоро шумотевица и паника (55,2%). За 60% Covid е просто силен грип.

В същото време широко мнозинство в страната се съгласява, че коронавирусът е опасен най-вече за възрастните и хора и тези със заболявания (72,1%). 63,1% изразяват мнението (и надеждата), че пандемията затихва и скоро ще приключи.

Данните са от национално представително за пълнолетното население проучване на нагласите към Covid-19 и свързаната с пандемията ваксинация. Проведено е от „Галъп интернешънъл болкан“ в рамките на проект на Министерството на здравеопазването между 24 февруари и 1 март 2022 г. сред 812 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.


Илюстрации: Галъп



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът Румен Радев

Президентът призова МС да предложи две жени за еврокомисар

Президентът Румен Радев призова Министерския съвет да предложи две жени за еврокомисар. Коментарът си държавният глава направи пред журналисти в Созопол. Това, което е в писмото на Урсула фон дер Лайен към българския премиер, е двама кандидати, от които единият задължително да бъде жена, но в тази ситуация, повярвайте ми, ако ние пратим мъж и..

публикувано на 29.08.24 в 21:32

Нов заместник-министър и нов заместник главен секретар на МВР

По предложение на новия служебен министър на вътрешните работи в МВР е назначен нов заместник-министър - Любомир Йосифов. В съобщение на Министерския съвет се казва, че той е заемал различни длъжности в структурите на министерството и че през последните години е работил като експерт по сигурността в частния сектор. Освободени от длъжността..

публикувано на 29.08.24 в 21:14

Изваждането на Доган от имотите - депутати призовават за държавна намеса

Данаил Папазов, който преди 10 години беше министър на транспорта в правителството "Орешарски", изпрати кратко съобщение до медиите, в което заяви, че чрез фирмата "Сигда" е собственик на дружествата "Хермес Солар" и "Делта Епсилон", които притежават недвижимия имот в парка "Росенец". А освен него - и имот в столичния квартал "Бояна". В съобщението на..

публикувано на 29.08.24 в 20:33

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша организираха жители на столичния квартал "Княжево". Преди три месеца достъпът до планината беше прекъснат по основни алеи, които попадат в частен имот, в който е започнал строеж. Протестът беше пред сградата на Министерския съвет. Протестиращите поискаха да бъдат спрени строежите незабавно...

публикувано на 29.08.24 в 20:19

Дъждът и огнеборците овладяха пожара под Черни връх в Рила

Дъждът в късния следобед и екипите, които през целия ден гасиха на терeна - общо около 80 души, овладяха пожара под Черни връх в Рила, който възникна миналия четвъртък на 2 300 метра надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица. Това съобщи за БНР изпълняващият длъжността областен управител на Кюстендил и координатор по..

публикувано на 29.08.24 в 20:13

7,6 млрд. паунда преразходи в схеми за предоставяне на убежище на мигранти във Великобритания

Във Великобритания Институтът за фискални изследвания обвини Министерството на вътрешните работи в големи преразходи в подкрепа на схеми за предоставяне на убежище на мигранти. Лошото боравене с бюджета означава, че са похарчени 7,6 милиарда паунда повече от прогнозата. През последните три години първоначалните прогнозни бюджети на Отдела за..

публикувано на 29.08.24 в 19:54

Съдът в Монтана отказа да предаде на чешките власти мъж от Лом

Окръжен съд – Монтана отказа изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен съд – Парадубице, Република Чехия, с която се иска предаването на българския гражданин Н. Б. Ц., на 24 години, от Лом, по обвинение за извършена в Чехия кражба на две бутилки алкохол, за което е осъден на 9 месеца лишаване от свобода.  Кражбата е..

публикувано на 29.08.24 в 19:34