Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ига Швьонтек е новата №1

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шампионката от "Ролан Гарос" за 2020 година Ига Швьонтек (Полша) ще стане номер 1 в световната ранглиста на УТА на 4 април. Това стана факт след победата на 20-годишната тенисистка над Виктория Голубич (Швейцария) с 6:2, 6:0 във втория кръг на силния турнир по тенис на твърда настилка в Маями (САЩ) с награден фонд 8,58 милиона долара.

Швьонтек ще измести от първата позиция в ранглиста Ашли Барти (Австралия), която преди няколко дни обяви оттеглянето си от тениса.

След интервюто си на корта полякинята беше изненадана, когато директорът на турнира Джеймс Блейк и бившата номер 1 в света Линдзи Дейвънпорт излязоха и й подариха букет цветя.

"Работата е там, че никога не съм си представяла този момент. Просто работех ден след ден и играех добре тенис. Но никога не съм вярвала, че това наистина може да се случи. Така че за мен е още сюрреалистично", заяви Швьонтек на пресконференция.

След титлата си на турнира Индиън Уелс през миналата седмица тя се изкачи до номер 2 в света, а сега ще стане 28-ата тенисистка в историята начело на ранглистата на УТА.

На 20 години и 308 дни Швьонтек става третата най-млада тенисистка номер 1 след Ким Клайстерс (20 години и 64 дни) и Серина Уилямс (20 години и 285 дни).

Поставената под номер 14 Коко Гоф (САЩ) елиминира китайката Цян Ван със 7:5, 6:4 за 1:39 час и за първи път достига до третия кръг в Маями, а номер 10 Елена Остапенко (Латвия) загуби от Шелби Роджърс (САЩ) с 3:6, 6:7(0).

В следвашия си мач Гоф ще играе с дрига китайка Шуан Чжън, която елиминира Сорана Кърстя (Румъния) с 6:1, 6:1 за 53 минути.

Шелби Роджърс играе в Маями за първи път от 2017 година, а следващата й съперничка е рускинята Вероника Кудерметова.

Номер 17 Елена Рибакина (Казахстан) постигна първи успех в кариерата си в Маями след 6:4, 7:5 срещу румънката Елена-Габриела Рузе.

Ангелина Калинина от Украйна елиминира 26-а поставена Медисън Кийс (САЩ) с 3:6, 6:3, 6:4 за около два часа игра.

Бившата номер 1 в света Петра Квитова от Чехия също продължава напред след успех над Клара Бурел (Франция) с 6:1, 3:6, 6:3 за 1:45 час.

Четвъртата поставена Мария Сакари (Гърция) напусна турнира след загуба от Беатрис Хадад Мая (Бразилия) с 6:4, 1:6, 2:6.

Номер 5 в схемата Паула Бадоса (Испания) победи Мари Боузкова (Чехия) със 7:5, 7:7, а 12-а Виктория Азаренка (Беларус) спечели срещу Екатерина Александрова (Русия) с 6:4, 2:6, 7:6(5).


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
БОК  връчи медийните акредитации на журналистите, които ще отразяват Олимпиадата в Париж

БНР с пратеник на олимпийските игри в Париж

Българското национално радио ще има пратеник на олимпийските игри в Париж.  Изявите на българските атлети на най-големия спортен форум от 26 юли до 11 август във френската столица ще отразява Антони Йорданов – редактор в Спортната редакция на програма „Хоризонт“. За Антони Йорданов това ще е пета олимпиада след летните форуми в Токио през 2020..

публикувано на 11.07.24 в 13:36
Колумбия победи с 1:0 Уругвай

Колумбия ще играе за титлата на Копа Америка

Отборът на Колумбия стана вторият финалист на първенството на Южна Америка по футбол - Копа Америка, след като победи с 1:0 Уругвай на полуфинала на стадион "Банк ъф Америка" в Шарлът, в американския щат Северна Каролина. Единственият гол в мача бе отбелязан с глава в 39-ата минута от Хеферсон Лерма след центриране от корнер на капитана Хамес..

публикувано на 11.07.24 в 06:53

Григор Димитров: Имам разкъсване на адуктора

Григор Димитров обясни каква е контузията, която получи по време на мача с Даниил Медведев на осминафиналите на “Уимбълдън”. “След няколко теста и прегледа лекарят ми ме уведоми, че имам разкъсване на адуктора на левия крак.  Ще ми трябва известно време, за да се възстановя, но вече започнах рехабилитация", разкри той. Възстановяването след..

публикувано на 10.07.24 в 23:30

Две наши девойки са на осминафиналите на "Уимбълдън"

Българките Ива Иванова и Росица Денчева се класираха за осминафиналите на сингъл при девойките на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Поставената под номер 16 Ива Иванова победи с 6:4, 6:2 Рейна Гото от Япония. За място на четвъртфиналите Ива ще играе срещу третата поставена и финалистка от Аустрелиън оупън Емерсън Джоунс Австралия. На..

публикувано на 10.07.24 в 20:51
Треньорът Росен Барчовски предупреждаваше за този изход още през пролетта.

Баскетболният шампионат остана без ЦСКА

Отборът на ЦСКА не подаде заявка за участие в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) през следващия сезон. След приключването на срока за подаване на заявки за сезон 2024/2025 за участие в Sesame НБЛ, десет са съставите, подали редовно своите заявки. От клубовете, които участваха през миналия сезон, заявки не подадоха Берое и ЦСКА, обявиха..

публикувано на 10.07.24 в 20:33

Драма на Тура! Вингегор изпревари Погачар с фотофиниш

Йонас Вингегор от тима Висма-Лийз а байк спечели с фотофиниш срещу лидера Тадей Погачар единадесетия планински етап на колоездачната Обиколка на Франция между Ево-ле-Бен и Льо Лиоран, който бе 211 км. Датчанинът даде време от 4:58.00 часа и изпревари със сантиметри големия си съперник за титлата тази година. Погачар от тима на ОАЕ направи самостоятелна..

публикувано на 10.07.24 в 18:33

България е шампион на Балканите по естетическа гимнастика

Националният отбор на България спечели титлата при жените на Балканиадата по естетическа групова гимнастика, която завърши в столичната "Асикс Арена", информира БТА. Възпитаничките на Кристина Ташева в състав Сияна Табакова, Карина Нейкова, Катрин Тасева, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева бяха без..

публикувано на 10.07.24 в 17:48