Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел: Ново споразумение за ограничаване на ядрената програма на Иран е въпрос на дни

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ново споразумение за ограничаване на ядрената програма на Иран е въпрос на дни. Такова е мнението на първия дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел.

Преговорите по възобновяване на международната сделка, от която Съединените щати излязоха през 2018 година, бяха временно прекъснати заради руското военно нападение над Украйна.

Според Борел, споразумението е близо, въпреки че някои въпроси остават нерешени.

"Не мога да ви кажа кога и как, но е въпрос на дни", заяви върховният представител по сигурността и външната политика на Европейския съюз при участието си в международния форум в Доха.

Изказването предшества посещение в Техеран на Енрике Мора - европейският дипломат, който е основен посредник в диалогът между Иран и Съединените щати, Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия.

В рамките на преговорите Вашингтон участва непряко. През мандата на предишния американския президент Доналд Тръмп Вашингтон излезе от иранската ядрена сделка и възстанови някои икономически санкции над Иран. Тръмп и администрацията му смятаха, че Техеран не спазва някои от условията на споразумението. Впоследствие ислямската република възстанови част от ядрената си програма.

"Трябва да приключим тези преговори. Залогът е голям", написа в "Туитър" Мора преди тази вечер да отлети за Техеран. Разговорите бяха поставени на пауза на 11 март, когато Русия поиска гаранции, че търговията й с Иран няма да бъде засегната от американските и европейски санкции заради войната в Украйна.

Впоследствие външният министър Сергей Лавров заяви, че такива гаранции са получени.

Двете основни ирански искания  в рамките на преговорите са гаранции, че Съединените щати няма да могат да повторят едностранното излизане от 2018, както и премахването на иранската Революционна стража от американския списък с терористични организации.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зърнопроизводители дават пресконференция за проблемите в бранша

Националната асоциация на зърнопроизводителите ще даде днес пресконференция в Добрич във връзка с исканата оставка на служебния зам.-министър на земеделието Таня Георгиева, както и по теми, свързани с проблемите в бранша. Преди това от асоциацията ще проведат свое заседание на Управителния съвет по време на организирания земеделски форум край..

публикувано на 24.07.24 в 07:46

В Президентството не е внасяно решение за назначаване на посланик в Украйна

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод твърдения, че държавният глава е причината в Украйна да не бъде назначен български посланик, след..

публикувано на 24.07.24 в 07:44

Събраха храна за пострадалите при пожарите домашни животни; не могат да я доставят заради скъпия транспорт

Земеделски производители събраха десетки тонове храна за животните на фермерите, които пострадаха при пожарите, но помощта на успява да стигне до нуждаещите се заради скъп транспорт. Транспортни фирми искат по 3 лв на километър , за да откарат дарението до пострадалите от Свиленградско- каза председателят на Сдружение "Обединени земеделски..

публикувано на 24.07.24 в 07:32

МС приема инвестиционен разход за армията и проект на договор за боеприпаси за "Страйкър"

Служебното правителство ще заседава днес, предвидено е да се даде разрешение за  влизането във вътрешните морски води на страната ни и посещение в пристанище Бургас на кораб, използван с нетърговска цел, плаващ под знамето на Румъния. Ще бъде приет и инвестиционен разход за транспортно осигуряване на Българската армия, както и проект на..

публикувано на 24.07.24 в 07:27

Социалната комисия в НС обсъжда край на т. нар. "френска безработица" у нас

Социалната парламентарна комисия в 50-ото Народно събрание ще обсъди на първото си заседание внесено от ГЕРБ-СДС предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване. С него се слага край на така наречената "френска безработица" - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава..

публикувано на 24.07.24 в 07:23

НС гласува промени в държавния бюджет

Народното събрание ще гласува на първо четене промени в държавния бюджет, необходими за финансирането на над 2500 общински проекта по Инвестиционната програма на общините. С направените предложения за изменения в Инвестиционната програма, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с 50,8 млн...

публикувано на 24.07.24 в 07:14

ЕК оповестява годишните доклади за върховенството на закона

Европейската комисия ще оповести годишните доклади за върховенството на закона за страните членки. По време на представянето на доклада за България миналата година еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова обяви, че Комисията предприема стъпки за окончателното прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка за страната ни,..

публикувано на 24.07.24 в 07:11