Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Йорданова: Няма война с прокуратурата, има правова държава

Специализираното правосъдие се изроди и не оправда очакванията, смята правосъдният министър

Надежда Йорданова
Снимка: Мария Филева

„Това, което ние правим, е да настояваме за отговорност на главния прокурор. Това не е война, това е правова държава“, заяви в предаването „Неделя 150“ на БНР министърът на правосъдието Надежда Йорданова.  

„Що се отнася до прокуратурата като институция, в рамките на правомощията си ние си взаимодействаме с прокуратурата“, уточни Йорданова.  

След решението на Конституционния съд ВСС трябва да гледа по същество представеното предложение за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, каза министърът на правосъдието.

Според Йорданова прави впечатление как чрез процедурни правила с изисквания за допустимост висшите магистрати се опитват да откажат разглеждането на част от обстоятелствата, посочени в искането за отстраняване и „тази линия на поведение е съвсем очевидна“.

Всеки опит да се омаловажи провеждането на подобна процедура за търсене на отговорност на главния прокурор не трябва да бъде приеман, смята тя. Относно ползата но процедурата, която ще се развие в настоящия състав на Висшия съдебен съвет, правосъдният министър посочи:

„Ползата за обществото е това, че за пореден път ще бъдат осветлени различните зависимости. С този дебат ще станат видни определени дефицити на хората, които са в момента във ВСС. Една от преките положителни последици на тази процедура е в следващия ВСС да имаме хора с висок професионализъм, гръбнак и висок морал.“

Липсват данни за страната ни каква част от досъдебните производства се развиват над 6 години, изтъкна Надежда Йорданова, като се позова на европейска статистика. 

„Не мога да приема ситуацията, при която прокуратурата бодро докладва как провежда своите досъдебни производство в срок и много удобно си спестява колко пъти удължава сроковете по тези досъдебни производства, за да бъде всичко развивано в срок.“

Много често мерките за неотклонение, например домашният арест или други форми на мерки за неотклонение, като че ли се използват като репресия. Тоест много е важно някой да бъде ударен, задържан и по-малко важно е колко бързо ще бъде разследвано съответното престъпление и внесен обвинителният акт в съда“, коментира Йорданова.  

Запитана има ли нарушения от страна на МВР при арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, тя отбеляза, че от правна гледна точка МВР има правомощия да действа при условия на неотложност, но дали са били налице такива условия, ще се произнесе съдът.

По темата със закриването на специализираното правосъдие Надежда Йорданова попита „къде са делата за корупция на високите етажи“.

„Къде са разследванията, къде са обвинителните актове? Големият проблем в действието на специализираното правосъдие е, че то действително се изроди, не оправда очакванията, с които беше създадено. Специализираното правосъдие беше използвано от прокуратурата най-вече за подслушвания, за задържания. По-голяма част от делата, които разглежда Специализираният съд, са по искания за мерки за неотклонение, за разрешаване за използване на СРС.“

Йорданова смята, че закриването на специализираното правосъдие „ще създаде ново усещане в съдебната система, че няма да има острови, които дават възможности правото да се прилага по изкривен начин“. 

По въпроса с разногласията в коалицията министърът на правосъдието каза, че „поне в сектор правосъдие върви изпълнението на приоритетите, както са договорени" и тя не е участвала в разговори за излизане на ДБ от управляващата коалиция.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зеленски по време на изказването си в Сингапур, 2 юни 2024 г.

106 страни и организации ще участват в конференцията за мир в Украйна в Швейцария

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че 106 страни и организации са се съгласили да участват в срещата на върха в Швейцария в средата на юни, посветена на постигането на мир в Украйна, предаде Ройтерс. Той заяви това в обръщение в последния ден от тазгодишното издание на "Диалога Шангри-Ла" в Сингапур, конференция по сигурността, на..

публикувано на 02.06.24 в 08:50

Активите на частните пенсионни фондове вече са почти 24 млрд. лв.

Активите на частните пенсионни фондове вече са почти 24 милиарда лева, сочат данните на Комисията за финансов надзор за първото тримесечие на годината. В сравнение с края на 2023 година те бележат ръст от 4,5%. С близо половин процент се увеличава и броят на осигурените в четирите вида пенсионни фондове и в края на март 2024 г. те са над 5..

публикувано на 02.06.24 в 08:21
Кметът на район “Слатина” Георги Илиев и заместник-кметът на столицата Надежда Бачева.

Нов център за рехабилитация на хора с увреждания ще заработи в София

Нов център за рехабилитация на хора с увреждания ще заработи в столичния район "Слатина". Заместник-кметът по социални дейности и интеграция на хора с увреждания Надежда Бачева обясни, че капацитетът на центъра е 30 места: "Специфичното на този център е, че за първи път в него има и заместваща грижа, тоест хората ще могат да оставят..

публикувано на 02.06.24 в 08:16

Жълт код за дъжд в 13 области

Жълт код за интензивни валежи издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология в 13 области на страната. Предупреждението е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Пловдив, Пазарджик, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян. Днес ще бъде предимно слънчево, след обяд..

публикувано на 02.06.24 в 07:57
Урсула фон дер Лайен

Председателката на ЕК е на посещение в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен днес ще бъде на посещение в Пловдив. Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Срещата с гражданите ще бъде на Античния театър в Пловдив от 18 часа. В предишните дни Урсула фон дер Лайен посети Испания и..

публикувано на 02.06.24 в 07:52

Започва информационна кампания за ползата и вредите от хранителните добавки

От Сдружението за достъпна и качествена храна започват информационна кампания сред младите хора, с която да запознаят потребителите с хранителните добавки. Голяма част от тях са опасни, казаха от сдружението, а целта им е да се знае повече за хранителните добавки. Потребителите най-често не знаят произхода им, тъй като в дигиталното..

публикувано на 02.06.24 в 07:35

НС изслушва Главчев за българската позиция в ООН по резолюцията за Сребреница

Народното събрание ще проведе извънредно заседание днес, от 15 ч. На него е предвидено да бъде изслушан премиерът Димитър Главчев около българската позиция в ООН за геноцида в Сребреница. Изслушването на служебния министър-председател Димитър Главчев е във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител..

публикувано на 02.06.24 в 07:33