Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското разузнаване смята, че руската офанзива в Украйна най-вероятно се е провалила

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското министерство на отбраната заяви, позовавайки се на разузнаването, че почти със сигурност може да се каже, че руската офанзива в Украйна се е провалила.

Министерството на отбраната смята, че опитът на руските войски да обкръжат столицата Киев не е успял заради сериозния отпор на украинските сили и някои успешни техни контранастъпления. Според министерството след като Русия казва, че ще намали военната си дейност около Киев, това може да се тълкува като "признание, че е загубила инициативата в района". От министерството на отбраната обаче посочват, че е много вероятно сега Русия да се опита да пренасочи бойната си мощ от север към офанзивата в районите на Донецк и Луганск на изток. 

Междувременно в интервю за "Скай нюз" бившият премиер на Русия за периода 2000-2004 година Михаил Касянов заяви, че макар и да няма много доверие в момента между Русия и Украйна, "изглежда Москва сменя посоката". Макар и да няма примирие, а само заявка от Русия, че ще намали военните операции на север, това се приема като напредък, както с оптимизъм, така и с песимизъм, отбелязва Касянов. Той обаче допълва, че не смята, че има признаци, че Путин е готов на отстъпки и не вярва сегашните преговори да дадат плодове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентите на САЩ Джо Байдън (вляво) и на Франция Уманюел Макрон по време на срещата на НАТО - Брюксел, 24 март 2022

Президентът на САЩ обсъди със съюзниците пакет за помощ на Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън обсъди в телефонен разговор с лидерите на Франция, Германия, Италия и Великобритания потенциален нов пакет от многомилионна подкрепа за Украйна в борбата й срещу Русия, съобщи Белият дом. "Ройтерс" цитира източник според..

публикувано на 29.03.22 в 23:10
Джон Кърби

Пентагонът за Украйна и Русия: Това не е изтегляне

Кремъл премества малка част от войските си далеч от Киев, но "сме убедени, че става дума за разместване, а не истинско изтегляне", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от "Ройтерс". По-рано днес руската страна обяви, че ще намали в пъти..

публикувано на 29.03.22 в 23:04

Лондон за войната в Украйна: Искаме дела, не думи

Великобритания иска да види пълно изтегляне на руските войски от Украйна и тогава ще прецени евентуални стъпки към възможно мирно споразумение на дела, не на думи, заяви говорител на премиера Борис Джонсън, цитиран от "Ройтерс". На въпрос дали Борис..

публикувано на 29.03.22 в 19:08

Даниела Горчева: Украйна воюва за нейната, но и за нашата свобода

„Много пъти ме питат на кого да вярваме. Много просто – вярвате на истината . Какво е истина? От много възможности една единствена се е случила. Това наричаме факт. Това, което се е случило, остава материални следи. Може да бъде доказано...

публикувано на 29.03.22 в 18:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради горещините гроздоберът започва с месец по-рано в Сандански и Петрич

Горещото лято и продължителната суша принудиха лозарите от Санданско-Петричкия район да започнат гроздобера с месец по-рано.  Това досега не се е случвало, коментират собствениците на малки семейни лозя. Както и в други  неблагоприятни години  те нито..

публикувано на 29.08.24 в 14:08

Областният на Плевен се среща с Главчев заради безводието

В Плевенско продължава безводието. Продължават и усилията на институциите да се справят с този проблем. Какво ще поискат от държавата –Според  управителя на ВиК инж. Климент Тодоров скоро не се вижда краят на водния режим. Безводието..

публикувано на 29.08.24 в 13:49
Проф. Ива Христова

Проф. Ива Христова: В близките дни очаквам още заразени със западнонилска треска

Официално няма други случаи на заразени със западнонилска треска, освен тримата установени досега. Има обаче много проби за изследване, така че очаквам в близките няколко дни да има още случаи .  Това заяви пред БНР директорът на Националния център..

публикувано на 29.08.24 в 13:47

16-годишен с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен

16-годишно момче е с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен. От Областната дирекция на полицията предупреждават, че се увеличават произшествията с такива тротинетки. Непълнолетният е настанен за лечение в болница "Д-р..

публикувано на 29.08.24 в 13:44

РЗИ и КЗП със спешни проверки за т. нар. "енергиен прах"

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева разпореди Регионалните здравни инспекции да направят спешни проверки за продажбата на т.нар. енергиен прах, наричан още "енергиен сниф". Проверките ще са съвместно с Комисията за защита на..

публикувано на 29.08.24 в 13:34

Здравното министерство разпореди: РЗИ-тата да засилят контрола над западнонилската треска

Министерството на здравеопазването е разпоредило на Регионалните здравни инспекции да засилят надзора и контрола на заболяването западнонилска треска. Става дума за инфекция, която се развива след ухапване от заразени комари. Медицинските..

публикувано на 29.08.24 в 13:19
Валерия Велева

Валерия Велева: В ДПС ще протекат процеси на разслоение, ще продължат и след изборите

Има огромна вероятност БСП и ДПС да не се явят на изборите с абревеатурата си. ДПС ще бъде в коалиция, но може да бъде нещо друго, а не Движение за права и свободи. Това прогнозира журналистът Валерия Велева в интервю пред БНР. В..

публикувано на 29.08.24 в 13:11