Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тя на трета степен"

Да бъдеш жена в неспокойни времена

Историите на Олена Зеленска, Светлана Йовчева и Ая Таха

| обновено на 30.03.22 в 15:01
Олена Зеленска
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Жените са нежни и крехки създания, които могат да бъдат и много борбени и смели, особено във времена като днешните.

Третия епизод на подкаста "Тя на трета степен" посветихме именно на тях - жените, които проявяват сила и запазват хладнокръвие, въпреки страха и ужаса.

Олена Зеленска е първа дама на Украйна едва от три години, но вече се е утвърдила като модел за подражание за украинките. Тя проявява изключителна отдаденост и подема и подкрепя множество каузи за подобряване живота на децата и младежите в Украйна. Най-неочаквано и за нея самата днес е принудена да воюва, редом до съпруга си Володимир Зеленски, който отказа да изостави страната и народа си в най-тежкия му час. 


Олена Зеленска е много активна в социалните медии като едновременно вдъхновява и дава сили на украинците да продължат борбата срещу руската армия и в същото време показва на света тежкото положение в страната и зове за помощ и солидарност. Най-младата първа дама на Украйна е една наистина силна и непоколебима жена, което си пролича и в решението й да остане в страната по време на войната въпреки огромния риск за нея и семейството й.

Ая Таха е наполовина сирийка, лекар по професия, поет по душа и отскоро майка. Носител на наградата "Човек на годината" заради доброволческата й работа в COVID-отделението на "Пирогов" в началото на пандемията. С нея си говорим за войните, които са съпътствали живота й. В спомените си Ая ни връща в Сирия преди гражданската война там, разказва за времето като дете, когато е пяла за мир, и за ненаучените уроци от многото кризи, през които преминаваме. 
"Човечеството не си научи уроците за това да се пази , да пази околните и всеки да се стреми да не вреди. Това е една максима, която е правило номер едно и в медицината. Ако не можеш дапомогнеш на пациента, поне не му вреди. Ако това се спазва от всеки един човек, със сигурност ще живеем в един по-добър свят."


Светлана Йовчева е влогър. Живее във Варна, но е родена в Киев, откъдето е майка ѝ. Интересува се от козметика и грим. В едно от последните си видеа споделя за роднините ѝ, които живеят в украинския град Херсон. Героят в нейната история е леля ѝ, която с мъдрост и сила на духа успява да внася спокойствие и да дава надежда на всички.

Всички епизоди на "Тя на трета степен" ще намерите в:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марина Маринова: Музиката винаги е с мен

"Музиката винаги е с мен, независимо къде се намирам". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" и рубриката "От другата страна на Радиото" музикалният редактор Марина Маринова, която е и водеща на "Музикална шарения". Тя работи в БНР от година и споделя, че се чувства точно на мястото си.  "Може би слушателите ме свързват с народната..

публикувано на 12.07.24 в 15:55
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10
Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ

Ясен Цветков: Имаме огромна нужда от промяна, от реформа, от подобряване на сектора за реакции при кризи

Представете си стихията на природните бедствия – земетресения, наводнения, пожари... Представете си хаоса и отчаянието, когато светът около нас се руши. В тези мрачни часове, когато надеждата изглежда като далечен мираж, се появяват те - смелите доброволци със своята решителност и човечност.  Те са там, където най-много са нужни, готови..

публикувано на 19.06.24 в 09:26
Ирен Кривошиева

Ирен Кривошиева: Мястото на паметник на Стефан Данаилов е в градинката пред Народния театър "Иван Вазов"

"След кончината на Стефан Данаилов, който е баща на моя син, имах едни личен момент, в който исках да направя нещо, но извън този личен момент, идеята ми да има паметник на Стефан е свързана с това, че в неговата фигура ние можем да намерим палитра от изкуство, политика, десетки роли в киното и в театъра , той беше част от Народното събрание,..

публикувано на 18.06.24 в 10:38

Нетипичните личности в следващия Европейски парламент

Вниманието след изборите за Европейски парламент беше насочено основно към новото разпределение на силите и до каква степен се очаква завой „надясно“. Но част от новите представители в законодателния орган на Европейския съюз с различни политически окраски заслужават специално внимание заради антисистемните си виждания, прямите си изказвания и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00