Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гюров и Каримански представиха вижданията си за БНБ в бюджетната комисия

| обновено на 31.03.22 в 18:32
Любомир Каримански (вляво) и Андрей Гюров са кандидати за управител на БНБ
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на еврото и управлението на кредитния риск са сред основните приоритети, изтъкнати от двамата кандидати за поста на управител на БНБ - Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" и Любомир Каримански от "Има такъв народ".

В началото на заседанието на бюджетната комисия в парламента възникна съмнение за допустимостта на Гюров до изслушване, тъй като в Националния център за информация и документация не е видна докторската му степен от Виенския университет. 

Работата на БНБ по въвеждането на еврото у нас бе сред приоритетите и на двамата кандидати за гуверньор: 

"Едно от нещата са превалутиране на депозити, превалутиране на кредити, на ценни книжа, на левови дялови участия в дружества, обезпечения, отчетени дъщерни компании също", коментира Любомир Каримански от "Има такъв народ", който е един от двамата кандидати. 

В неговата стратегия има фокус върху инфлацията, както и върху подобряването на кредитните портфейли. 

Именно кредитният риск е в основата на концепцията на другия кандидат - Андрей Гюров от "Продължаваме промяната": 

"Мога да сравня тази ситуация с нивата на ваксинация срещу Covid - 30% ваксинирани срещу 70 неваксинирани. По подобен начин в българската банкова система отделни институции са ваксинирани срещу високи нива на риск - те използват вътрешни рейтингови модели, което покрива около 25-30 процента от целия кредитен портфейл в българската банкова система", заяви Гюров, към чиято допустимост за поемане на поста имаше съмнения от страна на ГЕРБ. 

Красимир Вълчев: "Не се съмняваме, че господин Гюров има придобита степен на доктор, но въпросът е дали тя е академично призната по съответния ред".

В Комисията Андрей Гюров бе изслушан първи, тъй като участниците бяха изслушани по азбучен ред.

"За мен е огромна чест бъда номиниран от "Продължаваме промяната" за тази отговорна позиция, но най-вече и отговорност. Надявам се да проведем една стойностна и аргументирана дискусия. Ще започна с настоящото състояние на страната и предизвикателствата, пред които тя е изправена. Намираме се в един важен момент за икономиката на страната, както и за БНБ. Имаме ефектите от Covid кризата в банковата система, високи цени на енергоносителите и някои основни суровини, близо до страната ни се води война. В същото време страната ни е член на валутния механизъм и е направила активни стъпки към присъединяване към Еврозоната", каза още Гюров. Според него е важно да се осигури приемственост и да се предприемат стъпки за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена нашата банкова система.

"Следващият мандат ще трябва да намери един баланс между посрещане на икономическите предизвикателства пред финансовата система и предприемане на мерки за заздравяване и устойчиво развитие на българската банкова система", каза той и отчете, че има пет приоритета, които да са в основата на стратегическия план за управление - ефективен и модерен банков надзор, подготовка и управление на процесите по приемане на единната валута, дигитална трансформация на финансовия сектор, подобряване на комуникацията и издигане авторитета на БНБ като желано и уважавано място за работа.

Гюров посочи, че БНБ следва да играе активна роля за преминаване към еврото. Според него успехът в тази дейност изисква широка комуникационна кампания.

Кандидатът на "Продължаваме промяната" беше представен от председателя на 47-ото Народното събрание Никола Минчев. Според него Гюров притежава необходимите образование, професионален опит и безупречна репутация за управител на БНБ.

Кандидатът за управител на БНБ Любомир Каримански благодари на ИТН за номинацията.

"Показваме, че сме един екип и че сме последователни като екип. Затова съм благодарен на всички колеги", каза Каримански. Той заяви, че основните му приоритети като стратегически цели за мандата до 2028 г. са в самото съдържание на презентацията.

"Това е изключително важно да се спомене още в съдържанието и те се свързани с това, което касае всеки един човек в България - населението, фирмите и най-вече как Централната банка може да помогне на правителството със съветите си, защото Централната банка оказва съвети към правителството. Почти всяка една централна банка в Европа прави това нещо във връзка с настъпилата кризисна ситуация и наслагването на няколко кризи", каза още Каримански.

Първата ми стратегическа цел ще бъде върху динамичното развитие на икономическите анализи, изследвания и прогнози, присъединяване към Еврозоната", изброи Каримански.

Другите му приоритети са още банков надзор и регулации, оценка на рисковете за банковата система, платежна инфраструктура и дигитална трансформация, институционално модернизиране и развитие на БНБ.

Любомир Каримански коментира и темата за присъединяването към Еврозоната. 

"Искам да се спра по-специално върху целите, които БНБ трябва да си постави в тази посока. Първата цел е предвид предстоящата геополитическа ситуация час по-скоро да предприемем мерки за адекватен план за присъединяване към еврото. В момента има един план, който е качен от юни месец 2021 г., този план обаче трябва да бъде адаптиран към настоящата ситуация и да бъде обновен, тъй като в плана така и не се включва широка професионална дискусия за въвеждането на еврото. Неслучайно казвам професионална дискусия", каза още Каримански.

По думите му е необходимо да се отчетат всички основопалагащи фактори към процеса на интеграция, сред които влиянието на вътрешната и външната среда и дали няма да получим допълнителен шок от инфлацията.

Каримански беше представен от председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който отбеляза, че Каримански успоредно с професионалното си развитие в банковия сектор, той е уважаван преподавател. "Считаме, че г-н Каримански притежава необходимото образование, дългогодишен професионален опит, нравствени качества за управител на БНБ", заяви още Йорданов. По думите му той ще допринесе за БНБ.

Каримански е председател на бюджетната комисия, която трябва да изслуша кандидатите за гуверньор. Самият той има опит в търговски банки и международни институции, както става ясно от подадените документи. Мнозина обаче смятат, че заемането на висши управленски постове в търговски банки е минус в участието на държавна институция, която е пряк надзорник на тези банки.

Гюров има опит като преподавател и специалист по управление на кредитния риск. Номинацията му бе излъчена в последния момент и потвърдена официално първо в ефира на БНР.

Неофициална информация сочи, че нито един от двамата кандидати няма да успее да събере достатъчно гласове, за да оглави БНБ и да поеме поста на Димитър Радев, чийто мандат изтече юли миналата година. Новият гуверньор трябва да предложи и кадри за подуправители, тъй като Калин Христов и Нина Стоянова също са с изтекли мандати.

От свои източници в управляващото мнозинство „Хоризонт“ научи, че Гюров е отказал пряк дебат с Каримански. Дебатът бил планиран за 4 април в ефира на бТВ.

По-рано представители на ПП и „Демократична България“ намекнаха, че има тайни договорки на ИТН с ГЕРБ и ДПС за подкрепа на техния кандидат. От „Има такъв народ“ отрекоха, но номинираният Каримански обяви, че няма да откаже ничии гласове.

Гюров пък посочи, че разчита на партньорите от ДБ и БСП.

Двамата са атакувани и за професионалните си биографии.

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36