Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ожесточени сражения в източните райони на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ожесточени сражения в източните райони на Украйна, след като Русия промени фокуса на офанзивата си.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че трябва да се наблюдават руските действия, а не заявления.

Руски ракети са улучили военна част и депо за горива в района на град Днипро в Източна Украйна, съобщи губернаторът на областта Валентин Резниченко. Двама души са загинали, а петима ранени при удара. За най-малко 20 убити при въздушно нападение съобщиха и властите на град Николаев в западната част на страната.

Въпреки че Русия обяви частично изтегляне от района на украинската столицата Киев и североизточния град Чернигов, украинските власти съобщават за продължаващ обстрел.

Заместник-главнокомандващият на украинските сухопътни сили Олександър Грузевич заяви, че руските части, които остават около украинската столица никак не са малки, но променят тактиката си и преминават към нападения от разстояние.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също потвърди, че руските части не се изтеглят, а само се прегрупират и алиансът очаква засилена офанзива в следващите дни.

"Според разузнаването ни руските части не се изтеглят, а променят позициите си. Русия се опитва да се прегрупира, да попълни запасите си и да подсили офанзивата си в района на Донбас. Същевременно Русия продължава да оказва натиск на Киев и други градове".

Русия обяви хуманитарен коридор за евакуацията на цивилни от пристанищния град Мариупол, а украинската страна изпрати 45 автобуса, които да извозят хората до Бердянск и от там - до Запорожие.

Според украинския президент Володимир Зеленски хиляди са загинали в Мариупол от началото на обсадата на града.

В изявление пред белгийския парламент Зеленски подчерта, че постигането на траен мир в Украйна е по-ценно от руския газ и диаманти.

"Затворете пристанищата си за руските кораби. Заедно със страните от ЕС прекратете всякаква търговия с тази страна, която е забравила всички уроци от Втората световна война. Подгответе се да спрете енергийните доставки от Русия и да не плащате милиарди евро за производството на оръжия и заплатите на масовите убийци в Украйна."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пеевски заговори за президентски натиск над Горица Грънчарова-Кожарева

Пред журналисти в Народното събрание Делян Пеевски от ДПС размаха снимка на Александър Нейчев, определяйки го като "касиера на мистър Кеш-Радев".  Според него именно това е човекът, който оказва натиск върху посочената за следващ министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева. "Това е човекът, който всеки ден, в парламента, от името на "мистър..

публикувано на 16.08.24 в 10:20
Владимир Малинов в НС, архив.

Енергийният министър: Няма решение за хранилище за ядрени отпадъци у нас

Няма решение за изграждане на хранилище за погребване на ядрени отпадъци при нас, както и избрани терени, заяви енергийният министър Владимир Малинов в рамките на изслушването си в парламента. Той уточни, че за изграждането на такова депо са правени само предварителни проучвания на подходящи терени. "Изводът от тези предварителни проучвания е,..

публикувано на 16.08.24 в 10:14

Забранено е паленето на огън в района на Рилския манастир

Забраната за палене на огън, във връзка с обявения пожароопасен сезон е за периода 16 април до 30 ноември, напомнят от Природен парк Рилски манастир“. На защитената територия е забранено паленето на огън. Напомнянето е заради увеличения брой туристи и посетители през август и септември заради многото християнски празници, сред които Успение на..

публикувано на 16.08.24 в 10:10

Турция продължава борбата с пожарите, затваря достъпа до някои туристически забележителности

В Турция продължава работата по потушаването на горските пожари, бушуващи в четири окръга на страната. Като причина за бедствието се посочват високите температури през последните дни. БТА съобщава, че докато огънят бъде потушен, в района на историческия полуостров Гелиболу в Чанаккале, ще бъде забранено посещението на туристическите..

публикувано на 16.08.24 в 10:02

Безработицата в страната през юли - 5,41%

5,41 на сто е нивото на безработица в страната през юли, отчитат от Агенцията по заетостта. За изминалия месец регистрираните безработни са 152 844 души, а започналите работа са 14 542. Отчита се и увеличение на броя на заявените свободни работни места, като  сред най-търсените професии са: преподаватели, работници в добивната, и преработващата и..

публикувано на 16.08.24 в 09:45
Доц. Стойчо Стойчев

Доц. Стойчо Стойчев за служебния кабинет: Още нищо не е сигурно

Хората ще запомнят 50-ия парламент със скандалите , каза пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев.  По думите му в този парламент са се гласували законопроекти от всякакъв порядък: "Не е препоръчително един парламент, който не е в състояние да сформира устойчиво и стабилно мнозинство, да законодателства, особено по въпроси, които засягат..

публикувано на 16.08.24 в 09:10

Една година от убийството на Алексей Петров

Точно 1 година се навършва днес от убийството на бившата барета и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров.  Той беше застрелян по време на разходка в местността "Бай Кръстьо" на планината "Витоша".  При атентата беше ранена и треньорката по тенис Мирослава Михайлова.   Стрелялият по Петров и Михайлова бяга от местопрестъплението с..

публикувано на 16.08.24 в 08:58