Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна: Руските сили са предприели „бързо отстъпление“ от Киев и Чернигов

| обновено на 02.04.22 в 17:46
Украински войник върви край село Мала Рохан край Харков, което сили на Киев си върнаха, 31 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е избрала друга тактика - иска да запази контрола върху обширни окупирани територии не само в района на Донецк и Луганск и мощно да се укрепят там, смята Михайло Подоляк. В Телеграм той написа: "не можем да минем без тежки оръжия, ако искаме да деблокираме Изтока и Херсон и да отблъснем руснаците възможно най-далеч".

За руско изтегляне съобщи и губернаторът на Черниговска област Вячеслав Чаус. Той заяви, че самият град Чернигов вече е разрушен от военните действия през последните седмици. 

Рано тази сутрин руски ракети са поразили градовете Полтава и Кременчук, съобщи областният управител на Полтавска област.

Времето за преоценка на отношенията с Русия и започването на диалога ще дойде, когато европейците изтрезнеят от американския бърбън. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, като отбеляза, че няма да стане в краткосрочна перспектива. 

Думите на Песков идват ден след като бяха възобвновени преговорите между Русия и Украйна във видеоформат. Тогава Песков заяви, че атаката срещу петролно депо край западния руски град Белгород, за която Москва твърди, че е извършена от украинската армия, ще затрудни преговорите за постигане на примирие. 

Да бъде постигнато споразумение за неутрална, необвързана и безядрена Украйна. За това са постигнали съгласие и са обсъдили в телефонен разговор руският президент Владимир Путин и казахстанският лидер Касим-Жомарт Токаев. Информацията е от президентския офис на Казахстан. Путин е информирал Токаев за хода на преговорите между Москва и Киев.

А украинският външен министър Дмитро Кулеба се срещна с японския си колега Йошимаса Хаяши, с когото са обсъдили допълнителни санкции срещу Русия, в това число забрана на руски нефт, газ и въглища. 

За поредният убит журналист бе съобщено днес. Украинският фотограф и режисьор на документални филми Макс Левин е бил намерен мъртъв близо до Киев, съобщи началникът на кабинета на украинския президент Андрий Ермак. Левин изчезна преди повече от две седмици. 

Според неправителствена организация, позоваваща се на предварително заключение на прокуратурата, цитирана от Франс прес, 40-годишният фотограф, който е и баща на три деца, е бил убит от два изстрела, произведени от руски военни. 

А Русия обяви днес за "чужди агенти" няколко руски журналисти. Сред включените в списъка, публикуван от Министерството на правосъдието, са Елизавета Осетинская, бивш главен редактор на няколко руски бизнес вестници, Мария Борзунова, репортер в независимия телевизионен канал Дожд, както и Евгений Понасенков, писател и видеоблогър, известен с остроумни нестандартни забележки, насочени към руското правителство.

Овладян е пожарът в петролната база в руския град Белгород, за който Русия обвинява Украйна. Секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Олексий Данилов отрече украинската авиацията да е нанесла въздушния удар. Инцидентът ще навреди на мирните преговори между Москва и Киев, смятат анализатори.
 

Съединените щати обявиха допълнителна военна помощ за Украйна на стойност 300 милиона долара, която включва ракетни системи с лазерно насочване, тактически дронове, бронирани транспортни средства, оборудване за нощно виждане.

Вашингтон изпраща и защитна екипировка срещу химическа или биологична атака, съобщи говорителят на Белия дом Джен Саки.

„Правителството на Съединените щати предоставя на украинското правителство животоспасяващо оборудване и запаси, които могат да бъдат използвани, в случай че Русия използва химическо или биологично оръжие срещу Украйна“, обясни на брифинг говорителят на Белия дом.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски съобщи за бавно, но забележимо изтегляне на руските войски на север и посочи, че все още предстоят тежки битки срещу руската армия.

Зеленски каза, че се очакват мощни удари на руската армия в източната част на страната.

„На изток ситуацията остава изключително трудна. Руските войски се събират в Донбас и в посока Харков. те се готвят за нови мощни удари. Ние се подготвяне за още по-активна отбрана. Използваме всички възможности - както вътрешни, така и външни.“

По данни на британското разузнаване руските сили са се изтеглили от летището Гостомел, недалеч от Киев, където се водеха бойни действия от началото на конфликта.

Тази сутрин са били нанесени ракетни удари в централната Полтавска област, като са били унищожени резервоари за бензин и дизелово гориво в Нефтопреработвателния завод в Кременчук, според руски военен говорител. Той съобщи и за разрушени военни летища в Полтава и Днипро

Украйна и Русия са направили поредна размяна на военнопленници вчера, написа в интернет заместник-ръководителят на канцеларията на украинския президент Кирило Тимошенко, цитиран от Ройтерс. Размяната е станала в рамките на водените в момента мирни преговори.

Над 2000 души са били изведени в безопасност вчера от обсадения украински град Мариупол. Общо повече от 6200 са били спасени през отворените хуманитарни коридори в Донецк, Луганск и Запорожието в петък. Екип на Червения кръст ще направи днес нов опит за организирана евакуация от Мариупол, след като вчера не успя да стигне до града.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж, издирван от САЩ за сексуална експлоатация на деца, под стража в Благоевград

Американски гражданин, обявен за международно издирване с червена бюлетина заради сексуална експлоатация на деца, който беше задържан в Благоевград, получи мярка за неотклонение "задържане под стража".  Искането беше внесено в съда от Окръжната прокуратура.  Спрямо чужденеца Окръжният съд на окръг Аляска е издал заповед за задържане с цел..

публикувано на 16.05.24 в 14:08
Петер Бистрон

Отнеха имунитета на германски крайнодесен депутат, обвинен в шпионаж за Русия

Германският Бундестаг свали имунитета на депутат от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", който бе обвинен в шпионаж за Русия. Полиция вече е претърсила имотите на Петер Бистрон по подозрение във взимане и укриване на подкуп. Би Би Си разкри връзки между "Алтернатива за Германия" и крайнодесни мрежи Ще разклати ли шпионски..

публикувано на 16.05.24 в 14:06
Евгения Костадинова

Евгения Костадинова: За сигурността на матурите са ангажирани над 13 000 квестори, ДАНС и МВР

Всички процедури за държавните зрелостни изпити са проиграни и утъпкани, ръководството на МОН е създало добра организация, която да гарантира сигурността и да няма теч на изпитното съдържание. За това увери в интервю пред БНР Евгения Костадинова, експерт в МОН. "В съдържателно отношение няма промени спрямо предходната година. Това създава..

публикувано на 16.05.24 в 13:58

Обсъждат: Пълни и без високо кръвно да стават полицаи

МВР иска да се облекчат изискванията за физическа форма за кандидатите да станат полицаи. За обществено обсъждане е публикуван проект за промяна в наредбата, който предвижда - хора с наднормено тегло, но ниско ниво на затлъстяване да могат да постъпват на работа в МВР. Кандидатите обаче не трябва да страдат от високо кръвно или диабет. В проекта..

публикувано на 16.05.24 в 13:49

ЕК започна официална процедура срещу "Мета"

Европейската комисия започна официална процедура срещу "Мета", съобщиха от ЕК. Целта е да се установи дали компанията, която е доставчик на Фейсбук и Инстаграм, е нарушила Акта за цифровите услуги в областите, свързани със защитата на непълнолетните. От Комисията се опасяват, че системите на двете социални мрежи, включително техните..

публикувано на 16.05.24 в 13:33

Проф. Тодор Танев определи като "политическо действие" отпускането на 39 млн. за ВУЗ-овете

"Това е политическо действие преди 9 юни (датата, на която се провеждат извънредните парламентарни избори - бел.ред.) и е половинчата мярка. Тези, които мислят за парите на университета, трябва да мислят и за цялостната реформа . Те трябва да разделят нещата от политическия дневен ред". Това заяви пред БНР проф. Тодор Танев, преподавател в СУ и бивш..

публикувано на 16.05.24 в 13:20

Арестуваха член на Инспектората на ВСС, държал се непристойно с жени

Александър Мумджиев от Инспектората на Висшия съдебен съвет е бил задържан снощи в районното полицейско управление във Враца заради непристойно поведение в хотел в града. Това е станало след сигнал до телефон 112, подаден от персонала на хотела, в който Мумджиев бил отседнал във връзка със служебни ангажименти.  Според свидетели от персонала и..

публикувано на 16.05.24 в 13:05