Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиерите ще получат парите за украинските бежанци до 15 април

Илин Димитров
Снимка: bgtourism.bg

Над 130 са хотелите, подслонили бягащи от войната в Украйна, които до момента са подали заявления за подпомагане от държавата. Това съобщи в Пловдив председателят на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров. Той подчерта, че средствата ще бъдат преведени по сметките до 15 април. На този етап не се предвижда увеличение на парите за нощувка на човек, която е 40 лева на ден.

Спрямо подадените до момента заявления и фактури от страна на хотелиерите ще бъдат изплатени общо над 6 милиона лева до средата на месеца, уточни Илин Димитров: "Засега сумата от 40 лева според информацията, която имаме от хотелиерите, като аз съм почти всеки ден на срещи с тях, тях ги устройва. Винаги може по-добре, факт е, но трима души в една стая, това е около 120 лева, което е напълно достатъчно. Вече времето се стопля и отоплението няма да излиза толкова скъпо. Знаете, че и токът се нормализира вече, така че за момента тя ще остане в този размер".

Преди летния сезон основно предизвикателство е да бъде представена страната ни като безопасно място за туризъм особено на западните пазари, но и на тези около нас, каза още Илин Димитров: "Те са многокомпонентни проблемите. Едните са от мините, другите са въобще от военната обстановка. Той вече Covid отстъпи, но като цяло регионът е нестабилен и това се забелязва от партньорите. Ние сега работим в тази насока. Ще бъдат показани клипчета, че тук е спокойно, хубаво, чисто, туристите са желани".

И прогнозата на Илин Димитров за предстоящия летен сезон: "Ще бъде по-добър от миналия, но ще е далеч от 2019-та за съжаление. Ако не бяха възникнали военните действия, ние щяхме да стигнем почти нивата на 2019-та".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изключително висок риск от чума по дребните преживни животни в общините Елхово и Болярово

Рискът от разпространение на чума по дребните преживни животни в крайграничните общини Елхово и Болярово е изключително висок, отчитат ветеринарните специалисти в Ямболска област. През 2018 г. в района бяха унищожени над 3300 овце и кози. В Турция, за разлика от Гърция и Румъния, няма официално обявени огнища   на чума по дребните преживни..

публикувано на 12.08.24 в 20:33

Бедствено положение заради пожар между харманлийските села Коларово и Изворово

Бедствено положение беше обявено в харманлийските села Коларово и Изворово заради пожар, който възникна в късния следобед, обяви областният управител на Хасково. Пламъците са избухнали при температура от 37 градуса по Целзий. Има изгорял трактор. Тепърва ще се проверява дали машината е работила в час забранен за селскостопанска работа...

публикувано на 12.08.24 в 20:17
Божидар Андреев и Пламен Братойчев (на втори план вляво).

Сливен посрещна щангиста Божидар Андреев, завоювал бронз на Олимпиадата

Бронзовият олимпийски медалист във вдигането на тежести от олимпиадата в Париж Божидар Андреев и треньорът му Пламен Братойчев бяха посрещнати в родния Сливен от кмета на общината Стефан Радев.  Той им връчи юбилейни сребърни монети на символа на града "Стария бряст" и парична премия. Радев определи щангите като "един от успешните спортове на..

публикувано на 12.08.24 в 20:00

Вероятна причина за умрялата риба в р. Струма е ниското ниво на кислород във водите на реката

Според РИОСВ - София вероятните причини за измирането на рибата в река Струма в района на град Земен са ниското ниво на разтворен кислород във водите на реката, маловодието от сухия период и цъфтежа на водораслите, предизвикан от високите температури на водата.   Мъртва риба изплува в река Струма край Земен Експерти на РИОСВ –..

публикувано на 12.08.24 в 19:52
Борис Костадинов - директор

От 1 септември ще проверяваме пациентското си досие през мобилен телефон и без електронен подпис

От 1 септември здравноосигурените ще имат достъп до пациентското си досие през мобилен телефон, без да е нужен квалифициран електронен подпис. За целта хората трябва да посетят офис на РЗИ, на Здравната (НЗОК) каса или на "Информационно обслужване". При осигурен такъв достъп те ще получават напомнящо известие на какви профилактични прегледи имат..

публикувано на 12.08.24 в 19:36
Предсрочно освобождаване на Биляна Петрова

Биляна Петрова: Изненадана съм, не очаквах да ме пуснат предсрочно от затвора

Изненадана съм, не очаквах да ме пуснат предсрочно от затвора. Това бяха първите думи на Биляна Петрова, която беше освободена 11 месеца преди излежаването на 5- годишната присъда за получаване на подкуп. Няма да наруша условията на предсрочното освобождаване, каза тя. Биляна Петрова беше освободена от следствения арест в Бургас в 17.00 часа..

публикувано на 12.08.24 в 19:26

До средата на септември ще приключи разчистването на терена за Националната детска болница

Премахването на двете стари сгради от терена, предвиден за Национална детска болница, приключва до средата на септември, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Една от сградите е напълно премахната, а от другата остават само подземните нива. Така изпълнението на задачите в графика за изграждане на болницата, одобрен от Министерския съвет, ще..

публикувано на 12.08.24 в 19:11