Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е похарчил 200 млн. евро в борбата с коронавируса

Снимка: Архив

200 млн. евро са разходите на правителството на Кипър в борбата срещу коронавирусната пандемия за двете й години - от началото й през март 2020 г. до края на февруари 2022 г., отчете здравното министерство. 

Средствата от европейско и национално финансиране са използвани за закупуване на ваксини и лекарства срещу коронавируса, медицинско оборудване за интензивните и ковид отделенията в болниците, лични предпазни средства, безплатни тестове, съобщи постоянният секретар на кипърското здравно министерство д-р Христина Янаки.

Правителството осигури също така необходимия финансов ресурс за работата на ваксинационните центрове, както и за лечение и рехабилитация на пациенти с Ковид-19 в частни центрове поради спешната ситуация в държавните болници.

Почти 29 млн. евро са получени от Европейската комисия по механизма за инвестиции в отговор на коронавируса.

Всичко това е от "решаващо значение в борбата, която Кипър дава за справяне с пандемията", подчерта д-р Христина Янаки.

Сред постигнатите добри резултати тя посочи успешно проведената ваксинационна кампания, в резултат на която напълно ваксинираните в Кипър до края на март са над 85% от пълнолетното население, или повече от 72% от цялото население.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Кипър започва слагане на нови бустерни дози срещу коронавирус

В Кипър от днес започва нов етап на ваксинацията срещу коронавирус с прилагането на две нови бустерни дози - четвърта за хората от уязвими групи и трета за тийнейджърите. Заради ръст на ковид случаите ново облекчаване на ограничителните мерки се очаква чак..

публикувано на 30.03.22 в 03:26

Великденска помощ по 190 евро ще изплати правителството в Кипър на пенсионери с ниски доходи

Великденска помощ по 190 евро ще изплати правителството в Кипър на пенсионери с ниски доходи. То одобри и промени в плана за подпомагане на възрастните хора като част от мерките за компенсация на населението заради последиците от пандемията,..

публикувано на 01.04.22 в 20:41

Подводна кабелна система свързва Кипър с Египет и Франция

Нова подводна кабелна система с оптични влакна с дължина от 3750 километра свързва Кипър с Египет и Франция. Влизането й в експлоатация обяви Кипърската телекомуникационна компания Cyta.  Подводната кабелна система Arsinoe, чието изграждане започна..

обновено на 02.04.22 в 04:48

Кипър изпраща втора партида хуманитарна помощ за Украйна

Втори пакет с хуманитарна помощ за Украйна ще замине от Кипър днес. В четвъртък украинският президент Володимир Зеленски ще говори пред кипърския парламент на извънредна негова сесия. Кипър изпраща на украинския народ лекарства, медицинско..

публикувано на 05.04.22 в 07:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия..

публикувано на 19.07.24 в 19:35